兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
cerave同cetaphil兩隻cream大家會點排?
關於睇中醫,
唔好貪平去睇個啲好L平嘅
佢地好忙,唔得閑細心睇你
當然,貴都未必好

好嘅中醫你會feel到佢有care你個情況
咁佢應該都有落心機開藥同俾意見你
有冇試過搽手,我對手成日都出d細細粒水泡仔勁痕
有衝動想剃光頭方便我搽cream落頭
我以前都有過濕診,又係塊面,關節位會痕到仆街。雖然之後好返7788,但係而家隻右手d手指周不時會甩皮,沖完涼勁痕,又會有d水泡,好困擾有冇Ching 有一樣問題?用樓主推薦個隻cream有冇用?
連登終於開始有人講NMT。你NMT期間有冇反彈,即係無咁乾一星期後突然又好乾好乾?
點樣分辨類固醇上癮,抑或純粹乾到紅?
知唔知道4歲小朋友可唔可以用我個姪女d濕疹愈來愈西利,想趁佢細細個搞掂佢d濕疹
@jjjoey0501
咁會唔會依賴咗隻cream呢?
有冇人解答到想戒甩 cream,俾皮膚自己識製造番油份,係咪要行Moisturiser withdrawl?
做過 但養好身體同皮膚其實乜都食得 已經冇戒口
你買個枝係咩色?
Hydrating係綠色 好用
之前試過 foaming係好唔同 乾好多

希望你快啲好番
我以前都有濕疹 連續幾年都無斷過尾
晚晚訓覺都痕醒勁辛苦
宜家好番好多 只係手背有時有啲敏感

中西醫都睇過 西醫話要戒口戒到好清
蛋奶牛海鮮味精 連番茄牛油果紫菜都唔食得
我有跟足 但好辛苦 完全唔出得街食咁滯
後果轉咗睇中醫 唔洗戒口都好得番
搽面得唔得?
至少冇研究顯示ceramides (這產品的主要成份)會做成dependent。
而且ceramides其實是人自然的skin barrier中的重要部分,理論上除非過多,自然已經存在於皮膚的物質理論上不會令皮膚減少生產它。
普通濕疹
單靠搽普通野/改善生活習慣 就可以令濕疹穩定

類固醇上癮/反彈
搽乜食乜都無用 靠時間過先識慢慢好

利申:戒類好返7-8成人士~
我係當日常moisturizer咁全身都搽
遺傳性濕疹任何時間個人都乾到仆街
之前睇醫生係俾bioderma atoderm 都幾潤
自己上外國網買平好多
就咁係Amazon買直運香港好平
Betadine幾時出咗洗頭水?
用blue cocoon
真心有用
戒類唔可以話停就停 一定反彈
要漸進式
Eg 1st week 每日搽-> 2nd week 減到隔日->3rd week 隔兩日

唔好熱水沖涼加沖涼愈快愈好
沖完搽blue cocoon 凡士林

食益生菌 磷蝦油
我有揸面呀 我主要係揸手同面
佢都係叫Body and Face Moisturizer for Dry Skin
我諗搽面都ok既 不過唔同人反應都始終唔同

我係面無濕疹 手先有
不過我塊面係勁敏感
敷普通補濕mask都會爛面咁
之前一敏感就用physiogel AI cream
但我一用就用好多 其實都幾貴

後尾我上iherb買左千幾蚊唔同牌子既cream
試晒覺得eucerin hydrating lotion
同埋cerave moisturising cream最好
兩隻都用黎搽手搽面都無問題
潤得黎又唔會好立 又唔會好快乾要補好密咁

Eucerin你有無試過?佢好多唔同款
可以揀有幾潤 宜家夏天搽啲薄啲既應該舒服啲
師兄介左幾耐 後彈左幾多次?
屈貴勁多
弱弱一問 知唔知風癩有冇幫助?
而家痕到想自殺
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B00TTD9BRC?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_image

呢個係amazon官方賣好似好啲
同埋16.89USD咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞