兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
真,戒左一個月
塊面紅到唔想見人
口罩都遮唔到
我就係甩皮甩到嚇死人 我面就係紅同甩皮甩到痴線 手都係紅加甩皮 你可以試下 我係真心覺得好用
呢層真係唔清楚 你問下醫生 唔敢亂教 但用得類固醇就不如試左呢隻先
興奇曬幾千蚊做test真係不如試左呢隻cream先 有無用都番黎講下
我都係!!!!!打完有濕疹仲有埋海鮮敏感,一食成塊面就會出紅印 ,明明之前食乜都冇事
同我一樣 根本唔會想出街 強烈建議你有無用 我男仔塊面又紅又甩皮都想死我呢幾年都係呢個輪迴到 你用完呢隻cream有用可以上黎share下 我個情況係用左一個星期就好左勁多
開名啦屌我連眼角都有D
我而家係咁出水
諗住收水就買嚟試下
btw有冇人知點解加快收水,好驚細菌感染
如果大脾那起野搽咩好
點樣*
我明你呀試過戒兩個月到 成塊面又紅又腫仲好㾗 未有心理準備咁爆到全身都有(除咗背脊)搽咩都冇用都係瘋狂甩皮 但嗰陣要見人所以最後都係揀搽返少量類固醇(淨係搽手腳最嚴重嘅地方) 其他由佢自己好
近排嘗試戒返類固醇 一個星期只係用一至兩次 希望慢慢可以唔使再用 so far 而家都叫見得下人 塊面除咗額頭有少少甩皮都冇咩事 手腳就有啲乾同偶爾會爆返少少紅疹
除左CBD cream 之外,所有都係垃圾
好一排好快番發
又或者後遺症

Iherb 以前買過,係幾ok
仲有佢隻洗而gel 對我呢d 敏感紅又出大油既皮膚幾溫和
所以塊面咩都冇用自己好返?
我可以手腳慢慢嚟唔緊要
9月要影證件相
希望到時塊面冇事
試過生喺面到

醫生話係皮脂炎

類固醇應該可以止到,但唔想依賴你可以去試下用一隻叫紫草膏既野,我覺得舒緩到,但一定唔會似類固醇咁勁

後尾壓力冇咁大同訓得番好就斷到尾,所以你要唸下你係咪生活壓力太大

加油
+1 不過係汗皰疹
一開始勁痕眼皮又流黃水就有搽醫生開嘅fusidic cream
之後冇咁痕得返甩皮+紅腫就冇搽藥膏 淨係朝早洗完面同沖完涼有搽cream 不過又慢慢好返到冇咩事都起碼2個月 隻眼好得最慢 腫咗好耐
而家有陣時都會有啲復發 不過只係塊面會起好少嘅一噠仔 好快冇事 至少而家出到街過到正常生活
係咪沖熱水涼我有時沖熱水涼熱得濟既話會搞到眼角勁乾
跟住又發左出黎
點搞嚟緊仲要打多枝
有咩好介紹
另外 嗰陣飲咗兩個星期中藥 叫做舒緩到有好返啲 同埋唔使再返某份工 壓力冇咁大 (我係一有壓力啲濕疹就大爆發)所以情緒壓力都好緊要 雖然而家都仲有 都要用下類固醇 但類固醇始終唔好 遲早都要戒 我都會慢慢戒的了希望你快啲好返
樓主好返咪好
我幾年前都有
咩都冇做介下口唔睇醫生健康小小食清d忽然好晒
中間果幾年真係地獄
生到去面都有 出晒水真係好癲
好晒得腳有印
ching頭痕用邊隻好
其實香港好多人都係塵埃或者花粉敏感得好嚴重
我都係有濕疹 抽咗血驗咗致敏源之後 知道塵埃敏感 就keep住勤力吸塵換床單就好好多
所以冇試過抽血驗嘅巴打絲打都可以試吓
但如果咩方法都試過都搞唔掂嘅話 afford得到可以好似上面咁講去日本搞 甚至負擔得到就就盡量移民啦認真香港呢啲咁潮濕嘅環境真係唔係濕疹嘅人啱住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞