【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
根本就係迫on9遊出手追自己

不過男人都係蠢
其實佢係變態殺人魔
最恐怖如果係童童買妍妍嚟做戲
講笑~應該唔咁深掛
童童都係ptgf
獅子山是真實劇情類(沒有超能力、異世界等),職業魔法師是奇幻,這個是愛情,創作類型好豐富。
時間係2228
我,一個字都未打
加油
錯字檢查
走廊鏡中的妍妍望向我,然後嘆了一口氣。

「你係未有心事?呀遊。」沒想到是她先開口。

我苦笑:「經過今晚咁癲,有無可能無?」

「倒係。」

她的態度又變了,妍妍變回了那個乖乖女,文靜之中帶點知性的樣子。

那麼剛才玩瘋了的那人是誰。

升降機上的燈號顯示我們剛錯失了升降機,它要降回地面,再升到頂樓,才再回來到我們這層。

「估...估唔到咁多年無見,第一次就係咁刺激啊。」我強行打開話題。

「第一次?咁我地上次水上樂園個次係咩黎?」

糟糕,我當成了生意交易...當成了另一個人…

「咁,咁個時我唔知你係……」

「你覺得我個時係做緊戲?」

「老實講。」我聳聳肩,「我已經完全唔明你同埋童桐兩個係…咩事。」

「咁又係既,始終係你。」妍妍微笑說。

「下啊?」

「咁不如你講下,你覺得我地兩個係點?」

我沉默了一剎那。

畢竟,剛剛獲得的資訊也太多了。

「你對唔同人都有唔同既面相,老實講我已經搞唔明,特別係咩確認書,岩岩又…你唔似會問D咁失禮既問題,我又咁多年無見過你,我真心唔知道。」我道,「等陣,唔知都正常啫。」

常人也搞不清吧。

「…咁~」妍妍突然望向我,把臉湊過來,「下次我再黎玩,你歡唔歡迎我?」

「咁梗係歡迎。」

「咁,你唔係已經有答案?」

「下…?」

「…呀遊,你媽咪講得岩,你真係除左射箭真係咩都唔識,同Uncle 只識釣魚一樣。」

「下?」

「一個人做左咩事,咩取態,咩立場,其實唔重要,至少無你想像中重要。」

「點解…」

她水汪汪的眼睛在咫尺之距凝視著我,不知為何—我覺得她是真的,這一瞬間,我眼前的甄姿妍是以她最真實的面相站立著。

「捐錢助人既富豪係慈善家,亦係窮人眼中既剝削者;蒙面英雄係民眾眼中既俠士,亦可以係司法機關眼中既法外私刑者。」妍妍說,「所謂客觀…並唔存在,我地做左咩,講左咩都唔重要,重要係…你點睇我地,即使係同一個行為,你都可以選擇點睇。」

她突然說出難以反駁的道理。

「你唔係要思考我地做左咩,講左咩,最重要係你點睇我地。」妍妍說,「同一件事,我做同童桐做,係你眼中已經係兩回事啦係咪?」

「你倒有好多體會,不過我倒記得你的確係大過我…」

結果我踩到地雷。

「關關關關關你咩事啊!?唔係體會問題,更更更加唔關年紀事囉!我只係教精你咋!」

「嬲咩啫,童桐都大我幾個月啦,噢…」

「我!大!你!成!年!唔準,再提!」

「你自己提既…」

亞基看著她的生氣樣子,還高興地吐出舌頭,但看到她怒目圓瞪,馬上別過頭去收回舌頭,真夠聰明。

升降機到達頂樓,正在下降到我們這層。

「可能我俾錯左錯誤訊號你。」妍妍說,「個日我的確係收左錢做野,亦可能太入戲。」

咦,我還以為是確認書呢。

「但我唔會,亦唔係鐘意你。」

「點解無啦啦要拒絕我呢?我又無表白?!」

被女生拒絕的次數突然無緣無故地增加了一次。

「應該話…我做呢個行業,我唔可以鐘意人,而我…唔會又再鐘意人。」

「如果可以呢?」我問。

「無如果。」

「叮~」她步入升降機。

那一瞬間。

妍妍臉上閃過了一瞬即逝的哀傷,明明她如此動人,但剎那間的表情卻使我心中一悶。

「做咩?Uber就到啦?」她按著升降機內的開門鍵問。

…沒發現自己不經意間露出的表情嗎。

「亞基,行啦!」

「汪!」
(作者特別意譯:痴線架又賴我?!)

我牽著亞基走進升降機,升降機內只有另一個路人在,但始終是第三方,我們也很默契地不再說剛剛的話題。

倒是亞基很熱情地在往妍妍的小腿用頭磨蹭。

「佢知道你要走,唔捨得你。」我笑著說。

「哈哈,我下次帶D狗零食黎。」

「佢識聽人話,你無得走數架。」

妍妍蹲下來輕摸亞基:「人地都無話會走數。」

我注意到一點。

妍妍有時候,她的第一人稱會變為「人地」。

升降機到達地下,大堂外有馬路,一架Uber已經停了在那兒等待著。

「你遲下係唔係有射箭比賽?」妍妍問。

「係啊。」

「我睇下有無時間又路過個頭既…就去睇下你。」

「唔使專登黎啦。」

「…我先唔係專登黎,我咪話左路過囉。」妍妍說,「拜拜啦呀遊!拜拜,亞基!」

亞基想追上去,我連忙拉住牠不給亞基撲上車。

車子絕塵而去,我拖著亞基隨隨便便地在附近溜了一個圈便回去。

牠好像很高興。

鏡中的我也是。

//////

接來下的日子,我流連在箭會。

既然要贏得勝利給童桐看,又不想用那禁藥的話,方法只有一個:以技術奪冠。

最後一個師兄回到射擊線後的安全區。

射擊區域清空,可以射擊。

「嗄——呼———」深呼吸,淨空思緒,放空心神。

冥想開始:明鏡止水。

「咚」
「咚」
「咚」
「咚」
「咚」
「咚」

弦響六連,靶心被我開出六個洞。

狀態絕佳。

看吧!我根本不需這種旁門左道—我以眼神向旁邊的岑大師示威。

結果他根本沒在理我。

因為我先行把所有箭矢射光,所以我拿過水樽跑到旁邊的告示板,看看魚腩盃的賽程。

果然不會藥檢,太好了…不對。

預賽兩日,半決賽一日,決賽一日。

我拿出手機拍下賽程表,發送給童桐。

[你呢日黎唔黎睇我比賽?係箭會搞]

「抆箭。」

岑大師說,然後我與眾人一起步向18米以外的箭靶,拔出箭矢收回腰間箭袋。

[滋]手機震動。

[一個未讀訊息:童桐]

回到發射區,其他已人搭箭拉弦,至於我拿過手機。

[個日約左嵐晨,黎唔到]

「……」

眾人之間,只有我一個還呆著盯住屏幕。

我放下手機,拉弓,瞄準,放箭。

「啪裂!!」

箭,歪了。
大家好我係陳立正

各位觀眾,由於收到大家既課金,我不但搵左繪師畫封面,更加將張圖印左做明信片!!

所以我正式宣佈我自封自己係出過作品週邊既講故佬

先上圖

正如大家所見,因為原來明信片係印A6,而間廠最細只印A5
所以我索性一口氣將兩個版本全部印成同一張

然後背脊就係推薦用既QR曲同文字位+地址位

好似最上既圖咁沿線摺起,就可以變成一個得個靚字既不知名物體!
而如果直接𠝹開既話,就會變成兩張卡啦!!

入手方法:
Patreon會員免費獲得一張,因為都係用你既錢黎搞
至於其他巴絲,可以用每張$30蚊既價錢買
歡迎係FB PM我,我再俾PAYME CODE你
然後我就會用親筆柒字寫好貼埋郵票寄俾你
BTW $30蚊包埋寄只限香港,海外郵費貴D既按返香港郵政加錢
我承諾我唔會用口水痴郵票

除非你想

如果你唔要我既柒字想要全新既卡,我會用信封入住寄俾你。

依加呢疊係初版,更加有「錯別字請讀者自行克服」既具現化特殊設計
絕對唔係我ON99唔記得水平翻轉!絕對唔係!OK?設~計~黎~

如果再版就會修正…修改設計

就是咁
最後睇完整兩張圖
本身連上面都唔記得垂直翻後水平翻轉…我指忍唔住落埋特殊設計

FB:https://www.facebook.com/vantablackstory
咪撚理童桐啦
竟然有文
聽日星期三,文尾會有新玩法既讀者互動
然後星期四停文,全日供大家互動(NOT投票
按結果決定星期五之劇情
多謝大家支持同體諒
我覺得自己質同量都應該過得去…
不過多謝巴打支持,雖然大家對角色有唔同意見個D
但我會講自己想講既故事的
我唔求所有人都鐘意個故/所有角色都令人喜歡
但係我所有角色都會盡力立體,飽滿
睇過之前其他故既人應該都會對我呢方面有少少信心
連死左既人都可以令你再喊一次,爽
肥仔唔好咩,Sorry囉
好開心大家開始解剖角色心理
我懷疑你開地圖炮
常眠就會寫呢D野啦
但唔代表我唔會
好黑暗,你DC黎?
唔劇透
係熟悉既名
多謝巴打個個故都支持
我會成日轉類型, 個人寫得有心機D
身為作者都要新鮮感的
可能俾人約左先啫
今日都唔係停文
聽日冇文
童童點解唔嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞