兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
小學開始搞到廿幾歲,老豆係鄉下拎d偏方番黎都搞唔掂,去到外國自動好番
咪撚傻 只係環境唔夠差未撚發作
係啊所以你哋唔好放棄,真係會好返㗎
睇你嚴重程度決定要留幾日,同埋嗰段時間你會畀人包到木乃伊咁敷藥
想問下可唔可以查面?
大家會用咩牌子洗面搽面
我濕疹暫時得手腳有事,面暫時正常
但係好易出油,唔知關唔關乾無水份事
依隻係美國濕疹唔知乜鳩協會推薦

幾好夠平 但我慢性濕疹只係用嚟保濕

無你講到咁勁
用同一支野搽面搽身
以前會搵d 專登for 搽面
但當濕疹發既時候 都係用最basic 既野最安全
就算穩定返既時候 又唔敢亂轉
所以睇天氣 決定用lotion 定 cream 就算
巴打係cerave moisturizing lotion 同 cream 都有用?
丹羽療法好出名,不過唔係根治濕疹,而係將濕疹降到一個可控嘅程度,而且療法好獨特,包括浸石頭浴,海鮮素,飲博士茶等,可以講係另類治療,但好多人試過都好有效
但係咪皮膚乾搽cream先有用?
如果唔乾但唔知點解痕應該搽咩好
試過一痕就搽保濕反而唔知係咪搞到塞毛孔變咗發炎仲嚴重咗
美亞搵極都係得normal to dry skin
反且萬寧同hktvmall 有dry to very dry
cream唔好立亂用 搵一少地方查試下有無敏感之類先再用
cream會塞毛孔會有機會變鱷魚皮 我就試過查cream搞到咁
因人而異~
幾錢一枝?
我十幾年濕疹食乳酪食好左
之前點戒口搽咩野都冇用
暫時都冇復發過
類固醇食岩劑量根本無問題
之前先有段片係有個鬼妹唔肯食類固醇
最後捱左兩個月仲爛過之前
投降咁翻去搵醫生食類固醇醫翻好
Google唔到
可唔可以比個牌子全名
貴=medavita, 止癢
平= davines, renewing, 綠色

而家未完全轉到davines, 未知效果
洗頭水有冇圖可以參考一下
講多句, 濕疹係平衡問題, 唔係一支藥或一個人可以幫到你

醫生只係針對症狀去做野

要回復平衡, 我戒白糖, 一飲凍奶茶唔走甜再加杯台飲就夜晚沖涼爛皮
我自己有用開嚟搽面
用Oilatum啦,濕疹底用完好番好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞