【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
利景遙攞返啲錢
即係個故完咗之後先發生嘅事嚟
利景遙

應該係話,會表白嘅戇鳩都係攪錯用途,啫係beta走去同佢j緊嘅dora表白,成功嘅可能性係零,三唔識七/唔夠熟話自己鍾意人,點會成功。
利景遙bb

童童對條狗公真係好,
畀我係遊仔見到咁嘅話,
應該會即刻死心
遊仔真係慘過撚 呢個工具人故黎?
絕對唔會
利景遙只係黎客串露個樣,廢事太多連結
利律師發達史 AKA 獅子山恩仇記
暫時生平巔峰之作

PENANA已全文上載

https://www.penana.com/story/98653/%E7%8D%85%E5%AD%90%E5%B1%B1%E6%81%A9%E4%BB%87%E8%A8%98/
呢幾日速刷魔法師2同末日前
終於發覺你啲故係要睇兩次

轉頭翻煲獅子山
係我聽到條女咁講一定翻去訓先,傻嘅先會理佢
利申:傻傻地
試下三次
何樂悠最後出現應該係決戰,請視為決戰後自行離去
當然,我有諗左後續俾佢
如果外傳成事既話應該會再出場,始終佢值得詳寫

大家有興趣可以睇下

紙言:https://www.shikoto.com/articles/207789.html
遲下搬去PENANA
你唔講我都唔知方舟係差過其他
可能雙線發展無咁緊湊掛
搞藝術好複雜,好多時慢慢累積,到達臨界點就會「市場爆發」,一爆發就連以前的細節都會被人拿出來研究讚揚。
本周出文時間特別提示

星期一二三四:出文

星期四會係本POST既最後一次出文
然後新POST

------

七月一 二 三 停文
七月四日 新POST回復出文, 之後完全回復正常

--------

七月三日 Patreon副連載超絕爆文

--------
多謝呢段時間既支持
本故事應該係POST 2 內完結
最多POST 3 頭10頁

預計完故日期係八月中旬
新讀者LM

兩條女都係臭雞,成世同隻狗一齊算
一日爆完獅子山故

第八章:萬物至極端後即崩壞

在這種情況下,本應該說早就成年的我們三人如變回小孩子一樣,只能跟著利律師看著她處理。面對我們眼中的鋼鐵囹圄,她倒是氣定神閒,不亢不卑,既沒有激起警員的對抗心,也不會示弱好使他們得吋進尺。

真是成熟的律師姐姐呢。

終於天亮時,植嵐晨就被保釋出來了。

「記得按時間去報到。」利律師說。

「係。」植嵐晨沒精打彩地說。

「放心啦,場官司有得打,唔使咁悲觀。」她輕拍植嵐晨的肩膊說。

「……已經唔係有無得打既問題…總之,唔該晒你,多謝你,利律師。」

「我仲有其他事做,如無意外我地下次再見就係岩岩約個個時間。」利律師說,「有事你可以打俾菁婷,背左個電話佢,你幾時打過去都去,五秒內佢就會聽。」

菁婷把一張卡片交到植嵐晨手上點點頭。

「咁好好保重啦,拜拜。」

話畢,一架超級跑車帶著隆隆聲停在警局面前,一個年輕的小伙子下車把車交給菁婷,利律師鑽進車子後便馬上絕塵而去。

好帥。

「你見點呀,陰公囉個樣謝晒…」Kay說。

「無咩事…我地去食早餐?我請。」植嵐晨勉強地擠出笑容說。

也好,我也想聽聽內情。

「咁樣,佢告你D咩?」

「記得唔好同人講。」他說。

「梗係。」

不過也沒甚麼好說,典型的案情:二人當年是喝醉後發生關係,男方說女方明明就是同意,女方卻說男方是借醉行凶的那種羅生門。

「挑,如果真係既,又使咩等到依加先黎告,死八婆!」Kay罕有地激動地說,還氣得用叉子碰向桌上發出「噹」一聲。

「Kay.」童桐叫她,她才發現附近的顧客都在望過來。

「嘁!」Kay真的氣瘋了。

「呢段時間又官司,大學個邊又要查你…我怕,學校會查埋你紀律方面,你要支持住,嵐晨。」童桐說。

「我…盡量,哈哈,支持唔住既都要支持架啦。」他愈是這樣強裝開朗,愈見他眉間的抑鬱。

「如果有野要我地幫手既記得開聲。」

「梗係,你地連利律師都搵到黎。」他突然望向我,「呀遊,特別多謝你,明明我地只係識左一陣你都咁幫我。」

「嗄?」我反應不過來,「我,我其實咩都無做…我只係,陪童桐過黎。」

「半夜三更,只係黎都已經好appreciate。」

自High男應該是醒不過來吧。

「唔好客氣,呢段日子咁辛苦,你最緊要照顧好自己。」我心虛地說。

既心虛,也真誠地說。

真的發自心中。

我真的沒有想過核彈的殺傷力會這樣巨大,我想像中最多是破壞他形象,使童桐不再喜歡他罷了。

如果真的害到他要坐牢,毀掉他一生的話,我…我真的是始料未及。

他也算是個大好青年的那種,受歡迎,有才華,陽光外向,我沒想過這雪球滾著滾著變成了雪崩。

「我會啦…放心喎,我由found dip到Asso到Degree 咁都捱到上黎。」植嵐晨說,「你先係,我聽講最近你箭會個度有比賽你出左線?加油呀!」

植嵐晨還反過來鼓勵我起來。

「萬一…萬一如果因為呢件事同撞橋單野,搞到大學要踢你出校既…咁你咁多年既努力未…」Kay不安地說。

「……」那一瞬間我捕捉到了植嵐晨臉上極為陰沉,抑鬱,甚至說是絕望的表情。

如果用畫作來說,那不是「吶喊」的那種尖聲厲叫。

而是如梵高的「在永恆之門」的那種深邃絕望。

老天。

我做了甚麼。

「努力呢D野…好…好廉價既啫!」植嵐晨那表情瞬間即逝,「去外國又得,由頭黎過又得!」

我連忙說:「唔使咁悲觀,大家都有自己既供詞,陪審團未必唔信你,而且…而且都過左咁多年,一定有疑點,咁…咁疑點利益係歸於被告架嘛!我覺得有得打既!利律師都係咁講架,係未先!」

我賣弄著連皮毛都算不上的法律知識安慰著他。

「咁既然利律師都話有得打…我都唔驚既。哎呀,你就唔好為我咁操心啦,射箭唔係要好專心?你拎個盃返黎,童桐一定好開心。」植嵐晨說。

童桐說:「你如果無事,我都會好開心。」

「不過都要靠利律師,早知當年讀Law啦,哈哈!」

寒暄著,寒暄著,市面上漸變多人,漸變熱鬧。這城市又再醒來,又再運轉,日復一日,日復如是。

「返去抖下啦。」植嵐晨向我們三人說。

「我送你返去。」Kay說。

「邊有男仔要俾女仔送返屋企…」

「你當我女權撚啦!」Kay堅持,然後掏出一張鈔票憤然拍到案上。

Kay最近怎麼這樣關心植嵐晨?最近二人好像親近過以前,連我這種路人都發現了。

莫非…

我們步出茶記外,外頭的晨光過於耀眼,與植嵐晨臉上的鬱悶相反,卻照不到他腳下漆黑如深淵的黑影中。

如果我去問Beta有沒有收回核彈的方法他可能真的會揍我,所以我決定在這念頭產生後一秒不夠就拋於腦後。

過去可不是這樣輕易改變的事。

而且如果撤回核彈就有機會要讓出童桐…抱歉了,植嵐晨,自求多福吧。

散去後,我與童桐又再次一起踏上回家的路。

「坐Uber啦。」我說。

「唔好啦,反正地鐵開左…唔係,都好。」她掏出手機。

「做咩突然轉軚?」童桐家境不及我,多數是她說甚麼等Uber的時間還比地鐵巴士久不如算了之類,今天竟然一反常態。

「尋晚…呀唔係,係今朝你唔係請左我搭?」童桐輕搖手上的手機,「依加到我請返你。」

「我同你無計啦。」我笑。

我最不想她和我計,我寧願被Beta笑我做兵也不想童桐和我斤斤計較,我更想和她如家人,如情侶一樣…

…唉。

「好啦,咁打和。」我無可奈何地說。

「…同埋,多謝你咁樣陪我。」

她輕輕地,似有還無地…用手臂輕輕碰到我手臂。

牽得住。

現在只要左手一晃,我就能緊緊牽住童桐。

就在咫尺之間,就在伸手可碰的距離,她的手就在那兒,我的身旁。

「做咩對我咁客氣?」我插袋問,「你做左咩對我唔住?」

馬川遊,去死吧,現在馬上給我立即去死,你這廢物,你這垃圾,你不配當男人,你不配當人,給我向父母道歉你這活著浪費氧氣的人渣…

咦,童桐為甚麼這反應…

首先,我和童桐是青梅竹馬,但即使怎樣也被歸類為「朋友」,朋友之間很少能對不起對方的事,最多是說說壞話,佔點小便宜之類。

但童桐現在的反應卻—

「下?!邊邊邊有呀!!無!!無啦啦咩對唔住…無…無呀…」

這演技我給0分。

「你真係有。」我說。

「……」她沉默。

「算啦,遲下再算。」

「下?你咁就算?明明你都已經…」

「你做咩對我唔住我都唔會理。」我說,「可能我會嬲,但係嬲極都好,我上次咪同你講過,點樣都好,我都唔會改變我點睇你…同埋我地細個應該過對方架嘛,無論幾嬲都好,都一定要搵返對方。唉…個兩條友仔聽到一定又笑我…」

童桐聽到後卻低頭說:「…唔值得…」

「咩話?」Uber剛好駛到我們面前,引擎聲把本來就是耳語級的音量遮掉,我只看到童桐兩片垂滴般的粉唇開合數次。

「無野啊?上車啦,成身汗,返去沖涼訓教。」童桐一馬當先上車。

當然了,她在車上也一如以往地把頭靠到我肩上酣睡著,對她來說這也許是理所當然的事,但對我已經不再視為青梅竹馬而是視為追求目標的我來說,這可使我砰然心動。

[師傅,有咁慢揸咁慢]我在手機輸入,然後在後視鏡中亮出。

司機舉起姆指。

我帶著私心,心虛地享受著童桐髮絲的香氣,身上的溫度,以至肌膚下的脈動。

好美,好動人,好可愛,好想抱住。

好想和她***

「嘁…」我在想甚麼。

但這是我透過背後中傷得來的溫柔。

但這是童桐對我信任,我卻心懷不軌地貪婪享受著的體香。

好人嗎?童桐眼中我也許是,甚至眾人眼中童桐視我也只是一個好人。

但我其實連個好人也不是。

我把視線從童桐身上艱辛地移外,頃刻一霎間我看到街上一起走著的那二人。
新舊讀者請禁一下正皮掣睇下正皮左未,多謝大家
唉 睇嚟都係sad end
睇嚟童童真係連環殺人魔
樓主加油 聽啲讀到N2嘅朋友講
N2啲野 係日本人都好少用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞