兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
腸油
我用左呢隻cream 好耐,但都唔可以完全好,久唔久又發出來
你係keep住日日搽?
你試完都可以上黎講下 我希望無推介錯你
我呢幾年一停類固醇唔夠2個星期必停復發
我一個月前先搵到呢隻cream 希望長期用佢都有效啦
巴打依家濕疹點 仲會紅同痕?
岩岩呢個星期又發出來呢幾日開始好返d
呢個星期轉天氣
我建議你嚴重個時訓之前用搽完cream再帶舒膚帶包住佢
我keep住用左3個星期隻手又白又滑依家手停左無再搽cream但塊面就有時仲有小小紅 諗緊面有無得訓教個時帶到舒膚帶
紅就一路都紅 但我係搽仼何cream都會痕明明佢好乾不過唔忍 但一搽cream 就開始痕
樓主隻洗頭水係邊隻 我都落雪
我由細到大都冇濕疹
兩年前無啦啦發出黎 膝頭哥後面 同埋手嘅摺位 全部爛到出水

我知道好多人話中醫冇用 但我就係睇中醫睇返好
我個中醫師話我喺濕疹加尋麻疹
都睇L左成年先至好返9成
有時落雨呀 掂到啲敏感嘢呀 塵/毛 就會起少少蚊爛咁既野

不過我都好感恩架啦 事關最嚴重果陣 痕到日R夜R R到爛手爛腳 真係覺得人生已完 灰到爆

所以都建議各位不妨睇下中醫 但真係要長期先有效果
我依家好返就停左無睇 平時唔食辣 少食海鮮
日日食益生菌 魚油 vitamin D3

推薦一款牌子叫 藥詩

介紹過比frd 暫時仲係100%解決到
但每逢轉季會復發 無解

綠色呢支 張圖矇矇地 有興趣上官網了解下

缺點價錢頗貴
呢2日乾返少少,濕疹即刻返黎
呢一隻我之前用完塊面紅過deadpool
唔該巴打 前幾日買咗黎搽, 仲keep住痕緊。 平時有冇話搽幾多次同搽咗幾耐
底層仲發緊炎

但冇其他甩皮果啲
代表好轉中

只要消埋炎就搞掂
用緊凡士林專業修護潤膚霜,佢寫72小時,但我接近12小時會開始乾。一直用開凡士林產品唔會敏感,所以比較放心試佢啲產品。

有冇用過佢隻Clinical CareTM 專業舒敏修護燕麥保濕乳200ml?係咪真係可以舒緩痕癢?
面有出面罩款,其實乜原理,第一次聽舒膚帶
試過燕麥個隻 對我無用
其實係包住佢 再長效保濕d
之前仲想試埋濕敷不過好得番就無試
用咗幾日覺得佢好難推,大面積濕疹要推就要用力推,推到紅
想問甩皮係要瘋狂補濕? 今日突然甩
最好就多浸少補 唔好一次太多

太多會吸收唔到反而封住
邊個中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞