Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
reboot部電視試下, 禁實power制直到samsung logo出現
差唔多level, 有進步都係好少, 再上既話建議簡番3.1.2 channel以上有擴展性既soundbar, 之後再加後置
Lifestyle 650?

有4萬幾budget唔使買依D啦...連atmos都出唔到
4萬幾可以買到中階AVR+用唔錯既喇叭砌5.1.2了 有budget又有心玩既就唔好用依d bundle
岩岩先睇到budget 1萬, wharfedale dx-2+x2700h?
S巴,知唔知咩價位?
各品牌旗艦+後置都可以考慮

sonos arc, bose 900, samsung q930b

sony a7000加後置會over budget
試下電視熄左cec再睇下有冇問題
a7000係for有信仰or鐘意sony聲既用家選擇, 我個人黎講唔太鐘意, 同埋佢既環繞效果係3支入面最差

sonos同bose既聲音走向分別都幾大下, 去試聽就知自己鐘意邊支
https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/sonos-arc-vs-bose-smart-soundbar-900/13760/27398?usage=8767&threshold=0.10
用咩駁 soundbar ? HDMI ? 用光纖 有無咁既問題? 最後都唔得就問保養
要試atmos效果既可以用netflix/disney+, 或者直接係下面download atmos trailers
https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/

樓主,
想問下
條link要點用, 用電視上網search黎play定點?
S216已經冇咩要set, 我以前用netflix同youtube都冇咁既問題, 係tv轉youtube會跳signal, 最後搵denon拎hdmi firmware upgrade就得

熄鬼晒d mode佢試下, 個virtual dts整到d聲勁空洞
download放落手指度播, 不過電視未必所有file都播到
放落手指仲要用player 去set 哂passthrough先得
加埋電視要EARC先有,搞到好麻煩
用hdmi arc,後來有再試插hdmi同駁藍牙都冇用
打左俾保養但到依家都未同我約到時間上黎睇
熄咗都有
Call左samsung等佢搵人上黎整
係我唔好彩定Samsung 本身啲野qc就咁差
我個case 係download 放入usb手指 然後插shield tv pro 去play
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞