【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
佢真係寫呢D 鳩野都寫得好睇
Btw B
好睇,推
B
陽萎到幻想女主同其他仔扑野咁囉
B
6月6都無文
文呢?
岩岩到屋企,好在返工打好左
錯字檢查GOGOGO
「妍妍佢係我阿媽朋友個女,我地細個其實見過,你個日見佢咁熱情只係因為我地10幾年無見,雖然佢話對我有好感,但你信我,童桐,我無。」

我真誠地,一字字地說出這話。

童桐輕撫著我的胸口,這是甚麼古法測謊。

「朋友…個女?」

「嗯,佢地成班師奶會帶自己細路出黎Gathering,個時一齊玩過,不過之後就斷左聯絡。」

「又唔帶埋我去…」童桐扁嘴說。

「咁你要問我阿媽。」我看到她這樣子便忍不住笑。

「哦,你仲笑我!摀死你!」

童桐使勁用手摀向我的耳朵,「嗡嗡」的氣壓聲圍繞腦袋,全身蘇麻,童桐的耳語隨著她吹出的香風流過耳蝸,我無力地軟癱在她腿上。

「你真係對佢無Feel架嘛。」

「無…」我是真心的。

「佢只係你青梅竹馬咁簡單?」耳語時左時右,麻痺感從耳朵散開。

「唔係。」

「下?!」

「佢唔係我青梅竹馬,呢個位置上既…只有你一個,童桐。」

如是者,我迴避掉關鍵的問題。

我可是完全沒撒謊。

「算你啦。」溫暖的手心輕輕蓋到我眼簾上,隨她一掃我合上眼,合上眼前我看到童桐滿臉通紅,別過頭去不看我。

我感受著包圍著我的溫柔,芳香和腦中泛起的酸麻感。

「鐘意咁樣?」

「嗯…」

「可以睡著哦。至少,襯依加我仲未——」她卻省略後半句。

——有男朋友,我讀穿她的心思。

在她拍拖時我們不會有這樣的親密接觸。

她要避嫌,我也要避嫌。

唯有這種時候…我知道,我是某種代替品,某種水泡,某種替身。

…是絕對會陪在她身邊的終極後備。

我也得到她的溫柔相待,我算有得益。

但…也只有這段空窗期。

心中一沉,心中一痛,這是第幾次的輪迴了?

她分手,我和她親近,她拍拖,我們變得疏離。

…童桐總有一天會結婚的。

總有一天,這個夢會完結,會醒來。

然後。

再沒法…沒法回到這夢中。

我大概直到死去那天,大概還會在懷念這夢幻泡影吧。

「…咁我唔客氣。」我按下心中的不安和不甘心說。

她一邊輕撫我的耳廓,頭髮:「早抖,呀遊。」

突然。

額上好像被似有還無地輕吻了。

那吻輕如蜻蜓點水,但我不敢開眼確認,害怕只是我的幻想。

「早抖,童桐…」

「對唔住。」

咦?

但…這邊…不是…我…家……Zzzzzz…

結果我算是小睡了兩小時,在童桐的大腿上。

人生最快樂的兩小時。

//////

這次是Beta說要見面。

算是罕見。

結果到底網吧時,他只是色迷迷地看著電話上的性感相片,這尺度已經不算是甚麼性感而是露骨了,有幾張好像是那女生在用按摩棒在房間自慰然後拍照…還有影片?!

「無樣既?」

「屌,咪睇啦。」他收起來。

「小氣師,睇蝕你咩。」我坐直說。

「梗係蝕啦,要錢架仆街。」

「下?買架D相? Patron 個D?」

「Patron個D碎料,呢邊係OnlyFans.」

OnlyFans一樣是付費看內容的平台,不過大部分都是18禁的內容。

「咁幾錢?」我就好奇問問。

對了我也不知道為甚麼我會懂OnlyFans。是那個天文台台長嗎?聽說他只開風扇不開冷氣,這樣子算是一種OnlyFans吧…

接著Beta說出一個金額。

「每月?!」

「係。」

「傻的嗎?!」我大驚,這,這對我來說已經是一個大金額了。

「挑,D錢我既,點用關你撚事。」

「咁…都係,但你有衝日既,不如正正式式俾錢發洩下啦,又或者買本真正既寫真集,都應該唔使呢個價錢…呢個Dora真係賺撚死,不如叫Dollar 啦。」

「你有人買既,你都可以賣呀?」

「不了。」我賣藝不賣身,射藝。

情聖到了。

「哦,你包尾!」我與Beta異口同情地說。

按傳統,最遲的人要請第一輪飲料。

「你無ON9到同童桐自爆甄姿妍係PTGF呀可?!」情聖放下飲料一來劈頭就問。

「有…」

「你!!弱!!智!!啊!?!?」

「…諗過。」我說出被斷掉的後半句。

「呼!嚇撚死。」情聖坐下。

「不過你有冇諗過點解佢會接?明明咁急,咁趕,條件咁多,佢仲咁索。」

「…我個時都覺唔對路,點?你地本身識?」

「你點知的。」

「太易估啦,你寫下上連登寫做小說,唔使兩頁就俾人估到。」情聖攤攤手說。

我說出妍妍和我在小時候早就相識的事。

「呵,青梅竹馬對決童年玩伴,呢場戲好睇…」情聖說。

「對咩決呀,確認書咪話左劇本黎。」我沒趣地說。

「咩確認書。」

「咩咩確認書。」

…咦?

「……咩呀!?」我和情聖發現大家都在雞同鴨講。

Beta沒好氣地再次打開Onlyfans欣賞他買來的淫照,任由我和情聖對質。

我說了那天在Café的事。

「我未收過咩確認書,尾數一早俾晒。」

「你睇下Email有無?」

「呢個年代邊有人仲用Email…啊,竟然有。」

這兒說一說情聖的電郵結構。

他主要是用一個Gmail,但因為他是用Iphone的,所以還有一個Icloud的電郵地址。

如大部分用戶一樣,Icloud電郵甚少使用。

而那個阿權卻偏偏把確認書寄到Icloud.

寄錯嗎?有可能。

但更像是故意不想他看到。

事有蹺蹊—我和他得出這結論。

「而且你返轉頭,個Waiter話你2個朋友都走左?」

「歡迎光臨…咦?漏左野?你兩個朋友走左啦喎。」侍者說。

「好似係…」我沒在意,那時我整個腦都是蛋糕。

「即係鋪入面有第三者,唔係其他路人,而係足以令Waiter覺得佢兩個係識。」

「唔撚係掛…」

「你咪話一開始見佢係寒背既。」情聖曲起背脊,「但你走左後,佢就坐到直不甩?」

算是個美男子,可惜寒背,還是挺明顯那種。

回首看,坐在卡位中的阿權已挺直腰板全身貼到椅背上,口中不知說著甚麼。

「係,我見到。」

「個個係卡位黎?」

「係。」

剛剛還曲起背脊扮成寒背的情聖,這時挺直身子,壓向椅背:「似唔係同緊後面卡位既人講野?」

在卡位之中,兩個卡位的客人是背貼背坐著的。

只要大家都緊貼椅背,聽後面的人說話或聊天自然方便多。

「…都…似。」

根本就是了。

「Anyway, 唔重要。」情聖說,「依加你本身仲要真係識甄姿妍,童桐應該淆到仆街。」

「如果佢係鐘意呀遊就係。」

Beta冷冷地說,然後關掉手機。

「…我,我唔知。」

我慚愧地低頭。

抱歉,我真的不知道。

「唔緊要,你慢慢諗,反正排除呢D Alpha男就係我既責任。」

「咩…排除?」

「字面意思。」

接著Beta拿出手機開了一條新聞,是一間教會的師母突然被爆出諸多黑歷史,最後自殺的新聞。

「你地有聽過呢單野?就算無,你地都應該知咩叫黑歷史,人格謀殺,社會性死亡。」

我和情聖點點頭。

「令個植嵐晨收皮好簡單,將佢既形象完全毀滅就係。每個人都有黑歷史,每個人都有唔見得人既個一面。」

他把電話轉到Telegram介面。

「但黑歷史,要用得其所。個個師母做過咩陰質野,唔關你事;之前個個司長助理仔殺老豆,女殺男朋友個D醜聞,都唔關我事。黑歷史要投向正確既地方,先可以變成概念核彈。」

Fuck-Aplha-Man BOT

「我已經搜集好左個條植嵐晨既黑歷史,寫好左程式,Link 我Send左俾你,呀遊,禁左後就會黎呢度,呢個BOT度。」

BOT又是機械人一種別稱,這兒可視為自動程式。

「你只要係BOT輸入"LaamSan",送出,BOT就會將佢既黑歷史傳送俾正確既人,大學教授,警方,佢父母,童桐…每個人都會收到最正確既黑歷史。」

Beta的臉被屏幕燈光從下而上照亮,樣子格外陰森。

「我對每個人都會建立咁既黑材料庫,我好樂意用呢個植嵐晨黎做核試,唔使客氣,呀遊,有效既下次請我課兩單金就得。」

別人大概以為他的個人格謀殺用的「概念核彈」是在說笑。

但我和情聖深知,他是認真的。

起底,中傷,本來就是他的強項。

還記得那時我們遊戲中打不過敵對公會,只能窩在安全區中掛機。

設備戰力最低的他便掘出對方公會會長借公會來結識女生的事,而對方女朋友也在公會中,他還裝成女玩家潛入勾引對方副會長鼓動作反。

他一場城戰,一場公會決鬥也沒有出席。

對方公會卻潰成散沙。

我看著自己電話屏幕上,對植嵐晨的核按鈕不安地含下口水。

「但…個嵐晨都幾Nice,其實…而且佢亦咩都無做錯,仲對我有恩。」

那天他又等我,又救了我和妍妍,其實不是個壞人。

「咁又點?你想公平競爭?」

我當然知自己不是對手。

「你想公平咁輸,但聰明咁贏?」

這話觸到我心坎。

我…想…我知道自己不及他。

「你自己諗,會長大人。」

「……我留住呢個先。」我道,「睇下有冇得談判,講和之類,畢竟無理由一黎就核彈。」

「你喜歡,我就提供左武器。」Beta說,「對Aplha男仁慈,就係對自己殘忍。」

「我知…我睇下事態變成點先。」

我退出介面,關掉核按鈕。

「就係此時此刻,童桐都掛住緊植嵐晨;就係此時此刻,童桐都同植嵐晨傾緊計。」Beta望向我,「你接受到?」

第三章:各人眼中價值各有不同

第四章:只有自己知才算秘密

我又開始回味當年呼籲其他讀者配票既熱鬧
咁撚惡
唔好死頂, 會好唔C伏, 個個都真係唔同
癖好曝光
本身識其實都諗過,亦可以
最大問題係情聖係點解係咁多PTGF中咁巧合搵到一個識既人
寫故事靠巧合唔係咩好事
所以卡左關好耐
大家都逼害女主
多謝,因為只係捉自己既心簡直早如反掌
會繼續努力的,多謝支持,下次投票參加下
就算真係會都唔好畫出黎呀大佬
唔想面對
我未訓都係6月6
邊個時區,我未訓都係今日
之前OT到零晨3點出文都係今日
接著Beta拿出手機開了一條新聞,是一間教會的師母突然被爆出諸多黑歷史,最後自殺的新聞。

情聖好型呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞