Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
有位有錢 就影音全經分
有錢無位 就 均半分家
/ 旗艦sound bar + 2ch 分家
無錢無位 我咁就唔分
我係無錢有位
加左,但我又買多左部串流,當試多樣野同買dirac live
Nadc399 計埋 blueos module 都抵玩呀
用緊q70a電視
想問係咪得今年新機用金屬網面?
舊嗰啲全部都布面?
小弟想買條入門級soundbar,因為個廳冇位放subwoofer,所以打算買條一條過嘅嘅,電視本身用緊Sony X80J

主要都係用嚟睇Netflix同Disney+,所以希望有Dolby Atmos,同埋當藍芽speaker聽歌

Soundbar Budget 大概2000-3000,刨完文好似主要都係Denon S217同LG S7NCY之間選擇

想問下 Denon S217係support Virtual Dolby Atmos係咪即係只係模擬而唔係真係support? LG S7NCY係真正support Dolby Atmos定都係模擬?

S217出左冇幾耐,S7NCY出左接近兩年,係咪有新買新好?但係只係Virtual硬係覺得差緊啲?

想徵求巴打們意見,定還是配返Sony都有選擇?
s217只係support atmos, 個效果係virtual surround黎, 我用過s216就唔會開佢個virtual dts既, 開左之後d聲勁空洞

sn7cy叫做有upfiring driver, for atmos效果出聲, 不過佢冇subwoofer又冇低音driver, bass會比較弱

可以考慮s217高一grade既s517, 都係入門級level, 有3.1.2 channel, 不過唔知價錢仲係咪within budget, 有巴打講過polk signa s4其實係同一支黎, 仲要平d, 都可以試埋
你令我諗返起我個 Philips電子鎖,差唔多一樣既 pair過程,都係裝app,login,pair
但我部 iPhone 13就 pair親都 timeout,差啲想搵保養既時候搵屋企人部 iPhone 12做返同一樣既野就得咗,pair完之後用返同一個 Philips account喺部 iPhone 13又連得到個鎖,唔知點解淨係 pair果下唔得,真係玩死人
唔該晒巴打,都有諗過S517,budget都接受到,不過S517有個subwoofer,我屋企地下冇位放,如果放上電視櫃面會唔會震得好勁?

同埋始終一條過嘅話另一半比較易接受,有多嚿subwoofer佔多個位可能比較難拎到批文
最後一支我買咗🤕️
我都考慮緊s217,土地問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞