兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
睇中醫都係叫我唔好飲咁多水
濕疹人多數濕重 脾胃唔好 啲水去唔到適當嘅地方
所以要飲少啲 減少脾胃負擔
但食中藥本身已經要飲兩碗水
其實係咪飲返正常一日所需份量唔過份飲就得?
呢支d濕疹fd同我都用過真係無用
樓主betadine shampoo 係邊度買?
Amazon?
謝樓主
即刻買支試下
我係頭皮濕疹,但係身體其他地方都冇事,頭皮濕疹困擾左好耐
四彎風點醫 手腳摺位好撚痕 R住打字
飲食同埋睡眠質素唔好就會出
我手指腳指都有
多數我都會整穿佢
跟住用茶樹精油收乾啲水泡
驚細菌感染可以iherb買膠性銀水同埋茶樹精油
前者係預防細菌感染,但係都有機會細菌感染
後者消炎殺菌但係用完會好乾(收水)
如果唔想用完超級乾嘅話可以試吓黃獅子/zinc
但其實我覺得如果你有出水多
不如試吓用紙巾撳啲水出嚟
因為啲水谷住傷口,有排都出唔晒
但生得勁密,搞到一大個泡咁一整穿就有排煩真係好困擾,困擾到失眠,失完眠生得再勁啲,跟住再無限loop

我前排都生得好勁架
靠自己好 呢d要好耐 我反反覆覆左成年
一生就要整穿佢+茶樹油收乾佢 等佢無晒水
加油呀 唔好比咁大壓力自己 對皮膚影響好大架
第一次有人同我一樣勁,好感動,多謝你,覺得自己唔係異類
咁我都唔肯定 我平時一口乾就飲
但脾胃唔好->口乾飲完都係口乾
控制下飲少過原本算 冇真係度住
thx
加油 希望你早啲好返
手嘅摺位搽咗類固醇,明顯除咗乾之外,已經消炎好似無事咁。手臂其他位由發作開始都無搽嘢,依家仲係紅腫、甩皮,好似象皮咁。
有冇人係唔搽cream可以好返
我而家一搽cream就紅到仆街 唔搽就淨係乾同甩皮
你咪唔搽好過搽 定係我搽太多
濕疹撚最撚憎人講邊樣醫得好邊樣醫得好,根本個個人case都唔撚同

脫敏針我打撚左三年,食撚屎,垃圾黎
我都有濕疹 但有冇人試到冇哂希望 試乜都好唔到 試到唔想再試 啲姨媽姑姐又成日比埋啲奇奇怪怪既野我試 例如咩蛇油個啲
冇出水=唔嚴重
你係咪唔係天生有濕疹 搽blue cocoon 凡士林 應該可以好返
去iHerb 買益生菌 磷蝦油(omega 3) 食下都有幫助
Google moisturiser withdrawal
轉用凡士林
我就係咁 搽勁多野
有日覺得搽乜都唔好 不如唔好搽
個期又好興講肌斷食(除咗凡士林乜都唔搽)
依家做左凡士林打手
一星期前開始出紅疹
睇醫生話風癱 但上網睇圖又唔似
全身超過2000粒紅點
想求教 點樣先好
利申好痕
一直搽緊有類固醇藥膏
但愈搽愈差
本身得小腿有 宜家全身都係
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞