【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
最好嘅朋友=
唔洗用"男朋友"關係相稱,但又服務好過男朋友,即係兵.

有d野我哋真係要識分,
唔係男朋友就真係唔好做...
……
得罪講句,都幾濕鳩
訂婚都仲想用到最後
珍惜自己 遠離仆街 真理嚟 照做無死
《青梅竹馬真係最難追》新出文規律,即時生效

星期一至星期五 每日出文600~1200字

注意:因為係返工時偷打文
如果真係要做野就打唔到了 所以可能會出現無定向停文情況
會盡早通知

星期六,星期日:停文

要破天荒連續停文了,好對唔住

副連載:6月19日,6月26日,停文
7月3日:副連載超絕爆文,完結藍鯨遊戲篇

—————————————————————

以免讀者困惑,總結:

一至五有文,六日無,副連載停2星期

有關安排只會維持至7月2日,7月3日朝早考完個N3全部回復正常
只係維持2星期,希望大家體諒
難得咁多人支持我但反而要減產文
只可以維持最低產量
是關如果我PASS到N3 既話…
就可以Claim返持續進修基金…
然後好似…有機會,用舊錢黎自資出實體書? 好似有機會?

有消息再通知大家 寫好個故再算
再次向大家致歉
加油呀
樓豬加油 等你
樓豬加油 唔好爛尾就得
慢慢寫啦
雖然中晒毒

樓豬加油
N3 唔係晏晝考咩? 我都要考 驚你記錯時間。

ps 新讀者留名 加油呀睇到幾虐心
從的士,到樓下管理處,童桐身上的血跡都受到旁人的側目,即使已經被我的外套擋掉了一大半。

「呀遊…」回到走廊,正準備分別回家時她叫住了我。

「你…屋企有無人?」

「無,得亞基。」而且已聽到這小混蛋在抓門。

「咁…可,可唔可以去你屋企?」

「可以呀,但係你唔使換衫沖涼之類?」

「就係…黎換衫沖涼,順便洗埋套衫,我唔想爺爺嫲嫲擔心。」

這倒是,童桐這失魂落魄的樣子,再加上滿身血污,兩個老人家受不受得住都成問題。而且她還要在這精神狀態下解釋一番,大概也不容易吧。

「入黎喇。」我家的門永遠向她趟開。

我開門。

「衰亞基,又抓門!」

亞基聽到我喝牠,馬上飆回自己的窩中伏下看著我和童桐。

邊境牧羊犬其實不需要冷氣,在夏天來前我們已經幫牠略略修過了毛,吹太多冷氣反而牠有害,使牠出街散步更不習慣,其實吹自然風和風扇對牠更好。

所以當牠自己在家時我們不會開冷氣給牠吹,反而打開幾把座地風扇,確保家中空氣流通便足夠,所以現在家中相當熱。

「等陣,我去開冷氣先。」

「唔該…哈,哈囉,亞基里斯~」

「汪!」看到童桐亞基便活潑起來了。

點開冷氣,我跑遍了全屋關掉窗戶回到客廳,然後…

我便看到童桐已脫掉我的外套。因為她穿著淺色的上衣和短裙,一路上都被外套罩著焗著,所以全身都因汗水而濕透,變得半透明的白色露肩上衣緊貼在她肌膚上,深紅色的血也變得不這樣顯眼,連內衣都看到了。

「你你你你去沖涼先,廁所個櫃有亞基既大毛巾,但都係洗衣機洗過乾淨既!」

「好好好好呀!唔該,咁我去沖個涼先!!」

我和童桐同時陷入了恐慌,她連忙飛奔進浴室,我轉身逃進自己房間卻不知自己進來幹甚麼。

「呼~」我呼一口氣回到客廳,自從想追她後我覺得我自己已沒法用以往的目光看待她了。

我該不會真的和她洗過澡吧?我媽應該是在騙我吧?

「你又抓門係未啊?係未想今晚個罐頭加夠兩碗水?」

「?」無故被我遷怒的亞基不解地歪頭看著我。

〔阿媽你今晚出去食,唔好返黎〕我發訊息。

〔死仔為左條女趕自己老母出街〕我媽秒回。

〔你想童桐同你都尷尬既可以返黎既〕

〔挑,我去鋸扒,啫啫聲,無你份,唔好蝦童桐呀!〕

很好,這樣便能和童桐獨處一晚。

浴室傳來嘩啦嘩啦的水聲,童桐忘了打開抽氣所以帶著芳香的蒸氣滲到客廳中,連本身伏著的亞基也半站起來在聞著,這變態!

真香。

「我幫你開抽氣呀!」

「唔該~」

按下電掣。

「話說…你有衫換?」

「唔使住。」

唔使住是甚麼意思?

水聲停下,在浴室的童桐往外頭叫喊:「呀遊,你有冇梳打粉同檸檬?」

「檸檬有啊,梳打粉我搵下。」

「如果無既…我諗梳打水應該差唔多?」

「差超遠囉好無?你拎黎做咩?」

「梳打粉同檸檬可以洗血跡,你男仔唔明架啦。」

「關男女咩事?」

「你…你你自己問姨姨啦!」

不會是之前我們開玩笑的那個說法吧!?

童桐不會真的是連環殺人魔吧!?

怎麼這樣了解如何洗掉血跡?!

「俾…俾你…」

別殺我!

我把梳打粉和檸檬塞到從門縫中伸出來的手,還好她沒拿著斧頭利刀之類。

結果事後我媽解釋是因為女生有生理期,還說我A0不知道也不怪我,然後她笑得軟癱在沙發上半小時,連亞基的眼神也像看白痴似的。

這段時間我把弓箭包塞回櫃中。

童桐在浴室弄了一陣子後走出來,身上只穿著我的外套,拉上拉鏈後蓋到大腿,比平時她穿的裙子再短些許,難怪她說不用衣服。

接著。

她抱著一堆衣服出現:「血跡如果直接扔落洗衣機洗既會洗唔甩,要先用梳打粉同檸檬處理,借洗衣機黎用下?」

那堆衣服之中,我來看看。

上衣,裙子,過膝襪被塞成一團,至於皮帶頸環髮夾那些飾物被放到一邊,但那衣服團之中有明顯被包著卻跌出布帶的…是胸罩和…內褲。

即是說現在童桐,除了我那拉上拉鏈的外套外,是真空的

全身上下,一絲不掛。

「隨便!」

「呀遊過黎幫我開洗衣機門,我無手。」

「我好忙,起唔到身!亞基,幫拖!Washing Machine Door! GO!」

「嗚汪!」

「下?!」

多年訓練就是為了這刻!亞基馬上跑過去童桐前面,咬住洗衣機門的按鈕,然後拉開洗衣機門。

「唔該…亞基里斯。」

你看這小子神氣的樣子,沒想到我打算試試邊牧聰明程度時訓練牠打開洗衣機門的動作在這時能發揮作用。

現在怎可以站起來,光是想到童桐她竟然只穿著外套拉上拉鏈…

冥想開始。

明鏡止水。

不過對她來說,這和穿貼身短裙可能差不多吧,但也至少有點防備心啊喂?就…就這樣信任我嗎?

不不不,換個角度想,她這樣信任我我在胡思亂想甚麼?明境止水,明境止水…

「咁你今日比賽點?」

「呱呀?!」閉上眼重整心情的我被突然出現在我耳邊的童桐嚇了一下,主要原因是我自己作賊心虛。

「呱?」她笑著在我旁邊坐下,距離之近…這香氣,手肘似有還無的觸感…

「就…贏左啊,梗係。亞基,come!」我說,然後抱住跑過來的亞基摸起來分散自己注意力。

童桐在我身邊坐下,背後廚房中的洗衣機正發出低沉而規律的「隆隆」聲準備啟動。

「咁就好。」

「……我本來就…有信心。」

「真係?我幾驚你因為我唔黎睇你比賽嬲左我。」

「…妍妍黎左睇。」

「下啊?」

瞬間,童桐臉上閃過一剎驚訝的表情。

我打蛇隨棍上:「我…其實都叫有少少市場架,哈…」

說服力弱到要用乾笑帶過心虛。

「咁梗係,你唔知自己射箭個時全神貫注個樣幾型?男人專注個時最有吸引力。」童桐說。

咦?她說甚麼?

「多…多謝…」

她無緣無故白我一眼,似乎對我這反應有點不滿。

「咁呢個妍妍同你呢排都…玩得幾埋呀。」童桐突然抱胸說。

這身體語言…

「可能大家十幾年無見啫,我地細個都係咁。」

童桐馬上黑面。

我連忙補上一句:「我同你都係呀。」

結果童桐的臉更黑。

「你真係…唉!我頭都痛埋!你除左射箭真係咩都唔識架喎?!」

無緣無故被罵了!

「對唔住?!」

「…㗩。」童桐突然對我使出港女㗩,「咁你真係無嬲我唔黎睇你?」

「少少…」我說謊,不過失落不算是生氣吧,「不過你岩岩話,你原來專登走去問英姐,又係唔想影響我既話…我都無理由嬲你…」

「無用啦,個妍妍黎左,枉我呢兩日仲忍住唔搵你,你知唔知我幾掛住…總之…你點睇個妍妍?」

「就,普通朋友啊。」

「普通朋友會J佢既咩?」

「呃…」

「如果佢咁樣同你行得咁埋,你又對佢有好感,佢又專登黎睇你比賽既…」,

童桐望著我與我四目交投,然後說:「不如你試下追妍妍?」

接著我耳邊嗡一聲炸開了一片。
突襲出文2千幾字
呀遊好似個波咁比人踢嚟踢去
記唔記得有人話過不如叫埋Deadpool出黎
我其實都唔知血跡點洗
但佢知

仆街我俾你救左
雖然搞錯左既話都係提早幾個鐘到
大家一齊加油啦, 我未溫晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞