Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實q600a個stereo表現包括low frequency extension比q700a更好

不過q700a既環繞比現又會好過q600a
sony低階唔推薦, 同埋依度應該冇咩人用S系

可以望下s517, 記得有巴打話過3k買到
Denon S217 / LG SN7CY
冇問到
咁岩經過見到
Samsung 嗰隻S60B (2022) 大家點睇? 定係Q系列好啲?
利申用緊Samsung smart TV, 想玩Q-Symphony
想問大家喺邊度知道咁多資料,係咪要去avlife親自試? 另外睇tring.com個評分有無用?
同wharfedale evo 一樣都是高音氣動wo
是三路定二路?
rtings用黎參考同埋做shortlisting

聲音表現太個人取向,建議出去avlife or 大舖試完先買
2路黎,不過vela德國制用自家jet5單元 好想試下

carina支那制用d oem單元
德國speaker 歐洲野
應該又可以去德馬 或者德國網直寄wo
(-10/20巴仙vat)
唔知有無打手成份的介紹

https://post76.hk/thread-325519-1-1.html
我都有望過唔少review,elac個signature應該一開聲就知鐘唔鐘意

暫時會偏向vela,不過唔少人話carina表現差距唔大,所以會聽埋,但係carina唔係用jet5,吸引力大減
都是友誠同地庫有得試?
友誠16樓唔知有冇,昌明5樓有s503,不過out筆了
前日去左昌明試503 動態同bass 都好好 音場都做到喇叭隱形
不過高音略嫌刺音 太bright

不過佢用class ab 石機推 如果用class a 或者single ended 胆機推應該會平衡返好多
多謝巴打分享 elac個signature真係未必人人都岩,我都會去聽下
頭先一開部amp
佢就無啦啦有好大聲低音嘅聲
過咗幾秒後就無咗,然後一大陣燶味
有冇辦法知道咁樣係amp自己燒,定喇叭有問題搞到short circuit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞