【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
又係唔俾人講
諗起那些年
其實妍妍講得無錯喎 童桐係自私喎 不如攻略妍妍好過啦
快手溝撚咗牙妍好過啦
牙桐駁唔刀牙妍
妍妍啲心計超勁
妍妍都比晒機會你兩個面對面講
無撚用呀樓主
呀遊唔值得有妍妍同童桐

妍妍同童桐一齊算啦
妍妍完美擊倒童桐,但阿遊跳坑拉返童桐返嚟
真係睇唔明童桐諗乜,到底係咪想溝嵐晨,但又捉住a0遊
1,3,5
2,4,6
禮拜日放假啦
啱啱踢完上半場啫
等睇聽日攻守交換童桐反cup
BTW 呢個故係咪D+有份Sponsor 咖...
又Captain Marvel, 又National Geographic...
之後係咪仲有Wall E 同Obi-wan,
然後唔爭在出埋Deadpool?
上次興奮得滯quote 咗文,同大家道個歉先
不過今次新文依然有水準,劇情推進速度幾好,停頓位都靚,令人好想繼續睇落去。

劇情本身,妍姐真係神,下凡拯救遊哥,打退妖女童,建議童桐快啲講埋拖住阿遊嘅後續,而家唔講就無後路了,我將倒戈妍妍派
支持妍妍
岩岩諗到新橋, 場面可以再地獄D
點解我會諗到D咁既野 錯字檢查
晚餐後,我才一看到我媽正以摩打手洗碗就知道有古怪,平日她的習慣是在沙發上躺到高興為止才會動手,很明顯—她在期待著甚麼下一個環節。

「三位。」

完了,在我們和亞基玩時她已經洗好了碗,從櫃子中掘出了一個紙盒。

「姨姨,呢個係…」

妍妍,別問!她就在等著我們問…

「問得好呀!!」我媽興奮地把紙盒放到茶几上,「各位觀眾,測!謊!機!!」

你是魔鬼吧!?竟然在這兩個女生面前拿測謊機出來!

這是一個白色的半球形機器,上面有著五個凹位,對應人的五隻手指,凹位中有著銀色的金屬電殛,還附綁帶確保玩家的手貼在電殛上。

「玩法好簡單,你地輪流放隻手上去,其他人鬥快舉手問一個問題,講大話既呢部機就會輕輕力電你一下,如果真話既就無事。」

你地?

我被嚇傻,這樣子下去妍妍和童桐會不會打起來,連忙說:「阿媽,呢D玩具都唔知邊度整,淘寶既野用黎電人未必太危險,同埋都係玩具,可信性咁低…」

「邊個同你淘寶?」

我媽指指盒底的標籤。

[德國製造]
[歐盟認可]
[美國聯邦聯查局特許供應商]

「老娘呢部正版貨黎,有埋德國原廠保養書。」

最好是啦!!不過紙盒上面寫著的確是德文…

「好啊,黎玩下囉。」童桐目露凶光但又微笑著,按著我肩膊把我壓回地上坐好。

「係啊,有咩好驚啫。」妍妍目露凶光但也微笑著,按著我肩膊把我壓回地上坐好。

「呵呵呵呵呵…嘿哈哈哈哈!!」我媽已經乾脆笑出聲了!這變態!我爸娶了甚麼人回來?!

總之地獄般的測謊機遊戲開始了。

戰場是茶几。

北風—我,馬川遊。

西風—童桐。

東風—妍妍。

南風—亞基里斯,AKA邊境牧羊.MA (一頭霧水)。

扶手椅:馬師奶。

「點解你唔使玩?!」我問我媽。

「小心你語氣,依加我係裁判。」我媽不知甚麼時候換過了墨鏡。

因為電犬算虐畜,所以亞基負責看熱鬧。

次序是:童桐>妍妍>我,舉手最快的人可以發問。

判斷誰最快的人是我媽。

………我想去練箭。

「大家準備好啦嘛?」我媽,「首先係童桐開始。」

「係~大家唔好問咁難呀。」

童桐把手放到測謊機上。

「好,你兩個鬥快舉手,三,二,妍妍贏。」

喂這樣黑哨可以嗎?!我們連手都也未舉呢!

「童桐,你係唔係鐘意呀遊?」說罷妍妍按下通電掣。

「係。」

咦?

「叮噹~」測謊機表示過關。

「……」三人陷入沉默。

不對,這…

接著童桐飛快地把我的手按到測謊機中綁起來:「呀遊,你鐘唔鐘意你媽咪?」

「下?!點解係我…咁…我…鐘意啦,屋企人黎…」

「叮噹~」測謊機表示過關。

「你睇,佢同我一樣都鐘意自己屋企人,有咩問題?」童桐反問。

「你明知我唔係問呢種…」妍妍抱怨說。

「到你啦,妍妍。」我媽說,「繼,續,唔,準,停。」

為甚麼連你也要這凶神惡煞?

妍妍把手放到測謊機上綁好。

「邊個問?」

「我!!」我右手捉住童桐想舉高的手不給她機會,左手飛速舉起。

「呀遊問,不過你再搞童桐既今晚你同亞基交換床訓。」我媽說。

好偏心!

「妍妍,你有無畏高症?」我問。

「……無。」

「滋!」

「哎呀!!」

測謊機通電,說明她的確是畏高。

根據確認書,那天在水上樂園,她不是故意示弱使我有機會保護她,然後上演她動真情的戲碼的嗎?

我媽說得可能沒錯?

有人在…欲蓋彌彰。

「咩…咩喎,咁人地唔想俾你知我咁無膽,會驚高啦嘛…」

「哦係咩。」童桐擅自按下通電掣,「睇下係唔係?話說…點解你第一人稱變左做”人地"既?」

「嗄?呀呀!」

測謊機通電,代表她並不是不想我知自己的弱點。

而是有其他原因而說謊。

連續被電兩次而眼有淚花的妍妍把手抽出來,然後將測謊機推到童桐面前:「頭先你監硬要呀遊玩左次,所以又到返你。」

「嘁…」童桐不情願地把手綁到測謊機上。

然後,死命瞪著我。

這是[你要贏,不要給妍妍機會問]的眼神。

這有可能嗎童小姐。

「妍妍先。」

我媽可是當當正正地在吹黑哨,我怎會有機會贏。

但是—

「妍…妍,可唔可以俾個機會我問?」我問,「我有件事…始終想問童桐。」

「下?」

我凝重地說:「我希望今晚,可以有個確實答案。」

「但係你頭先明明話…」她說剛剛童桐主動說給我答案那刻吧。

「我改變主意。」我握拳,凝重地主向童桐。

以為自己犯下大錯的童桐說:「呀…呀遊,唔好…唔好咁做…求下你…」

妍妍看看她這反應,又看看我的認真樣子:「好,你問啦,呀遊。」

我從妍妍手上得到發問權。

——如童桐和我合作的目標一樣,以演技把發問權騙到手。

「童桐,亞基可唔可愛?」按鍵!

「可愛!」

「叮噹~」過關!

「汪!」亞基高興地吠叫。

「哈啊?!?」妍妍終於意識到自己上當。

也許妍妍心計比較利害,但還是敵不過我和童桐青梅竹馬間的默契。

「馬川遊,到你!!」妍妍因為被騙而生氣了!

但這玩意電擊力道不輕,但只是入電芯,只要再放電幾下便沒電了吧!

「請隨便問。」我把手綁到測謊機上。

「我!」妍妍把手舉到空中。

「我!」童桐把手舉到空中。

「嗯,同時,你地猜。」我媽根本不在乎我會被問甚麼。

「包!剪!揼!YEAH!」妍妍贏了,「呀遊!你有無鐘意過我?」

她按下按鈕,然後含情默默地看著我。

「無!」我一口咬定。

「叮噹~」

「有無搞錯…」

妍妍錯愕地說,她在期待甚麼?

「咁我換個問法!呀遊,你有無J過我,諗住我黎打飛機?」妍妍竟然連問兩條!

這…!

「…無…」我別過頭去。

我媽冷笑一聲。

「滋!!」測謊機把爬痛電。

「呀遊你個死變態!」童桐把我打算抽回的手壓回電殛上。

「喂裁判?!第三題啦喎!」

「反對無效。」

綁帶把我的手壓到凹洞中,童桐問:「呀遊你有無J過我,諗住我黎打飛機?」

這你們也要較勁!這樣下去我會社會性死亡的!

童桐按下按鍵。

我閉上眼,控制心跳。

「無。」

明鏡止水。

平心…

……靜…靜氣…

「滋!!」

「哎呀呀呀!!」完全沒用!

「YES!」童桐知道我在J妍妍同時也有J她,倒是…很高興?

「衰仔!你點可以係女仔面前咁講野?!」我媽一記敲往我後腦。

「部機你拎出黎架喎!?」

「飛機你自己打架喎?!」我媽反駁,一時間我竟然被這樣的歪理駁得無言以對,沒想到她能這樣子理正氣壯,面不改容地說出這狗屁不通的話。

總之,大家都太激動了。

「你如果享受既…我都無所謂…」童桐扭扭捏捏說。

「我俾得自己IG 你,其實都預左…嗯…」妍妍也紅著臉別過頭說。

沒甚麼可辯解,這是人之常情。

我拿過梳打水猛灌一口,雙臉雙紅得發燙:「玩夠啦嘛?」

本來這時候大家只要說一句玩夠了,就能終結這地獄。

但偏偏好死不死,電源燈一閃一閃。

「啊,部機好似就無電。」我媽說,「應該再電2,3次就完。」

於是局面便變成了:那麼就再玩個2,3次直到用盡電力為止吧,反正只剩幾次。

但是要知道足夠電兩三次,不代表只有兩三道問題。

例如說我們連續誠實答個10題,機器只會消耗測量心跳的電量。

我看著童桐。

童桐望向妍妍。

妍妍看住我。

三人之間,誕生了一個臨時共識:這是最後的地獄,而且我們可以終結它。

方法就是接下來,只能透過撒謊消耗電量。

所以——真話禁止。

只能說謊的最後測謊地獄,開始!
咁就好
因為未講到佢既經歷…
犬類智力第一俾你話傻傻地
佢英文可能好過我

根據2011年1月的媒體報導,有一隻邊境牧羊犬能夠大略了解1,022個人類字彙,並能根據這些命令做出正確的反應與動作
童桐其實私底下都唔係咁女神
我無經驗, 點知
以後每日LIVE一次
我專一
即刻Live左
唇槍舌劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞