【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
唔重要小小彩蛋,不過的確係之後
成長 好似係
都20頁了
唔使返轉頭啦
我寫都有拿住
咁我又何妨唔係一個俾人turn down 過無數次嘅毒撚呢...
見字拉筋
靜靜地…錯字檢查
我沒有馬上離開廁所,因為畢索洛爾還在作用著,智能手錶顯示我心跳率也明顯慢於平時。

洗個臉吧。

「嘩啦!」

看著鏡中的自己,水滴沿臉滑下,如淚,如雨。

手機中有著對植嵐晨專用的概念核彈。

褲袋中有著能為我在童桐面前帶來光榮的「提神藥」。

「你想公平咁輸,定聰明咁贏?…你自己諗,會長大人。」Beta的聲音響起。

卑鄙,卑鄙,何等卑鄙。

「做男人始終要成長,要學識長大,做大事,呀遊。」岑大師的聲音響起。

無恥,無恥,何等無恥。

但是…

我抬頭,鏡中的我抬頭。

我笑了,鏡中的我笑了。

…我又想起來,不知是不是因為藥,不是藥效,而是我竟然把它收到懷中。

這瓶禁藥在提醒著我—

我從來都不是甚麼正大光明的君子。

//////

我第一次產生自己還沒找到女朋友的危機感時,是中二。

「呢個係我男朋友,呀遊。」穿著校服的童桐說。

「哦。」

「第二日你識到女朋友既話,一定要介紹俾我識架,呀遊。」

「好。」

歡迎來到第一千八百多…天?總之,那年我還中二。

回到家中,我媽問我怎麼了。

我沒有怎麼。

我怎麼沒有。

怎麼…我沒有?

我和童桐不是同一間中學,她成績比我好,她BAND 1,我BAND 2。

總之,我產生了自覺,但還未至於危機感。

如是者月復月,年復年,來到高中。

要不,養隻狗吧。

「汪?」

亞基里斯這名字是童桐改的,我覺得太長,所以我叫牠亞基。

「呀遊…其實,我分左手。」
「你可唔可以黎接我?」
「我無帶遮。」

雨在下著,下著。

「呀遊,你唔使等我。你返屋企先啦。」
「我男朋友會黎接我。」

雨還在下著。

怎麼雨還在下著?

這場雨感覺上,不是,已經,下了,幾年嗎?

亞基舔舔我的臉。

亞基舔舔我的淚水。

但我沒怨恨,我真的沒有,我從來沒有。

童桐是個美人胚子,會談戀愛是正常的,如日升月落。

正如那些我曾看不上眼的女生,那些我曾看不順眼的男生,既然連她們也找到愛自己的人,那麼正常來說——

正常來說。

正常來說不應該是這樣的。

「唉。」

我那晚在樓下拉住亞基。

亞基很喜歡童桐。

所以那晚我們在散步時,牠想過去找童桐玩。

「亞基。」

但我拉住了亞基。

「我地行另一邊喇。」

我拉住了亞基,走往另一條路,以免阻著童桐男朋友送她回家。

「嗚汪…」

亞基看著身後漸遠去的童桐,沒趣地垂下了尾巴。

我拉著亞基往另一條路走,回家後開了牠喜歡的零食。

牠沒有吃。

中學畢業臨近,對別人來說,既是興奮,又是害怕。

升大學的人,讀HD/ASSO的人,去外國的人,重讀的人。

大家也有自己課題。

我的課題只有一個。

「我地,不如拍拖試下?」

「對唔住。」

一個。

「你可唔可以做我女朋友?」

「唔好意思,我覺得我地做朋友會好D。」

兩個。

「我其實鐘意左你好耐。」

「下,我地見左兩次咋喎。」

三個。

四個,五個,六個,七個……

無一例外,無一倖免。

「喂~呀遊!」

「早晨。」

「你尋日又表白呀?!又衰左啦!」

「我知。」

「唉,唔好灰啦!」

「我諗你誤會左。」

我鄭重澄清。

「我,無,灰。」

不是開玩笑,我真的沒有受到甚麼打擊。

一來,我習慣了。

二來,我提前打定了輸數,做好了心理準備。

三來。

「其實呀~我連佢全名都唔知。」

一晚後我幾乎連她名字也忘了。

阿儀阿婷阿善阿思阿欣阿珮阿晴阿琳阿英阿珊還是甚麼?

我向那些女生表白,根本不是喜歡她。

這不是喜不喜歡的問題。

這是有沒有的問題。

誰也好。

誰來也好。

誰!也!可!以!

我只想在高中畢業前洗脫這毒撚污名,我明明不是毒撚,我可是一個學期表白十多次的表白之鬼啊!

誰,也,行,啊!!

「各位同學,我地有緣再見,Good-bye Class!」

Last Day那天,我向名單上壓軸的女生表白。

我不喜歡她。

但我不討厭她。

只是,她是最後有機會的人,所有我認識而有機會的人,我全部表白過了。

也全部被拒絕過了。

「…我係第幾個?」

「第一個。」

「講大話。」

「…今星期。」

女生嘆了一口氣。

她叫甚麼來著?

「我其實,曾經真係鐘意過你啊,呀遊。」

「……」

我不喜歡曾經。

因為童桐也曾經是只和我玩的女生。

「點解你會變成咁?」

對呀。

為甚麼我會變成這樣?

「對唔住,你根本就唔係鐘意我,我依加…亦唔鐘意呢個你。」

沒甚麼好說,喜不喜歡一個人,是自由意志。

「你只係一個漁翁撤網既狗公。」

她離去。

班房沐浴在斜陽中,只剩下被影子遮蓋的我。

放學鐘如常地最後一次響起。

//////

我每次失敗後,也會…安慰一下自己。

這理由總能說服我。

學校附近不缺商場,食肆,能想到的,想不到的也能買到,吃到。

店員們永不拒絕我,這是理所當然的。

付錢,得到舌尖上的甜酸苦辣,就是這樣簡單。

快樂,就是這樣簡單。

「呀遊。」我媽說,「你…食多碗菜。」

沒問題。

不是我自誇,以我的胃口,一碗菜簡直是滄海一粟。

我的網名是「超丞相」,因為丞相肚裡好撐船,我的話應該能撐航空母艦。

但這種生活在我高中畢業後便結束了。

因為…一切已成定局,誰又能改變過去呢?

旁人說我減了肥,我其實沒有。

我只是瘦了下來,其實沒有主動減過。

因為我發現再吃也好,我也快樂不起來了。

大概那兒如果有人給我一抹毒品之類,我也會笑著把自己餘生毀掉吧。

大概那兒如果有人給我隨便甚麼也好,我也會笑著把自己餘生毀掉吧。

別人說人生中最快樂時光是中學畢業後,大學開學前。

去畢業旅行的人,打工體驗生活的人,去學這樣學那樣的人,林林總總,不同的人。

但我沒有。

我覺得我做甚麼也不會快樂了。

我…失去了這種功能。

「如果你唔再射箭,我幫你賣左你把弓?」我媽問。

「隨便。」我答。

我很高興我媽沒有賣掉那把弓。

事後回看,那時的我大概已經是抑鬱症了吧。

但因為我沒有看醫生,我也不確定那時我是不是有病。

有病還好。

病能治。

我希望自己是有病,那麼便能治好。

如果不是病,我要怎麼辦?

「你生日,我陪你去海洋公園好唔好?反正你免費,嘿嘿」童桐問。

「…你咁樣男朋友會嬲,童桐。」

「理得佢啊!」

「有拖拍,請你珍惜。」我說,「有D人係恨極都無。」

我關上大門。

現在回想起,很可笑吧。

我其實沒有受過甚麼大挫折,也沒有分手,被人飛,被人派帽之類。

我只是在無病呻吟,鑽進了牛角尖,被「沒拖拍的人是廢物」這思想纏住了。

和之前的暴飲暴食相反,我每餐只隨便吃兩口維持自己活著,不知不覺便瘦了下來。

為甚麼我這樣堅持活著?

我爸會傷心嗎?

我媽會傷心嗎?

亞基會傷心嗎?

童桐…

她會的,大概。

雖然她不願意,但是童桐成為了我活下去的…我不想說理由。

大概是「藉口」吧。

\\\

別人最放鬆,最自由的夏天過去了,我只有在房間中等待自己腐爛。

甚麼OCMAP,活動,我全沒有去,我如個隱形人一樣出現在大學,又如個隱形人一樣消失。

曾經極力否定自己是毒撚,極力透過行動反證自己不是毒撚的我…

…成為了自己最不希望成為的人。

兩天。

「呀遊!」

漂亮的童桐出現使其他人第一次注意到我。

「你…點解係度…」

我們又不是同一所大學。

「下?我黎搵你要理由既咩?」

她一記往我額頭叩下去。

「哎呀?!」好痛,又好高興。

有好事之徒來搭訕。

「呀遊,呢個女仔係…」

「我青…」

「我!係!佢!女!朋!友!!」

「哈啊下?!!?」

全場目瞪口呆,好像看到甚麼異象一樣。

「唔得咩?!」童桐摟起我的手,和我走了出去。

「童桐,點解…」

「我要話俾佢地知,你係有人要既!!」

「明明無。」

「明明有!」

「但你男朋友…」

「我會同佢解釋,唔到你擔心!!」

我被童桐拖出Lecture Hall,拖出教學樓正門,再拖出大學正門,全程牽著手遊街示眾。

她的一番好意,我卻樂在其中,自我滿足著,甚至又起了非份之想。

我就是個這樣爛的人。

無可藥救的人。

////

「呀遊?你有無事?咁耐既?」

門外傳來童桐的叫喚聲,我抆來抹手紙抹去臉上的水滴,心跳率回復正常了。

「我無事。」我打開男廁門,卻看到童桐正在提腿,「你…搞咩?」

「準備踢門。」

「女仔之家下下踢門既咩?」我輕拍她的頭。

「點知你係咪係入面暈左…」

我背起弓箭包,話說今天童桐為甚麼會來找我?

不要緊,反正陪著她我怎樣也可以。

電話響起。

「阿媽?」我接過。

「你今晚返唔返黎食?」

「嗄?」因為我媽甚少這樣問我,如果我沒說,預設答案就是不回。

「返定唔返,咁返啦!」

「你根本就係想叫我返黎食…」

話說為甚麼?

「你老豆呀,釣左條大魚返黎。」

「阿媽,講正題。」我太了解她了。

「妍妍上黎食飯。」

「下!?喂童桐!」

「姨姨~今晚我爺爺嫲嫲去左睇粵劇,無人煮飯我食啊…我又唔想食外賣…」

我說:「童桐,你都廿字頭,其實係唔係要學下自己煮啊呀呀呀…我隻腳…」

童桐一踭踩到我腳趾上,然後行雲流水地拿掉我電話,還左右壓兩下確保把我腳趾踩了個稀巴爛。

「咁呀?過埋黎!阿姨蒸條靚魚過你食!」

「多謝姨姨~」

我媽絕對知道將會變成甚麼局面。

她只是單純性格惡劣地想看場好戲。
我覺得最後2句值得你自己開個故寫
快,去寫
我幫手推,想睇
中間個段
我只是在無病呻吟,鑽進了牛角尖,被「沒拖拍的人是廢物」這思想纏住了。
今篇睇到好sad,但最後見到遊仔老母搞事又忍唔住笑咗出嚟
大家好我係陳立正,雖然有D突然但係我想同大家講聲

多謝。

點解揀依加呢個時間突然同大家多謝呢,因為呢個POST總算突破左我自己既一個心理門檻「187正皮」,所以真係好想同大家表達謝意,至於點解係187,唔係186唔係188我就唔多交代了,唔重要 應該知既人已經知

呢個故係我史上準備最足,最落本既故,除左係因為收左會員課俾我既錢要交到成績外,更加係呢個故唔知幾時已經成為我心目中既「唔衰得」故事。雖然個個故我都俾心機寫,唔想衰,呢個故真係對我有一種意義,除左因為有一部分係我自己既體會,心路歷程之外,亦係一種自我肯定同自我治療(?)

我寫既故事多數都係之前個種,如果係舊讀者應該明,到左第一個POST第20頁竟然一個人都未死過…我今次寫既野唔係之前個種飛車爆炸動作推理追兇,而係一男一女之間既情感拉扯,如果想睇大決戰大場面既推薦之前既故,呢邊會係另一種閱讀體驗,由數字睇大家暫時體驗都唔錯,你開心時我開心,你因為我個故而唔開心我仲開心 因為代表你睇得投入,係我既成功黎。

講故台大神雲齊,新人輩出 讀者選擇入黎追故真係唔係理所當然,所以我真係每一個正皮,回覆都會放係心。記得上個選擇點,我唔記得左講留言選擇,大家以為係正皮A負皮B,結果我連啪左一堆負皮,我真係超超超認真反省,係咪寫錯左邊度呢,係咪衰左呢,係咪自己真係唔掂呢,好在應該係誤會掛

故事差唔多黎到中段,正如尋日所講,加速過彎入正題,睇返正皮數,大家咁支持,我好開心。睇返「20正皮追加一日文」就知我自我評價幾低,個心幾無底,不過既然一言既出,文還是會加的,唔使擔心

根據PENANA既統計,依加已經係三萬八千字,故事大概會完係10萬~13萬之間,所以到完之前都唔會有星期四停文,多謝大家俾面,希望你地鐘意個故。睇返PENANA既數據真係唔錯,我都有諗過出書,但我馬上就暫時排除左呢個諗法,因為我要寫好先,一定要寫好個故先,一日未寫出「全文完」三個字都可能爛尾俾人鬧,咁又點有資格出書,所以有新消息一定通知大家。

黎到感言最後,好多讀者都話自己有類似經驗,有共鳴之類,好明顯我係專登咩啫,引起讀者共鳴都係我既目的之一,我都有過類似童桐咁既人,亦有類似呀遊咁既經歷。對於呢D讀者我想講既係…呢本唔係咩攻略書,故事情節始終係我作出黎,你同你既童桐/呀遊係另一個故事黎,我真心希望你個個會有個好結局(唔代表呢邊一定會BE收場特此聲明),但係如果真係唔得既,有時記住個回憶,記住個份感情就已經係我地做到唯一既事

唔講太多啦,講多錯多,我又唔係情聖,更加無經驗可以分享,只係個講故佬,大家加油,好好保重。

多謝大家繼續支持,我係度講一講先,是關我7月報左考日文,而我乜書都無溫過,所以去到6月尾會減一減產,之前話過可能會停文既,但都係唔停了,可能依加每日1000~2000字減到1000字左右,雖然其實我每晚都2/3000字起跳,總之…考完回復正常出文會同大家講的,多謝!

唔好quote文,包括呢篇,唔覆留言先,太夜,趕時間訓覺,早抖
另求一個月內溫晒成個N3既方法…
直接背雞精
睇耐冇睇咁青春既故 加油啊樓豬
係咪唔會有if 線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞