Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
q900b 無hdmi 2.1
xbobx ps5 好難搞
睇黎要等下一代
q990b
電視有 earc 就無問題啦,有錯請指教
電視得兩個hdmi2.1
其中一個 有earc 比左 q990b ,
而q990b既hdmi 得 2.0
變相電視得番一個 2.1
唔可以同時插xbox x ps5 出 4k120
要自己買hdmi2,1 分線器,

都唔明點解, 2022 年都唔出 有hdmi 2.1既sound bar
HT A9 上年已有
我用LG B1,都係得2個HDMI 2.1, 因為我只係會玩 PS5, 所以無影響,如果同時有PS5, XBOX X, 咁要買新款嘅TV 先攪得掂
B1 hdmi 2.1得 40 gbps, 不過都夠用

As with the previous model, the transfer rate of the two HDMI 2.1 interfaces is limited to 40 Gbit/s instead of the normal 48 Gbit/s. However, this does not cause any disadvantages for the B1, since it can also display 4K@120Hz @ 4:4:4 with 40 Gbit/s.

https://www.tvfindr.com/lg-b1-oled/
百記 q990b 到貨,聽日可自取
咁睇嚟要8k 120Hz 先用得盡48gbps
有問題
有ps5仲使唔使要部up-x700?
2.0chip有啲都support earc
2.1主要係玩4k 144
sonos出條連hdmi都冇既新bar添
買HDMI 2.1 2入1出比xbobx ps5
買左sennhe AMBEO Soundba
$10000 未試
hi step 巴
我有時會過黎玩~
半價咁平
二手 9成新,都抵玩
睇你個空間工唔工整, 唔工整就A9會表現比較好, 不過有機會會遇到斷線既問題
似乎係, 見有其他巴打都有report過
播同一隻碟睇下有冇睇得出分別 唔知部x700有冇咩enhancer
琴日一口氣試晒R3, VELA 403, 705S2同FOCAL 806

最後既選擇係vela 403同focal二簡一 價錢差3倍, 出去試埋906再決定, 反正批文要到年尾先生效
電腦用既有咩好介紹 見雷蛇最近出左隻新唔知好唔好
如果玩埋HT, 應該vela 個 bass 會好過focal? 相對都難推啲

不過如果有sub 仔就冇關係
究竟Q990B水貨幾時有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞