兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
焗住皮膚反而唔好
我以前唔識都以為凡士林唔好
用啱方法先拯救咗自己塊面
未搵到適合自己嘅方法姐 我冇戒口都好返啦
其實戒得太清唔夠營養仲衰
一定要食靚油 皮膚先好 我一日一粒磷蝦油
有keep住調理各方面,唔知關唔關事不過個情況都好過上年
supplemebt真係試咗好多 最近有食靚油 觀望下
上網買
原來係咁用我之前一大pat放上去之後焗得制痕到仆晒街
個嘴出濕疹有咩可以搽
我都戒緊類兩個月多,宜家眼,耳同面都有濕疹,腫曬眼都開唔大,塊面之前都未試過有濕疹剩係喺手腳
好灰機好絕望,宜家擺曬D類固醇喺枱面問自己,一食就冇事,點解要辛苦自己
求安慰
係 你用完類固醇可以好快好
但你都唔想成世不斷用完又用架嘛
而且就算你繼續用 用到一定程度
到時藥效失晒先黎戒 你咪仲痛苦
早戒早享受 頂住
Thanks Ching
岩岩睇曬

我係一個慢性濕診者
我唔係R到流曬血, 但係就成個背同手同腳都一堆濕診印,袋底都有。
乾曬 同埋成日甩皮,有時會痕要R。
咁呢個方法work唔work?

如果work
1.我想問係唔係 10-2am有訓就得,如果5am起身都得?
2.我無流血同燶可以照飲多水?因為飲多水促進身體循環 我想 免疫力好d
3. 如果出汗出街 都淨清洗沖涼? 定可以番梘
咁應該係行 NMT 定係渣呢隻野
好亂呀

我想點樣分辨成塊面都出水係濕疹大爆發定戒類嘅結果?
洗唔洗等濕疹穩定啲先戒類?
但本身靠類固醇藥膏已經控制到病情,停咗兩個月就大爆
我呢隻試過都係無用
加油巴打 我介左4個月就會開始穩定
但要有心理準備會再番發
我之前都有
夾硬迫自己唔R
半年之後好番了 冇再複發過

利申:未用過lotion
有無用過avene? 標榜全天然
你上面個張圖係藥黎?我唔識呢種野…
濕疹好小可嚴重到成面 多數一達達架嘛
類反係會蔓延去到本身無濕疹既位
例如其實我無搽過類固醇上頭皮同腳板底
但我類反個陣係會爛埋搽過既位既附近
如果普通濕疹 其實唔用類固醇都控制到
只係要多d時間
停左兩個月大爆發唔係因為你濕疹變差
係你類固醇上左癮 唔用類固醇佢就黎料
等同如果你食飯要人餵,你就唔會識自己揸筷子食咁樣

有人認為戒類固醇要靠慢慢減份量/等濕疹穩定
但一停藥一排就黎料 其實係無咩可能穩定先戒
咁樣咪即係又不斷重用返類固醇
其實要睇自己情況岩唔岩搽野
有人唔搽野 頂唔順 要搽野舒服d
我就行NMT唔搽野狂甩皮,新陳代謝得快(要補維他命同蛋白質)
我唔搽 就頂到
最多係乾同痕 唔會流血水

但就長期好乾 同甩皮
我未戒類固醇之前個幾年
係要日搽夜搽cream lotion我先安心
唔搽仲會好焦慮 但其實搽完係咁 會狂甩皮

如果你都係搽開野 一下子戒
係需要好長時間令身體慢慢出返油脂
我就算戒類捱過最嚴重個期
我到呢家都係會甩皮
不過係好明顯越黎越少
你搽保濕產品再搽凡士林鎖水,抑或只搽凡士林?
你呢度應該已經講緊mw,而不是TSW。但無論MW或TSW,除非辭職半年,否則如果要返工見人都好難貫徹實行。
如果只係MW,我相信可以分階段進行,令到過程唔洗咁辛苦?可能由一日三次,變一日一次。
其實牛皮癬有咩特徵 好耐以前睇過有一個醫生話我係牛皮廯 但絕大部份話我係濕疹
我一次買左3支 一支好細支但我用左一個月 so far都未用曬 我用左幾次已經知有用同埋好番之後就幾日先用一次咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞