兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
補多樣
食野方面都做要
我極嚴重果其會經常買條 盲曹 煲魚湯
好 試下 已經飲緊中藥 supplement
https://youtu.be/mqf4wisKmBs

我跟呢條片整
如果落d 米酒香d (但你如果對精酒好敏感就唔好落)
唔該巴打 已經乜都試緊 但未見好轉真係好sad
我最近每日會落兩至三匙油煮洋蔥蒜頭+青菜湯
同依排開始試Blood type diet
好似幾有用 個人滑咗啲咁

FYR
洗頭水係邊隻brand?
傷口滲水情況嚴重先至需要減低飲水量
如果係無滲水,飲水多無問題架
Betadine shampoo
好似好正 呢個湯係為左增強免疫力?

我見佢白胡椒係就咁落,唔洗整碎?
同埋最尾魚片淨係浸熟 煲湯會唔會唔夠熱?
最尾滾翻好似好啲
啱啱搵到一個document講異位性皮膚炎
有講到潤膚會點影響

https://youtu.be/x4ypA9w81f0
條片講得好詳細 有一part係講塊面
你可以觀察你爆嘅地方係咪同血管一樣
我自己有改左d 野
唔落白胡椒 同埋用莞茜代替蔥
唔一定要死跟

另外鱸魚係海魚
佢既魚油對濕疹有幫助
另外有增加抵抗力同幫助傷口埋口
所以都幾岩
另外我完全唔記得左我果期係每一朝都食蒸紅薯(半隻)
大家可以試下,因為果陣search 濕疹食咩有幫助紅薯係有係個list 入面
嚴重乾性濕疹有無用
加油巴打!我都係,煩咗20幾年,最近呢幾年嚟戒口轉cream 好好多,feel 到有希望
我都係
見好多人都話work咪一心試下
完全無撚用
仲要好貴
你跟返醫生指示慢慢減,唔好突然停
唔係一定會爆返
真係好貴,我買支杏仁油都唔洗一舊,買bioderma/cerave都係百幾大大枝仲要有用,呢枝野真係雷聲大雨點小
除非你好嚴重佢先會開藥俾你食
因為食類固醇,佢會開埋抗生素你要一齊食
睇你咩情況 同你信邊一套方法

傳統多數覺得 乾到敏感乾到skin barrier收損起濕疹
可以先toner cream

有另一套講法 係你本身搽得太多野 皮膚冇左自然修復既能力
要肌斷食/ moisturiser withdrawal
就除左凡士林之外都唔搽

我自己係盡量搽少啲 好乾咪用toner先
另外我推介用blue cocoon 用咗佢我先成功戒到類固醇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞