Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Denon x2400h

中置好似係隻叫loudspeaker ASD7

覺得矇過電視出既聲
點樣叫高音靚d, 你要知道個tweeter既crossover frequency先知隻tweeter handle緊咩, 仲有2-way vs 3-way design既capability又唔同, 另外喇叭既sensitivity又會影響你想achieve既spl需要既power
你隻soundbar可唔可以左右單元隔開兩米..
Denon s217 比起s216 有咩upgrade 左?
好多bro 都講過 攞soundbar 聽music 表現唔會好。。所以怕你會後悔。加上你呢支又唔係high end. 不如買edifier cheap cheap 地好過
有冇簡單少少既做法?
試過下塞隻襪入中置個氣孔,又拉出左個喇叭去櫃邊
都係咁上下
想問問各位巴打
現今座地家庭影院組合
有咩中高階牌子型號選擇
唔知咩黎, 望落似一隻正常既2-way mtm center, 如果隻喇叭正常而擺位都岩的話, 唔似會差得過電視喇叭, 但係見佢都唔知幾多年前既產物, 隻喇叭既單元有問題都唔定, 試下做frequency sweep 係邊度搵依D古董番黎的
搭單問ching如果係高階soundbar, e.g. Q930b 甚至ambeo,同2.0有冇咩大概價位比較?

房用edifier s880db有時出街試中階soundbar覺得環繞正但聲一時假/artificial
最大既upgrade係s217由支援virtual dts變左做virtual atmos 由arc換左earc

我覺得s217要降到去s216個價先合理
電視可以點樣試聲?
YouTube 又冇得淨係出一隻中置
你抆晒其他speaker cable只係留低隻center唔得咩
大部分主流既品牌都有高中低階型號, 真係睇你想要咩聲
諗住$1500左右買過隻新既
見carosell d2手又好平想試下
有咩推薦巴打
我再去試聽一下
依度有巴打玩polk, wharfedale, 我玩緊kef, 其他香港都有人玩既品牌仲有elac, jbl, focal, 再上去就仲有mk, kk

聽歌就另一邊post比較熟d, 應該好多hiend野

如果你夠位又岩聽既話可以考慮去幾抵玩
LCR最好match番timbre吧, coherent好多
收到曬
感謝巴打回報
你隻中置係二手定新? 新煲下幾日先可以下決定
仲有crossover 幾多? 試下80 開始試上去
二手
都買左3年左右
但係我諗呢隻野都好舊
咁就 crossover 慢慢試
暫時只考慮soundbar+sub
Bose 900 + module 700
Sonos arc + sub
邊個好?定係有其他選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞