【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
由於已到達20正皮, 本周四之停文日將取消, 當日照常出文, 多謝大家支持
文呢?
打緊
一向即出即打
出文
心痛
阿布
死曬成個故啦
今次我支持呀
又諗起自己嘅往事...
本故事唔係完全虛構…
我懷疑D讀者俾我玩壞左
由我寫咩都都覺得會死人
變成好期待死人
唔止你一個…
有複數讀者同我講勾起左佢地往事
作者序已出,penana已更新
進入第一分歧點後開始寄名信片活動
樓主加油
我經歷緊類似既事
我應該唔會有Good End既結局
都希望睇故都可以有Good End
巴打你加油先岩
人生唔係架空存在
希望你既故事可以自己決定到G/B End
又讀者決定
有女有狗
變哥哥陪我玩是常識吧
*發出PTSD的叫聲*

唔會
上個故玩左下大哥哥個留言食左一堆負皮
要幫心愛嘅旅人追仔
究竟係咩拷問嚟
依啲時候係毒撚反而有著數
未體會過唔會
....
文呢
打緊,一半

第一章:人要失去先會珍惜

姓名:植嵐晨
性向:異性
年齡:24
住址…
電話…
學歷:…

我有氣無力地把Beta遞給我的資料略略看了一次,無力地繼續軟癱在桌上。

他之前不知道是做記者還是私家偵探之類,有這種本領不足為奇。

那又怎樣?

童桐喜歡的人是他,不是我。

不是我。

不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。不是我。

從小到大,從來都不是我。

上次,每次,下次,也不會是我。

「唉,屌!」我仰頭把玻璃瓶中的手工啤喝盡,平日相當有風味的手工啤現在好像喝餿水一樣。

空了。

「飲夠啦,你等陣貓撚左我地傾咩都無用。」情聖拉住打算走向雪櫃的我。

「呢個人,係典型既Alpha男。」Beta說。

「我知我知!高大靚仔個D啦嘛!」我煩躁起來。

「你又唔好咁無自信,你都高大,至於後面兩個字就…」情聖試圖逗我笑。

隱去的兩字才是重點吧!

「……」我有氣無力地坐在那兒,連發怒的興致也沒有。

「你睇,佢次次都係咁。」Beta冷冷地說。

「咩次次。」

「講真,童桐邊次拍拖一開始你唔係咁?」

「我,我之前都…無話要追佢…」

「你只係知道自己追唔到。」Beta攤攤手。

「……咁…」

「算啦,岩岩收銀個邊黎左條新女,應該係中六雞考完DSE返暑期工,試唔試下溝?我有佢IG…」

「唔呀屌,言歸正傳先。」我說。

「咁你想點呀?」

「咪話我想追佢,我,想,追,童,桐,啊!」我有點燥了。

「我指既係依加,佢鐘意既人唔係你,係呢條Alpha植嵐晨。」Beta說,「你想點贏佢?」

「我咪就係唔知點贏先搵你地?!」

感覺已經變成了那張兩個老外吵架的迷因圖。

「我黎答,我黎答,你兩個都冷靜D先。」情聖打完場,這正是他發揮的時候。

畢竟他的確擅於呃蝦條…我指與異性交流。

「我覺得,童桐一定唔係討厭你先。」情聖說。

「咁…呢點我都有信心既。」

「問題係在於點樣令佢唔只係唔討厭你,要佢變得鐘意你。」

「咁…點做?」

「童桐同埋你既關係,一定深厚過個嵐晨,點解佢鐘意個金毛仔唔鐘意你?有冇諗過?」

「佢靚仔。」

「唔好受Beta影響。」情聖說,「佢上得太多連登,4chan, reddit,無撚得救。」

「喂?!」

我認真地想了想。

肌肉線條來說,嵐晨在我之上,但是童桐不喜歡大隻佬,她喜歡那種韓系的偶像。

至於外表…嵐晨高我一點,大約在180上下吧,他打扮得的確比我好看,著衣也有自己的風格…

錢嗎?我不覺得童桐是那種拜金的人,而且我自問比上不足,但比下也有餘…

至少和她是物理意義上的門當戶對吧。

「係新鮮感啊!」

「新鮮感…」我說,「童桐對我都無新鮮感啊?我都鐘意佢。」

「啪!」

二人一同額手稱慶。

「先生,因為依加係你要追佢…」情聖試圖解釋。

「我受夠呢條垃圾,我返房先,等陣有公會戰…」

「喂喂喂,唔好先喇…」

我求救,除了這兩個傢伙我就真的只能寫信去那些甚麼夫人專欄問了,這是上世紀的方法吧。

「總之,你要俾新鮮感佢。」

「得!聽日去染頭,電髮,買過晒D新衫…」

「唔係咁。」情聖說,「你同佢太熟,你個樣點變都無新鮮感。係你既行為,你個人個格呀你明唔明…」

「直接講。」Beta說,「你點打算回應佢呢個請求。」

……這…

「呢個植嵐晨係英雄片既Fans黎,童桐應該係睇中你都熟英雄片。」Beta指指資料中嵐晨於IG上Following的項目。

「嗯,我都識…MCU太大規模,如果係新手,我建議可以由諾蘭既蝙蝠俠三部曲開始…」

「你真係打算幫佢追啊?!」情聖傻眼地說。

「…」

「你傻撚左?」Beta甚至有點生氣。

「……」

「人地根本當你係兵,當你係工具人,當你係臭四!你仲幫佢?!乜春青梅竹馬呀!醒下啦馬川遊!屌!!」Beta一向對女生抱著敵意。

「我…一向拒絕唔到童桐。」

「就係呢樣啦!呀遊!」突然情聖拍枱大叫。

「嗄?」

「頭先講緊既話新鮮感就係呢樣,唔係你個頭有幾金,你個袋有幾貴,就係講緊你對童桐既態度,同佢相處既距離!」

「我完全唔明…」

情聖解釋:「係!你係同佢好熟,但係溝女黎講,熟係障礙黎!好使好用,千依百順既只會係工具人,你要改變視佢係青梅竹馬,甚至屋企人既態度!」

他拿過剛剛的資料翻到空白的背面。

[好感度]:0%
[親切度]:100%

「依加你對童桐黎講就係咁。」他說。

然後他圈起好感度。

「追到佢,就係要提升好感度,親切度係幾多唔重要,甚至愈低愈好,咁先有新鮮感。」

>現在開始呀遊與童桐之間的關係會同時以好感度與親切度表現
>好感度代表「喜歡」的心情
>親切度代表「家人」的心情
>增加好感度,以完成目標:與童桐成為情侶!

「係唔係架…」我半信半疑。

這時。

[叮~]
[未讀訊息1:童桐]
[做咩咁夜都未返?又去左飲野?]

「唔好覆佢,KEEP住在線上俾佢睇!」

我硬生生停住了手,那句[係呀,未返住,咩事?]留在我手機沒有發出。

現在她手機顯示我在輸入中吧。

[…做咩輸入咁耐?]

「拿你睇!佢即刻緊張啦,你睇返上面,佢從來都無咁追問過你!」情聖說。

>[好感度]:0%
>[親切度]:95%

「我一向秒覆架嘛,你地我都係架。」

「咁你咪正傻仔囉。」Beta說。

[你嬲我?]童桐已經是連發第三個訊息。

「女人唔係要一個呼來喚去既人,呢D只會做兵,你唔係要順從佢,討好佢,你係要展現你既價值,你既魅力,證明俾童桐睇你都有市場。」情聖說。

「人係唔會珍惜輕易到手既野,你陪左佢廿二年,更加。」Beta道,「人係要失去先會珍惜,喂,情聖,不如咁。」

然後兩個大男人在我面前咬耳仔。

「嗯,可以試下。」

「試咩?」我問。

「你唔好理住。」情聖飛快地在自己電話輸入。

「咁我依加點呀…」

「覆啦,總之以後你唔好秒覆佢先,短就十分鐘,長既你鐘意。」情聖道。

已發送:[係呀,未返住,咩事?]

童桐:[無,驚你嬲左我]

「十分鐘後先好覆。」情聖指指自己手錶,「放低手機。」

>[好感度]:0%
>[親切度]:90%

「好囉…」我鎖機放下。

「咁言歸正傳,你打算點,佢好快就會問你幫佢追嵐晨既事。」Beta道。

「按你地所講,我唔應該幫佢。」

「咁梗係,個個係你情敵,你點可以幫佢?」情聖道。

「但我又唔想佢唔開心…」

「唉救命,有D人真係抵佢A0,唔係話你,Beta。」情聖沒好氣地反白眼。

Beta卻不以為然:「又或者可以主動出擊。」

「出擊?」

「令童桐唔鐘意個嵐晨咪得。」

Beta的話,在我腦中炸開成「嗡—」一聲。

「咁…好似唔係咁好…」換句話說一定是一些搬弄是非,冷箭中傷之類的事。

要知道嵐晨到現在,還是甚麼也沒有做,更別說做錯甚麼。

他只是一如以往地活著,只是就憑這樣便吸引了童桐。

輕而易舉,輕而易舉得叫我牙癢,但他真的沒做錯甚麼,也沒開罪我。

「睇你想要道德高地定係要童桐喇。」Beta道,「魚與熊掌兼得咁開心呀?」

「我再…諗下先。」

「依加都夜,聽日童桐就會問你幫唔幫佢追個植嵐晨。」Beta說,「你得一晚時間考慮。」

當下,我其實已經下定決心,如剛剛二人所言回絕童桐的要求。

但是實際上可沒這樣簡單。

世界上唯一比我媽更最可怕的,是童桐的眼淚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞