兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
有用佢沖涼,幾好
我情況有小小複雜
我戒類3個幾月>有白內障>重用類固醇(眼膜炎+塊面太爛做唔到手術)>手術後幾個月再重戒類固醇(全身爛左大半年)

呢家得返塊面同手指未好(會甩皮+紅)
但我懷疑因為塊面用過protopic(個陣就咁用手指搽…)
因為其他淨係用類固醇既位已經無咩野

但我算係快個type,慢既起碼一年up,甚至要幾年(用好多類固醇+好多年既話)
我都行左一年 巴打幾耐先完全好晒,
(用左類固醇斷斷續續應該有十年)
4hing 定bnt
睇到都覺得你好勁捱到落去
我可能已經頂唔到行落去

我用左3-4年類 呢家過左一年都唔好
中間穩定過幾個月only
但佢太油 我反而會太油太lup 又敏感
我覺得cetaphil啲野好乾
Cream同沖涼 洗面個啲都係
次次用完都唔舒服

Cerave就cream同洗面用過都覺得好用
加油呀 呢樣野急唔黎
頂住
我每次辛苦一定會諗起你巴打
我全身本身都有
睇左多年中醫 轉左勁多個醫師
依家叫做stable左 淨係對手有
去做運動爆汗都無事 只要即刻沖涼就得
以前勁嚴重 覺又瞓唔到
成身爛到成日出水
人都癲
所以有濕疹既加油 會醫得好架!
Eucerin好撚正 平到厚敷都唔肉痛
我都有做過
但其實我覺得個d factors 可能係加重濕疹問題
但唔係initiate 個問題
所以對醫好無幫助
我冬天最乾個排
每次都用好多搽晒全身
個幾星期就用完一枝
Skin calming cream夠潤好正
祝你早日康復
比你睇下最嚴重同呢家
雖然皮膚睇落同正常人唔同
但至少食得玩得行得訓得
巴打好勁
ceramides 越黎越多人識
食多啲原型食物
唔洗超清但要營養均衡
不過又唔好過分到下下都食煎炸野,咁樣其實都夠(注意下有冇食物敏感)
自己煮既係絕對好過係出面食既
呢枝幾好
堅,我都係
唔洗做冇壓力就會好
一返工又黎料
好勁咁都忍到
有朋友去日本醫
好似都要兩三個星期,而家無事,不過好似有d食物要盡量少食,我自己就keep住做運動 皮膚都發少好多
但唔做運動一排就會發
我係無忍過手架
痕就照R,R完清潔好指甲
不過意志力堅定係真,試過初頭負面情緒好勁
我個陣係停學休學咁戒類固醇
所以算係輕鬆,至少唔洗見人,安心係屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞