兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
留名

牛皮癬患者
Creampie
請問洗頭水係邊隻
我依年個頭都好痕 r到一達達損晒
係戒類定濕疹啊
10個人有6個人都有濕疹
絲打點睇
我女朋友都有皮膚敏感,有用樓主嗰支洗面,不過都係茶乜都敏感,後尾用Landniss修護霜,茶到好返晒咁濟,化妝都冇事。不過就貴,但真係有用。
可以係本身你自己好返,咁啱嗰排查緊呢隻cream.
用過cetaphil同cerave cleanser
cerave係hydration嗰隻
cetaphil係最普通嗰隻
我覺得cerave係好用啲
男朋友都話cetaphil一般般
未去到差,但用完cerave再用cetaphil真係無比較無傷害
巴打咁你塊面用過protopic而家仲有冇紅
我都戒緊protopic
已經一個月但係紅嘅範圍大左
eucerin for eczema 嗰隻都ok
但佢啲lotion好拿
用完好似俾火燒咁
建議樓主花少少錢去做敏感測試,其實日常可能係某d食物令你敏感(有朋友生濕疹戒左好多野,點知原來係蕃茄過敏,戒左蕃茄就好番好多了)。
另外,建議你上iherb 買益生菌食。
祝樓主早日康復
你用protopic用左幾耐?
我斷斷續續用左3個月咋
我停用左幾個月之後全塊面都爛左幾個月
好嚴重個種爛
呢家雖然無爛但係長期都好易紅,易甩皮同痕
藍色physiogel又如何
睇落好好喎
係要黎搽傷口定普通保濕用?
是的 擺哂喺度 憑當日皮膚狀態決定用邊隻
見到watsons 有cleanser + lotion 細支試用set
有興趣可以買黎試試先
斷斷續續用左10個月
唔知係咪用太多擴散到身上其他地方
而家停用左一個月
塊面有龜裂,係咁出水,紅嘅地方蔓延
日日瞓醒枕頭都係乾左嘅水
先過左一個月咋救命
只係冇傷口同爛肉
但係真人睇係皮膚好薄一間間咁
同埋可能因為成身甩過皮 好多點點
一個月好短㗎咋..真係要打長仗
我用咗三個月,但反彈都搞咗我成四五個月
你有出水就千祈唔好搽野啦,好易細菌感染
同埋我建議唔好用枕頭
用紙補鋪好個位度,就咁訓落去(我嗰陣時都係咁)
因為磨到枕頭一來好痕,二來其實啲水有菌,咁樣好污糟
你屋企人有冇搽啲咩好返
可唔可以講多少少
我都係咁出水
又唔想用類固醇止水
樓主,想請問你呢支嘢幫唔幫到我嗰達嘢?佢已經同我共存左兩三年。擴散得越來越大。
其實點解又要分享又要懶神秘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞