Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
用咗兩日Q990B感覺唔錯,乜都無set插咗就用

試咗啲atmos片,天空聲係有但唔明顯,可能因為前後距離近,但樓底又高難反射
前後左右定位就無乜問題,試 Netflix套 Extraction同6 Underground啲槍聲同飛車特效幾出,啲聲跟住個畫面飛嚟飛去

平時追開 Netflix套F1,賽道地面鏡頭影住啲車喺面前轆過,啲聲由前到後既感覺都幾強烈。訪問鏡頭就覺得人聲夠用,唔會好似電視直出較極都聽唔清咁

地方唔大,Sub仔夠 fill up空間,打心口掃褲管呢啲就無得強求喇

條bar個size同55寸電視係絕配,隻sub唔算肥仔,後置就用咗貼牆款腳架,配落彈鉸梳化原本離牆果少少位竟然啱啱好,擺位非常滿意,海關無投訴
我月頭香港訂水貨,前日先到
如果玩ht 是咪玩focal 人聲,之後低音交哂俾sub 仔

806用家但r3唔係更高一級咩
atmos效果同套戲都有關
可以試埋the stranger things
啲音效幾出

另外可以調高少少front top level or
rear top level
會丫,vela個bass真係好唔錯,同埋海關都鐘意比較厚實既vocal。有sub仔唔怕
正丫,感謝巴打分享,weekend睇番幾套戲
都係80hz crossover

可以試埋netflix 黑鷹十五小時。雖然只是5.1 都好多野聽
牌面上係,r3冇咩野做得好差,但係正正因為咁,有d悶。

同埋我試左幾首歌,高頻都係某個位就會有distort,而中低頻硬係coherent差d咁。

會簡埋focal其實係有cp值既因素 佢真係好平,以價論聲係接受到,不過我又怕買完都係會想升elac
我上月訂都仲未到
Same….
係咪隔離台某樓主推薦果間
Stranger Things未有bar前睇咗一集,而家試下佢先
見有atmos片就試咗先,黑鷹好多年無睇都唔記得晒,係時候重溫下
無訂開D+,望過下得Marvel系列吸引啲,因為之前唔係套套睇晒,值唔值得訂呢?
Same ... X 2
我係
前幾日問咗都未有期,新果套奇異博士都忍住唔睇,希望快啲到
有 d 咩片有多 d 位可以試到天空聲道
高頻distortion都聽得出?會係點既聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞