兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
帶透氣嘅
想問下咁多位,我就應該唔係濕疹,係癬

之前唔知點解生左係頭髮果到(唔係頭頂,係前面髮邊)
跟住愈R愈大,去藥房買左支野查,WORK既好番
但係D皮膚變左"孩孩"地少少紅有D印,但唔係發緊野果種

想問下有冇得搞?
Maskology極透氣好冇用有冇推介
用T8 或者日本V面口罩 薄好多
想問類彈會唔會有一個stage係 又紅又痕又乸痛。搽完啲cream會變黃黃地,好似結咗焦或者痂咁。

我而家個情況就係咁
你講嘅stage係非常常見 紅皮症係好common 痕同痛可能關血管神經事 但黃黃地應該係出水 唔關cream事 水會有透明有黃色 黃色有可能有細菌感染 但類彈可以冇感染都出黃水 要自己留意吓

https://youtu.be/x4ypA9w81f0
可以睇上面條片 同上ITSAN 有圖有文字講得好仔細
識英文可以search英文資料係比較全面同準確
藥房個支係咩黎 有冇圖
留個靚名,附上爛手指圖買膠布手套買到破產
最近瞓醒 食完飯睇電視 呼吸下都會眼口鼻敏感然後痕同甩皮
唔該曬 睇黎似係紅皮症了
想問下大家推介既cerave係cream定lotion?
有無分別架?
推Cream
Lotion 我無試過 唔知效果如何
一定係CREAM, 我用LOTION 效果好一般

btw. 呢排沖完涼開冷氣我TEST 緊用50 50 Paraffin Ointment 試緊效果
尋日買左黎試 搽完好C伏 不過少少難推開
同埋夠保濕完全唔笠
想問下有無人濕疹之後
無咩點痕 無出水 唔算好乾
但係皮膚keep住好紅
有無咩辦法可以降紅
用左我隻cream都唔得?
我之前塊面就係紅同脫皮 連續用左一排之後就得番2成紅 我遲d想做激紅褪埋個少少紅
sudocrem 有無人用過
兩年前突然生濕疹 兜兜轉轉算係好返 只係去到轉季天氣先會翻發 搽返一個星期保濕就無事
但係到而家都未打針 康復碼九月到期 諗緊打唔打好 唉
唔好打 極後悔 而家成身都係濕疹 以前最多隻耳背有
用完之後其實真心幾好
唔洗好似之前咁瘋狂補cream!!!!!
不過皮膚底層好似仲係好缺水 紅紅地咁
same
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞