Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
不專業回覆

如果打開到隻speaker可以睇下有冇好大陣味?有機會係燒voice coil,test vc可以用他錶

不過我估係隻amp有野多d,畢竟喇叭好難壞,同埋燶味應該都唔會好勁
唔該巴打先
手上冇他錶
但喇叭聞落冇咩味
都係部amp傳出嚟

部amp仲有保養,星期一會打去安排維修
不過係擔心如果係喇叭有問題,整好返嚟又燒
有保就唔怕

喇叭要燒amp應該有難度,amp有protection circuit,有咩都會cut
唔該巴打解答
好彩部amp過保前出事
都仲有得包維修
不過可以檢查下d cable? 始終speaker cable short circuit都有機會會燒機

睇下有冇其他熟電機既巴打解答下,我都係半桶水
反而我最冇考慮過係speaker cable
因為今日冇郁過啲線,純粹係一開部amp就出事,所以唔會係cable connector位short到
行貨Beam2 同水貨Bose 900差小小價,點揀好😫
呢兩隻唔洗比啦, Bose 高一級, 同Beam Arc 比就話姐。
兩部價爭1K,值唔值搏水貨
有部A80J 想問大家推薦咩sound bar
Ching我都諗緊,A80J個喇叭本身唔差,要唔要買sony HT-A9,部電視本身可以做返中置
問題上到A9 又好像太over 我住得幾百尺 要放4舊野 距離都唔會遠 定係A7000算

見外國人就5000 加sw3 rs3 但香港冇5000賣
冇野係太over ,唔好自己呃自己
依度有幾個都玩5.1.2同5.1.4,計埋av amp 放左10舊野
用你的講法,可以話over x 2.5

我個廳先得5-60 呎都係咁玩家庭影院
A9 都有auto cal
音壓距離識自己調節
驚西咩
建議親身去聽下 我個人認為包圍感超好 完勝其他soundbar 不過啲聲就唔係好夠實
最近想換SONY電視A95K,本身用緊HT ST5000,有考慮過換埋A9,但好多comments都話連線有d問題,聲音斷斷續續,依家都未決定到A9定SAMSUNG Q930/990b 好…
Update 左好似已經無咩事
不過買A9 都係個句 有貨先
不過師兄荷包好厚下
A95 K 5雞一部4K 65
真係好貴
用緊sony電視同soundbar st5000
正有意換SAMSUNG Q930
但驚sony同samsung 唔匹配
我都驚,所以未決定到… Q930b 冇貨,前日問過下SAMSUNG,百記同鹹片生活,都話起碼要七月中
A9 依家仲係長期冇貨?SONY 野永遠貴過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞