【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
以下係《青梅竹馬真係最難追》既新出文規律
即時生效

星期一至三:出文
星期四:停文
星期五至六:出文+其中一日會雙倍,即2000~3000字
星期日:停文

因為感覺欠缺大腦既沉澱時間
甚至好似有少少收唔到掣,俾故事線同角色牽住走
所以有呢個決定,敬請原諒

之後還請多多賜教,多謝大家繼續支持同追故,THX
回覆聽日覆
聽日停文
支持
周末停文Fans自發應援活動
邊個演XXX最適合

呢個應援活動,
係為咗喺每週固定停文日嗰陣,
保持住呢個post 嘅討論熱度而設嘅.

今次係第一次嘅應援活動,
想討論下如果呢個故能夠推出真人版,
會由咩人嚟飾演故事入面嘅角色會最適合.

第一次要討論嘅角色,
就係本故事嘅女配角,
亦係今個禮拜嘅MVP,遊媽

(吓?你問點解遊媽係女配角,
咁佢喺推進劇情方面有好大嘅貢獻呀嘛.
你問呀妍妍係咩?
佢梗係女主角啦.
呢個故唔係雙女主角嘅咩?)

大家可以喺以下五個候選人當中
選擇一個你覺得最適合去演"游媽"角色嘅演員,
又或者你可以另外提出更適合嘅演員出嚟俾大家揀.

1.) 盧宛茵
(代表作:"卡拉屋企"肥媽,youtube 片"公屋●居屋●私樓" 女友呀媽)

2.) 朱咪咪
(代表作: "唐伯虎點秋香" 朱茜)

3.) 黃文慧
(代表作: "叻咕叻咕新年財" 奶奶)

4.) 葉德嫻
(代表作:"桃姐" 桃姐)

5.) 鮑起靜
(代表作:"天水圍的日與夜"貴姐)

呀屌,撳錯

6.) 其他人選,歡迎提出

請大家按自己嘅喜好投票啦
巴打我個comments 無惡意㗎, 希望唔好影響到你創作, 會繼續追文的

ps 童桐派
好睇!支持~
我覺得冇咁老佢老母咁in
咁應該係呀慈
HI我唔quote上面回覆了, 直接係度講

首先我係感受唔到任何惡意既,我只係反省緊自己我自己習慣黎

我記得中學成日俾人罰係教員室門口,見到有張字畫係寫住「吾日三省吾身」,雖然唔係講呢種反省,但係我覺得自我反省係幾重要,可以提升自信,又可以提升水準

我成日會試下轉去第三者角度睇自己作品,新舊都會,特別係舊作,係自己忘記左細節後睇返,自己先明讀者當時睇到咩,睇唔到咩,有咩感覺。因為始終我梗係寫我覺得好既野出黎,所以只用作者角度出發,未必真係客觀,所以我都好多謝有人問,有人質疑

星期四停返文係我覺得幾好既一個方法黎

多謝大家厚愛,可見未來星期四都唔會停文啦本來

但係我覺得創作呢回事,創作得太密,太急,會公式化左,濫左

量產機不敵原形機好似係定律

電影有近期既MCU啦,遊戲有我曾經超沉迷既刺客教條啦

我覺得自己真係要返少少時間去沉澱,反省,反思自己

所以真係要停多日文

之前我係全星期出文1—7既

自從改左一星期停2日後真係覺得寫得好左順左

呢個故星期四未停過後都好似少少,力不從心既感覺

一種角色靈魂太強烈,反CUP身為作者既我既感覺

唔知你明唔明

例如呀遊老母我只係想寫佢有趣,鐘意整古人既潮媽

但最近呢兩集明顯係開始走火入魔,開始極端化

可能就係無停文所致,我被角色帶返轉頭

————————

講返內容

依加最多人講既就係「呀遊有兩個靚女爭佢,成件事好唔真實,毒撚FF」

對唔住我係毒撚

由水上樂園篇已經開始有人咁講,到依加都係

我只可以講就係呢種感覺係專登

之後都會講點解

人地寫故好多時係讀者既「情理之內,意料之外」

我算係次序相反,先寫「意料之外」(A0遊竟然有兩個女爭),然後再推進劇情,令讀者明白返點解,寫出「情理之內」(妍妍既心態動機),但讀者好似感受到矛盾先 可能D伏筆唔夠明顯

呢個故事講既唔係以往個種題材,而係人物描述,所以解剖,解釋,解明角色心態動機會係好重要既野黎,所以你地睇到感到「喂!唔合理喎!」,其實就同推理小說寫密室殺人一樣,讀者都係會覺得「喂!唔合理喎!」,不過推理小說讀者知道之後會有偵探角色黎解謎,而呢邊望落好似無咁。

只係好似

多謝大家支持,巴打提出意見,問題真係好重要,而且最開心係咩呀,最開心係你第一句話覺得好睇身為作者,娛樂大家係使命,下面留言,PENANA都有人留言話呢幾篇好睇,好高興大家投入其中,連載繼續,亦劇透左常眠問過佢意見,唔失控就應該無問題,晚安
欣賞樓主重質不重量,只要唔好拖/爛尾,你一個禮拜唔出下個禮拜交靚貨我都接受
睇得出樓主對自己好有要求,咁我作為讀者都無乜意見,做乜野都好,自己開心最緊要唔好理咁多我地chur 你出文或者劇情嘅意見,最緊要寫出一部你滿意嘅作品,再由其他人去評論,唔好因為人地嘅評論寫出你唔鐘意嘅作品
agger
直接錯字檢查
測謊地獄來到了尾聲,我們決定透過「只能說謊」的計策消耗電力,盡快終結這折磨。

只能說謊—

——同一時間也意味著只能說真話。

這已經是一場靈魂的拷問。

「我地唔好再鬥快舉手喇,咁樣只會勞煩到姨姨,仲要佢判斷邊個真係最快。」妍妍說,「由依加開始我地順時針咁問下一個,好,唔,好?」

這是個好主意,至少能確定到問自己的人會是誰,或多或少能提早準備。

而且她還這樣在擠眉弄眼。

我馬上點頭同意:「好呀!」

童桐明顯也意識到這點:「就咁話…亞基,Hand UP!」

「汪!」亞基也舉手同意,不愧是犬界最聰明的邊牧,牠能聽懂的指令極多。

我媽因為不參與而失去發言權,反相沒法反對,妍妍反過來利用這點使局勢倒向我們這邊。

「…都好既。」我媽勉為其難地同意。

以現在的位置,順時針問的話就是這樣的次序:我問妍妍,妍妍問童桐,童桐問我。

我不會為難妍妍,童桐也不會為難我,唯一要擔心的是妍妍問童桐那一節,不過…總比剛才的大亂鬥得好。

「好,由呀遊開始啦。」童桐說。

第一回合,我問妍妍。

「妍妍,你有無去過箭會對面街,有抹茶蛋糕賣個間café?」

「無…無呀,咩café?」

按下按鈕,機器開始倒數。

現在只可以說謊哦?

「無,無去過…呀呀呀!」

機器通電,她有去過。

「我…我個日只係去搵阿權…傾d生意上既事…」

「妍妍。」我說,「我有講過係邊日咩?」

「……」不打自招就是這種。

「不過你同佢係Partner,搵佢都正常既。」我說,反正我只是想知道誰是躲在卡位的後面,她的確有堂堂正正去找阿權的理由,不代表甚麼。

至於我媽說甚麼欲蓋彌彰的問題我便暫不深究。

「咦,妍妍你有做生意架?」童桐眉毛一揚。

「…都…係既。」

「係做咩生意架?咁後生就做老板真係勁!」童桐假惺惺地問。

「IG 網店,賣下衫幫補下。」

妍妍亮出一個IG的主頁,這的確是普通的賣衫網店,女裝的模特兒明顯是妍妍。

「咁你有無其他唔講得俾我地知既生意?」童桐卻起疑了!

「梗係無…喂,唔好!」

童桐一手便擅自按下測謊機的按鈕。

「滋!!」

「呀呀!」

說謊,指的當然是她的ptgf生意。

「唔講得架?」童桐好像聞到了血腥味的鯊魚衝上去。

「簽左保密協議,係商業機密,唔講得,唔好意思。」妍妍板起臉說。

「好囉,不過個個人都有秘密既。」童桐望著我說,明明我甚麼也沒做卻被她瞪得心虛起來。

「童桐,唔好再咁樣擅自禁掣,呢部野連電兩下都痛。」順便一提我剛剛被連電了三次,「妍妍,手有無事?」

「無…痺痺地啫。」妍妍扁著嘴把手抽出來吹氣。

「痛既就唔好再玩啦。」我設下熔斷條件。

如果她明白,就應該說好痛哦要死哦不玩了不玩了之類。

但我忘了接下來是輪到她問童桐,她又怎會放過這機會?

「唔痛,繼續!」

「下?!咁…你見啦,再咁樣擅自連續禁掣就唔玩架啦。」

「係…」童桐說。

再…再設一個熔斷條件,如要二人夠聰明,輪到我時只要連電我兩下,我便能發爛反枱說不再玩下去,以免這部機的電力有甚麼根性,不屈之類的情況…

…但童桐好似沒發現,還好似真的被我教訓了也扁起了嘴。

「之後到妍妍問童桐。」

「哦,好呀!!」

妍妍馬上回復了精神,還親自把童桐的手綁到測謊機的電殛上,仔細地綁好手帶確保貼貼服服。

「…你想問咩…」童桐一臉不安。

「童桐…」妍妍問,「…你仲係唔係處女?」

呵呵,她失算了。

「唔係。」

回答的人,卻!是!我!

「係。」必須要說謊的童桐平靜地道。

「咦?」妍妍一臉不解。

「滋!!」

測謊機通電。

童桐苦苦支撐著臉上的從容,只是手腕輕輕抽動了一下。

「點解呀遊你會咁肯定…」

「呀遊,你自己講。」我媽說。

「下?!連姨姨都知?!」

我掩著臉:「又黎啊…你放過我啦童小姐…真係唔關我事…」

「下,係你搞到我無左…咩…架喎?」童桐說。

「喂喂喂,你地兩個原來一早就…」

我苦笑說:「完全唔係你想像中咁!!小學個時,我地一齊去踩單車,就好似你上網睇個潮文咁,童桐個時唔識分前煞車後煞車,煞左前轆,成架車將佢頂起…就…」

不對不對,問題不是這兒。

問題是:為甚麼妍妍會這樣問?!

這可是在我面前,我媽面前,童桐本人面前哦!

還好童桐是因為這種理由而不再是處女之身,如果不是場面會尷尬成怎樣?!明明妍妍身為ptgf是擅於交際,與人相處,真的會這樣問嗎?剛剛還兜口兜面問我有沒有J 過她…

情況已經真正意義上由糟糕變成難以理解。

她感覺好像介意著不知甚麼似的。

「所以,你要對我負責一世架,呀遊,嘻嘻嘻~」童桐輕輕摟住我說。

「技術上黎講,係架單車要對你負責一世…」我推開她。

「姨姨,呀遊佢…佢奪去左我最重要既野,然後…唔想負責任…嗚嗚…」童桐唯恐天下不亂。

「你今晚同亞基交換床訓。」那時親自安慰童桐,早便知情的我媽說。

但我,童桐,我媽三人眼中時不時也閃過異樣,瞄向妍妍,明顯在我之前,童桐和我媽也早注意到妍妍不對勁。

這個女人還是這樣完全沒法理解。

但只要有點常識,和人相處的經驗,也不應該…她不應該會有這種表現才對。

「呢件事請唔好同外人講起,妍妍。」我說,「我係認真,唔係每個人會理解同相信,我絕對唔想童桐受到任何傷害,請你視為秘密保守住,又或者視為耳邊風聽完就忘記左佢。」

「嗯…」

「仲有,即使我地玩緊呢d遊戲,有d問題都係唔可以,亦唔應該問。」我板起臉說,因為如果童桐不是這原因,也一早不再介意,這問題便傷到她了。

「請你問之前,諗下呢個問題係咪可以問,特別係當事人面。」

「好惡啊,呀遊,一涉及童桐你就咁認真。」

「我依加唔係同你講笑。」我瞪住她。

「係~係~反正都問完,到你。」

妍妍幫童桐解放測謊機,推到我面前,我輕輕帶上,雖然非我本意,我是真心感到生氣了,但把氣氛弄彊,也有利於中斷這地獄遊戲。

「咁我問啦。」童桐說。

不,為甚麼你要這樣一臉期待。

「呀遊,咁…我同你識左好耐…你好了解我,我亦好了解你。但係如果有一日,你發現我其實…同你了解既童桐有出入,你會唔會好失望,你會唔會…討厭我?」

童桐的神情由期待,漸變成不安,再從不安變成凝重,最後由凝重變成茫然,沒想到一雙妙目能有這樣複雜的情感變轉。她雙眼真誠地望著我,然後伸出手按下測謊機的按鈕。

我深呼吸一口氣,然後說:「童桐,我…咦?」

燈號熄滅,測謊機電力耗盡。

「……」童桐看看燈號,笑笑道,「哎呀,無晒電添。」

我把手抽回來:「真係可惜…嘩~咁夜啦?妍妍你住得遠,你走先啦,童桐住隔離通常都玩到好夜。」

妍妍心領神會:「姨姨咁我走先啦,多謝你地今晚招呼。」

說罷她站起來,拿起手袋走往門口穿鞋。

「…呀遊,去送佢返屋企。」

說這話的人卻是童桐。

雖說今晚已經夠多我難以理解的問題,答案,唇槍舌劍,但沒想到又多了一樣:為甚麼是童桐這樣吩咐我呢?

這…簡直腦袋斷路,我已經完成搞不懂了。

女生,好可怕。

女生,好複雜。

「但係…」

「去啦,佢一定應承你。」

「你係咪有心事?」我看到了童桐眼中的陰霾。

「無呀!去!」

我無奈地站起來走向妍妍:「呢度山卡啦,你又住得遠,我送你返屋企?」

「我落樓下坐Uber就得啦。」妍妍說。

「咁我送你上車啦,順…順便放狗!亞基,Come!」

「汪!」
(作者特別翻譯:大佬又拎我過橋,正呀!)

我拿起狗繩和腰包,亞基飛奔過來伏下給我為牠套上狗繩,然後又想抓門!

「咁…我送佢落去坐車,順便同亞基散步喇。」我拉開亞基。

「嗯,拜拜。」童桐揮揮手。

大門打開,因我常在這兒和童桐玩耍而熟悉的走廊出現,但這次一起走過的人卻是妍妍。

「咁我走啦,拜拜姨姨,童桐。」

「下次再黎玩啦~」我媽脫下墨鏡,收起測謊機揮手說。

「碰」,大門在身後關上。

我與妍妍變成了獨處。

第五章:並非所有戰爭都見血

第六章:無需權力人亦會腐化

童童究竟點解咁樣吩咐遊仔
童桐究竟點解會喺測謊機度問個咁嘅問題呢
你講「呀遊,咁…我同你識左好耐…你好了解我,我亦好了解你。但係如果有一日,你發現我其實…同你了解既童桐有出入,你會唔會好失望,你會唔會…討厭我?」呢條?
方向正確
懷疑童童根本暗戀咗遊仔好多年
但係點解釋佢中間有搵過其他男朋友仲要有段時期遊仔係死肥仔嚟,而家仲要開口叫遊幫手溝佢師兄,好矛盾
危機感?
想利用其他男仔令自己唔好再鐘意遊仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞