Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
初初買新機後都擔心比人投訴
睇幾次都無事就唔再理
明白。

其實仲struggle 緊upgrade subwoofer or 後置好。
我長型廳,電視同梳化係長型廳既盡頭靠2 邊牆身對住放。梳化後邊係石屎牆無位放後置,如果掛牆會好近坐果個位 所以先諗住加個sub仔算。
睇落係好正
但係呢個價買sound bar都唔買對喇叭
個信念要好夠
㩒唔㩒得返入去
嚟緊搬屋個廳唔夠大 得返soundbar 呢條路揀
心目中有三個方案
1. bose 900 +sub+ rear
2. sonos arc +sub+rear
3. ambeo +sub

巴打們有冇好提議?
如果鐘意睇電影先加sub 仔先

後置放近耳位就可以
應該Sonos set最易入手
請問如果屋企已經有2ch 想玩埋影院你地會另外買一套分家定賣amp轉avr 玩好
有ls50meta + lyndorf d500
想換anthem + kef q series
有短暫玩過dione 但麻麻地放左比人
聲就應該冇影響既, 不過既然買行貨梗係7日就一換一, 過左7日就叫samsung上黎睇
放得到後置一定要加, 所以都係1同2既選擇

兩支表現唔係相差太遠不過聲底有分別, 建議出去試再決定

有位既一定係另外買多套分家, 始終聽歌同睇戲追求既聲可以好唔一樣
https://www.reddit.com/r/SmartThings/comments/pyipdl/trying_to_add_q800a_soundbar_smartthings_stuck_at/

試下開左個samsung account再連, 同埋都有人講話用android connect左之後再用iphone就會得
5.1聽歌係咪用咩喇叭都唔好聽?
夠地方嘅話 我會prefer分家
lyngdorf 1120先啱
想要d500打錯左
其實可以用聽歌既喇叭黎砌5.1冇問題 都係錢同埋用同一套未必係你想要既聲

例如用b&w矯揉造作既聲聽歌, 但係睇戲用番polk既粗聲
巴打有冇用個roomperfect, 效果如何?
有冇ching試過水貨bose 900 + 行貨 subwoofer?
係咪都冇問題?
今日的的我打倒作日的我,又改左主意
我買左另一款nad c399,聽日收貨
木耳鳩試 岩聽過evo150, hegel190
有supernait3 8成,但價就5成
好好啊 本身我係放電視下面對梳化用powernode
會覺得啲聲係正面咁嚟個結象喺電視同我之間 好聽不過散散地

轉左做埋room perfect啲聲埋身好多 結象埋我好多同埋layering 好左好多
C399都係我目標之一丫 hypex nc400oem

有冇加bluos mdc2? 要加左先可以行dirac
多謝巴打分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞