兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
你d 頭皮之前係咩事?都係濕疹出水?
岩岩研究完得外國有得買個隻SA cleanser等陣試下用
不過好驚買左綠色個支咁洗完爛面 有無巴絲推介下邊款洗面好用 會紅同甩面
係成日勁痕同一r就狂甩皮
無試過 你試完有用可以上黎share下
搵到岩用既cream短期都唔會轉住
我見呢個牌子仲有隻紅色包裝既洗頭水,知唔知有無分別?
我本身唔係濕疹,只係敏感皮膚
So far 用avene 都幾乾淨同無敏感
咩叫tsw 點解要放假先做到?
其實我唔係日日渣
間唔中 2 3日先渣一次

但佢都係唔出油 好乾

我係瘦底 關唔關事
增肥唔成功
我係TSW既時候同時進行MW NMT
我戒左一個月,日日瞓醒兩隻眼腫到得一條線
其他有濕疹嘅地方係咁出水
你用左類固醇幾耐呀
我類固醇+protopic用左一年
希望半年內搞掂
大家一齊加油
類固醇戒斷症Topical Steroid Withdrawal-TSW
因為戒類固醇多數會好多傷口
各種不適感都影響到生活
除咗痕癢,仲會嚴重失眠/體溫失衡等其他症狀
咁mw 應該返工都做到
除非有冷氣地方
天生唔係好識出油脂 要靠後天
啲人話可以食靚既油/肥肉幫補
睇你個範圍有幾大
我全身個陣係停學
口服就連續半年之後每一年一次咁,搽藥膏就Keep著有發起就搽,大概都四年
係濕疹好嚴重先要食類固醇 我睇咁多次佢都只係開類固醇藥膏比我
*係唔係
用緊
唔可以話好,只係冇嚴重咗
吓原來飲水都唔得㗎
啲人又話飲多啲水促進新陳代謝先會好乜乜77嘅
我覺得要睇係邊個醫生 有次大爆發睇由細到大睇開嘅醫生 只係開抗生素同中弱效類固醇藥膏俾我 睇另一個第一次睇嘅醫生就直接開口服類固醇同最強效嘅藥膏比我 再額外開弱效類固醇藥膏俾我 仲叫我好返都要日日搽
巴打用左幾耐
留名
本身嚴重? 飲咗幾耐? 有無圖
因為NMT一開頭設計係for原來有濕疹但後來有類固醇上癮嘅人 如果單純得濕疹但冇類彈嘅人嘅例子我冇留意過

但係同一個website有提過類似嘅topic
http://tokuko.chu.jp/tokukonoheya/2020/10/18/does-nmt-work-for-atopic-dermatitis-or-eczema/

入面話到原本嘅皮膚狀況都會有好轉 所以我諗係有效

題外話 如果係長期濕疹 身體應該都發炎咗好耐
可以考慮anti inflammation diet/ eczema diet
同埋戒奶戒麩質醫腸漏症

1. 如果你冇失眠問題(TSW嘅人多數都有) 瞓足睡眠周期同有規律 起身有精神 咁定時早起係冇問題
2. 除咗NMT 仲有MW(Moisturiser Withdrawal) 我覺得限制飲水對出水/ 水腫嘅人非常有效 過咗依個stage要飲幾多水可以睇身體狀況決定
3. 出汗唔沖涼係香港應該做唔到 但清水其實就夠用 乾性皮膚冇咁多菌 番梘係比較次要嘅選擇 接受唔到可以由減少次數開始先
無話飲幾耐
wfh/ 返office 都會照沖當水飲

圖(慎入

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞