兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
李廣冀
多浸少補即係點唔好太密補?
我都係由細到大都冇
突然隻腳出水發炎搞左我半轉移左去第度又搞左成年
好煩
懷疑以前唔食辣依兩年食小小辣就發出黎
有冇試3種supplements 唔食其中一隻睇下有冇反彈
R到流哂血都照r?
我都係果排狂食辣野 759隻辣味泡菜紫菜
唔知關唔關事呢⋯⋯所以依家唔敢食辣野
係間唔中皮膚狀態好好 先敢食少少

我都係呢半年開始好啲咋
同埋我自己便秘都算嚴重 中醫師話呢係濕疹都係原因之一
所以益生菌唔敢停食啊
同埋都真係有改善到我腸胃問題
以前一星期屙一/兩次 依家keep住一星期有三次

希望有濕疹既巴打絲打加油
有時真係會情緒好差
但濕疹其實都係一個身體比自己既警號
提醒你要好好休息 對身體好啲
慢慢一定會好返的
要nizoral 要加埋類固醇先有用
醫生都有講
總共用左幾錢
每個月睇$1500-$2000左右,有時唔係要足一個月份量既中藥,苦得濟唔唔想日日早晚食
睇左一年左右,應該都用左2萬零蚊⋯⋯
但有效果,我覺得係值得
買左樓主推介隻cream, 對我係有用有改善 比起其他產品好好多

由細到大都有濕疹 自己搬左出黎之後有超大改善
只係上年打完BNT 之後開始變差

而家個問題係一訓覺 背脊或兩則貼住張床 又或者渣車貼住張皮櫈d 皮膚就會好快發熱 已經搞左我半年以上 基本上無4 - 5 個鐘都訓唔到 好難頂 日日都訓得一兩個鐘
呢個情況要開冷氣開到成間房好凍先得
已經開大冷氣加無著衫加無cum被 都係日日發熱 好癲
但你背脊係生曬濕疹?
係呀 紅卜卜
之前好痕 沖完涼就乾,要狂查cream,
改用你個隻之後就無乾了
你用左幾多日?
你可以試下用搽完cream再用舒膚帶包住佢
大約3日
未用過舒膚帶呢種野 等我試試
Keep住用落去阿 你絕對會慢慢好轉 沖涼唔好用任何沐浴露同埋如果可以用凍d既水沖涼 沖快d
沖完 抹完身即搽cream
你買唔到舒膚帶可以試下拎gauze再拎micropore痴住試下有無用
其實Cerave係成份簡單既普通cream 完全無藥用成份 一定唔會‘醫’到濕疹
最多都係一隻唔會trigger到皮膚敏感既保濕 令皮膚唔會因為乾燥而痕
樓主好番多數都係因為自己免疫系統好番
係呀 除咗類固醇
冇外塗嘅嘢可以醫到
推到比多d人睇到
賠埋有無巴絲share 下用左幾日既感受
想知自己有無介紹錯
而家iherb係咪冇了?
記得之前以為自己有濕疹...
睇中醫..愈睇愈嚴重

最後睇西醫..話係癬黎...

依家好番晒了
點醫
都係食佢開既藥。搽藥膏。
一個月就無事了

之前睇濕疹。愈食愈痕。
心諗無可能ga. 點知睇皮膚科先知係癬
有冇圖睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞