兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
cerave cream茶左幾耐要抹走呢
我嘴、鼻翼周圍附近有脂溢性皮炎夜晚訓前茶 去到朝早會都會覺得有野痴住唔舒服咁
抹走完佢又係紅紅地
有傷口嘅位搽會好乸
乸個啲位會紅架 但第朝就無野
我會搽水泥咁厚搽
初初臉/嘴個啲位會好焗同會笠笠地
但一陣就吸收晒 可能我太乾

脂溢性可能依隻唔岩你?
我係薄搽炸 你係咪搽完就瞓覺第二朝抹走佢?
唔會架 第朝出門前會繼續再搽
直到夜晚沖涼洗走晒
吹乾少少 濕濕地 再水泥式咁搽

通常咁樣厚敷幾日loop就會好返好多
咁搽完返工戴口罩戴全日焗住個嘴會唔會有問題?
通常咁焗法嘴邊鼻翼都會紅返
屌 同你情況一撚樣
睇咗皮膚科醫生 用咗幾日藥會好返
然後停藥就返發 仆街
可以講多少少點先可以有政府資助?

利申:濕疹約廿年,最嚴重全身出水紅皮症。近5-6年睇私家醫生食口服免疫力抑壓劑好返9成,生活舒適。今年年頭開始停藥,最近呢個月轉天氣又feel到有返發
你有冇錢 唔介意可以試下幾個月 人生會唔同哂
留tg 我sd 張卡片比你 not sales
added
想問出黃水係咪即係細菌感染
幾個月前又係出黃水,睇過皮膚科,有食類固醇同抗生素,到十二月sem break先好返哂,點知一月頭開sem又嚟料
去樓下診所問佢可唔可以攞醫生紙休學,佢話呢啲食藥就得,然後求其開咗啲類固醇畀我。屌
我上個月都係
去咗急症室之後
住左兩日打左六枝左右抗生素即刻收曬水
個急症室主管話唔係細菌感染
係話咩濕疹爆出嚟
可惜我沒問清楚
然後出院冇耐係咪又返發?
我同你情況差唔多不過係食抗生素
一停藥幾日就回復原狀
我情況應該勁過你
嗰時食抗生素一個禮拜都沒乜用
不過最後當然返發
只不過沒咁犀利
我隻腳不停出黃色水
去睇急症有用?
我都係睇普通皮膚科
食敏感藥抗生素搽類固醇
同埋有隻藥水白色嘅
一搽上去就會黐住
然後乾咗就會有啲白色粉頂住
等佢唔好出水 呢個真係有用

睇急症應該沒用啦
長時間係咁
我都想知有乜方法解決
https://www.lollipopgarden.com.hk/blogs/stories/%E7%9A%AE%E8%86%9A%E5%87%BA%E6%B0%B4%E5%A6%82%E4%BD%95%E8%99%95%E7%90%86
之前出咗院之後咁啱睇到出水既相關文
不過裏面既產品一個都沒試過
如果係面嘅,應該茶咩好。
而家基本上每星期發一次,睇醫生食兩日藥又好返,無限loop
想問下你係買邊款死海泥番梘?黑色嗰款?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞