【愛情】《青梅竹馬真係最難追》// 你有無一個由細就默默暗戀住嘅人?

1001 回覆
327 Like 3 Dislike
原來我打錯人名,唔知點解會咁打
真出文
我們到了 樓主人呢
打緊字
睇黎大家對出文嘅def都有啲分歧
今日無返工無得儲文
但我係唔會想返工的
文呢
錯字檢查
一向在我眼中是可愛鄰家女孩的童桐,這刻更像是甚麼恐怖殺人魔電影,就欠一把電鋸。

「呀~遊~」童桐向我逼近,「佢…到底係邊度黎?」

病嬌了!

她的四肢搖擺著向我走來,使我想起了電影中的喪屍。

英姐,救我!——我以眼神向英姐求救。

「你以為買個抹茶蛋糕就無事?呀遊~」

「嗄?你又知?」

「你次次氹我都係買抹茶蛋糕架啦…」

「咁次次都氹到你啦嘛!」

「今次無咁易呀!」

英姐出手了!

「童桐,你食左佢件蛋糕先。」英姐說,「我要同佢傾比賽既事。」

「……」童桐停下腳步。

我拿出蛋糕的盒子舉到面前,好像在吸血鬼面前舉起十字架一樣:「仲有你最鐘意既拿鐵。」

「…哼。」她拿過盒子,「算你啦。」

「唔嬲啦?」

「哼,你就想。」

童桐拿過精緻的盒子,走到沙發旁邊的桌子吃起來,還用手機仔細地拍照。

「搞咩啊你兩個。」英姐問。

「好複雜…總之,唔該,我有時間應變就夠。」

「咁我講魚腩盃既事先啦。」

「乜名黎…」

「樓下茶記個老世贊助啦嘛,名唔緊要啦,依加暫時有10幾間箭會報…」

英姐向我說起了魚腩盃的安排,反正就是預賽兩日,半決賽一日,決賽一日,當日每組最高分的兩位晉級,很典型的圍內比賽。

「冠軍係一年茶記任食魚腩飯。」

「完全唔想要!」

「哈哈,我都知,不過今次參加既箭會都叫多,係個好好既機會證明自己實力,玩唔玩?係既我寫你名。」

「好,多謝英姐。」

「不過你最近心神不定啊,童桐既事?」

「…係…」

「之前請個個師傅教你冥想你有無練?明鏡止水。」

我搖頭:「無…最近比較多事,超集中比較岩我。」

「又係你個招中二病呀…」

英姐的箭會除了常規的箭術練習,還會請不同的人來講課。例如她請過大學的物理教授來講彈道計算,請健身教練講背肌訓練…而之前那個師傅教的是一種名為「明鏡止水」的冥想練習。

莫名其妙。

「我覺得好用喎。」我說。

「唔持久呢,男人老狗!」

「嗄?!」

超集中是我自己悟出的射術,全身肌肉收縮用力,鎖死背肌,連雙眼也用力地只瞪住箭靶再瞄準射擊,箭矢會完美地落在目標,但壞處是太用力,大概只能射個一兩箭。

至於那名為「明鏡止水」的法門相反,是一個瑜伽大師來教我們的,放鬆,放空,只專注於自己和箭靶云云,要命的是還要每天練習冥想,不同超集中我只要每星期練習幾天肌肉力量便行。

「你地傾完啦?」童桐突然跳出來。

「嗯。」英姐說,「咁定好日期再搵你,呀遊。」

「好…童桐,嘴。」我指她嘴角。

「條女就用手幫你,我就要自己黎…」

童桐一邊喃喃自語,一邊掏出紙巾抹去嘴角的抹茶醬。

「條女?用手?自己黎?」英姐好像產生了很嚴重的誤會。

「可唔可以返去先講?」

「嗯,咁返去再講。」童桐說,「依,加。」

雖說童桐這個緊張樣子我很高興,但是我還沒有方法應付她啊?!

我以龜速背起弓箭袋,然後才走到門口——

「呀去埋個廁所先。」我放下弓箭袋,跑回廁所。

「好呀,我等你。」童桐說。

不行不行不行,我一個人解決不了這種事態!我飛奔到廁格中像個甚麼中學雞一樣放下廁板掏出電話解鎖,然後撥出了求救電話。

///

天要下雨,娘要嫁人,我要回家。

一路上我都用「回家再說」「大庭廣眾」這種推搪過去,接著用各種方法拖延時間。

本來回家只需半小時,我們花了近一小時。

開門。

「嗚汪!」亞基馬上跑過來搖著尾巴討摸,童桐馬上蹲下不斷揉著亞基的毛。

「好啦,返到黎啦,咁可以講啦嘛……嘁。」

援兵到達。

童桐一臉不悅。

「哈囉~童桐,今晚係唔係度食飯?」早我1分鐘回家的我媽氣定神閒地坐在沙發上看電視。

「唔啦,爺爺嫲嫲斬左料。」

「咁呀,好啦,入唔入黎坐陣?我個仔話你有野問佢?可以係我面前問呀,廢事個衰仔呃你。」

我媽使出以退為進。

「你唔係要佢答你唔知咩?過黎啊,我會望住佢唔俾佢玩野。」

「……」

我媽拉出兩張椅子,自己坐在其中一張,至於另一張在對面。

「童桐,你坐啊。」我媽緩緩地說。

童桐搖搖頭,然後低語道:「…馬川遊,我憎死你。」

>好感度和親密度更新了
童桐的好感度:10%
童桐的親密度:60%

「童桐,唔係…」

「你就打算咁樣不了了之?」童桐低聲問。

「我…童桐,你聽我講。」我捉住她的肩膊。

「對唔住…我搞到你有咁嚴重既Hard Feeling。」我真誠的感到不安。

她在我面前一向是有點笨拙,有點頑皮,在外頭就是日系女神的氣質。

但自從那天甄姿妍出現了後,她的…步伐完全亂了,我覺得童桐有一種變得不再像是童桐的樣子。

「我應承你聽日同你講好唔好?我聽日向你解釋,你俾多一日時間我組織。」我認真地說。

「一日?」

「嗯,一日。」

「你唔會呃我?」

「我…唔會。」

「…聽晚我爺爺嫲嫲去睇粵劇。」童桐說,「你過黎?」

「佢~會~仲會煮飯你食~」我媽說。

「…嗯,我會。」

「姨姨竟然仲快你一秒。」童桐笑道。

「Well,始終我個肚條蟲都係佢生。」

「無~錯!」我媽又在搭話了!

「咁聽晚見。」童桐說。

我放開童桐說:「聽晚見…亞基,返黎!」

亞基竟然想跟著童桐跑回家!

拉回亞基,關上大門,我和我媽說:「好在你返得切黎。」

「你同佢搞咩?個日你地去完水上樂園就咁既?佢就咁介意甄姿妍?」我媽問。

「我都唔知,我今晚會搵…咦?」

我甚麼時候和她說過妍妍的名字?!

雖說我不是主動找PDGF,也不是我付的錢…但「人到20出頭連一次戀愛也沒有談過所以找PDGF」這不是甚麼光宗耀祖的事…

所以我對我媽根本沒提過妍妍的事啊!

我媽眼鏡後射出「死仔包你有排未夠老娘玩」的眼神。

*明日有分歧選擇劇情,還請多多支持。

次次設好時間線最後都係即興發揮
我唔答因為係咪真係欲蓋彌彰都未知
當時佢係邊?
我應該無寫…
咁先係理想既工作量
不過唔係理想人工
斷估主角無靚仔到人哋一見鍾情掛
唔會自由選擇到咁…
我既選擇故從來都唔係「食完早餐點返工 A坐地鐵B坐巴士C坐的士」

一黎我覺得無咩意義,我唔想讀者都係隨便揀只係幫手推POST
二黎我想每個選擇都係重要,所以我唔係話「選擇點」,就算用左都係唔小心,而係「分歧點」黎表示個重量

我鐘意令讀者陷入兩難
好似之前有巴打話揀個時掙扎左15分鐘先係我理想既選擇故模式
上個選擇故玩到要拉票刷百分比先唔陷家產我到依加都回味緊
咩己任黎…
但童童唔係返咗箭soc check人名咩?照計應該無辦法快過主角返箭soc?
俾唔俾真係好似確認書講既咁,「做多左」都係劇本一部分
主角同阿權離開時,童桐未到
主角到箭會時,童桐查緊人名
但係「第三人」係主角折返買蛋糕時已經離開。

第三人如果係童童,佢係主角折返買蛋糕時已離開,係箭會查緊人名
都係成立
遊仔老母點解會知妍妍存在㗎
個情報網咁誇張嘅
情聖應該冇咁有錢嘅
但咁嘅話,店主冇理由話個朋友喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞