兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
其實我都唔係好清楚
我之前都係睇youtube 阿滴去個到醫諗住試下
通關之後其實我都諗住去一次
我諗係丹羽療法
巴打有無諗住試 其實work唔work
走殺菌路線可以戰勝頭皮濕疹

師兄都真係有趣

我頭皮係靠正確洗頭方法同使用止癢配方洗頭水解決, 已持續2年無雪花
想試個陣已經爆咗武肺
去個冇污染冇壓力健康生活飲食幾個禮拜一定有用
見好多人分享都唔錯 有啲人會每年/隔年當休養
我覺得甩皮係發炎 皮膚代謝嘅果
所以我覺得處理好個因 個果就會自然好

巴打放寛心 睇黎你都好大壓力 壓力係令你身體發炎嘅主因

我阿媽一日食一粒 Cetirizine就冇事
你想知邊方面嘅野?
你係有類彈定冇?
有嘅話你係未戒定戒緊?
Ok 你依家第一步係要確定係唔係類彈先
如果係 咁你就要考慮會唔會進行類固醇戒斷
姐係TSW(Topical Steroid Withdrawal)
想知點判斷可以到下面了解

ITSAN
https://www.itsan.org
Or FB support group:
ITSAN Topical Steroid Withdrawal Syndrome Support Group

識英文建議搵英文資料 香港西醫係未承認類固醇反彈 所有中文資訊係同路人整合

NMT 係日本Dr. Kenji Sato嘅治療方法
佢助手網站有好清楚嘅文章(中文版)
http://tokuko.chu.jp/tokukonoheya/2020/05/05/how-to-get-over-tsw-asap-in-chinese/

重點:
-黃金時間瞓覺(10pm-2am)
-做運動
-減少沖涼(短/清水/NO過熱)
-不潤膚
-限制飲水量
-防曬
-No甘草(大腦誤認為類固醇)
-可以搔癢(會愈甩愈強壯)

ITSAN FB group都有好多例子 想知多啲可以search吓
呢個真係要俾多d人睇到,
呢隻係處理同skin barrier 有關問題的保濕產品中其中一隻表現最好的,因為佢入面既主要成份正正是人的自然skin barrier 入面其中重要成份

連登d濕疹人士一聽到要搽野就淨係識講「搽過好多都唔得」 ,都唔聽人講,產品唔同其實表現相差好遠。
cerave 喺amazon 買平過香港好多不過係幾有用,搽完好c伏
Btw其實這並唔算真正「好番」而是暫時修復了你的問題。因為濕疹主要的原因是一個未知原因導致的皮膚自然skin barrier的破壞而導致的皮膚炎,這產品入面的主要成份正是自然skin barrier的主要成份之一所以可以修復問題。但如那破壞又來,一唔搽問題就會返嚟,尤其是天氣乾的時候。
兜兜轉轉發現凡士林先係最有用
1. Cream只是較lotion濕一點,沖完涼用lotion的效果和用cream相若
2. 香港現時是有cream賣
我都用緊呢隻 係好左d但都係斷唔到尾
這只是一時修復你皮膚的skin barrier,不是根治濕疹的成因。不過skin barrier修復了,皮膚問題也會減少,只是破壞不會搽完就沒有要keep住搽。
洗頭水係咪啡色好大陣味果隻?
可唔可以介紹下洗頭水
Code:hugo1991

即刻享有八折優惠!
我阿哥都係俾濕疹搞到人就嚟癲 日日搽嘢搽2,3次
中又試過西又試過 又戒口 戒得勁清 淨係食清蒸嘢
望到佢都好辛苦 來來回回洗咗勁多錢 到依家都未好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞