兜兜轉轉 濕疹終於好番

994 回覆
542 Like 80 Dislike
試過手爛左好多年17歲爛到27歲 最後睇左個女醫生開左類固醇。佢話坊間都唔建議搽類固醇,但其實低劑量,搽短時間冇野。最後醫好左但到我想再睇佢,佢已經退左休。

我只係搽左一個月,都唔需要食藥。以前睇個所謂名醫梁x西叫我食類固醇食到成日肚痾,搞到我好抗拒食藥,但原來有時一個好醫生開啱劑量係可以斷尾。

唔係鼓勵大家食類固醇,只係想指出一個咩咩名醫有時都可以冇料到,唔好放棄,有朝一日係會好番。
我買好似16x蚊 應該算抵掛
真係 我個時真係絕望到拎學費去日本一轉 醫唔好就自殺
去睇左幾耐? 係日本住
皮炎只係結果, 又叫你買藥水洗頭, 樓主隻碘洗頭, 西醫都會開, 總之唔會幫你平衡番個系統

洗頭要等3~5分鐘先洗, 好多人做唔到

致使乾既人得不到洗頭水滋潤,
- 其致敏成份使頭皮更差

而家我又試緊另一隻平d, 好多美髮用品店都有, 啡色樽, 上面有隻綠色龜龜
依隻係normal to dry skin
係咪揀dry to very dry skin
我呢家諗住今年冇好轉就會
上年介類停工左成年 到頭來都番發好攰
刷過首抽好過捱落去 好多野想做想試 好多夢想冇得去實踐
唔好絕望,你衣家搵到方法,終有一日會好返曬
我屋企人係嚴重到出血水,瞓覺啲皮肉會痴住床單,成個人都腫曬,連基本生活都好大影響,佢都好得返,你都會

除咗潤膚之外,啲洗頭水、沖涼液,最好用手工皂(非打手)
天生全身濕疹?
細個冇咩
讀uni好似有 由隻手好少部分一開始冇咩理 搞搞下就成身
唔記得咗正常人生活已經
戒類固醇有個反彈期,因為已經類固醇中毒/ 紅皮症,要捱埋段反彈期先得
樓主係唔係打手都好
但呢隻我都長期用緊
對濕疹係幾有用 潤得嚟唔會癡粒粒
可以好肯定同你講 唔會
反緊第2次但冇咩出路咁
第一次反彈都慢慢捱捱幾個月就得
今次過左半年都冇反應

巴打你日本醫係醫幾耐 係日本住幾耐 洗唔洗識日文
係屋企人去,去咗十日
唔使識日文,話嗰度其中一個姑娘識普通話
因為好多台灣人去嗰度醫病
dry to very dry 喇
最近幾個月我有去埋body shop 買對棉手套夜晩訓教戴住
R得爽又唔會R損
不過佢得1個size
洗頭用邊隻好
十日就醫好?

2萬就得?
洗頭用邊隻好依家R損曬d皮
見樓主介紹,一心Google⋯⋯⋯
咁我返工都要戴
而家R 到損晒流膿
巴打有無支嘢嘅名
利申已經穿左幾對 6x蚊對 有啲貴
cerave cream 正野
之前冬天乾到個身好痕訓唔到
上網search 完見唔少人推cerave cream 就買左
用完真係即刻無咁痕
同埋洗手唔會洗走左
(雖然有d人會覺得呢個係缺點)

但夏天用喺面會谷粒粒
所以買左lotion 薄d 稀d
無敏感so far 滿意

但自己經驗兩樣野都唔會令皮膚好左 只係無惡化

PS 本身用緊cetaphil 洗面算好mild
最爛最爛用水洗面都刺激既時候用佢都okay
但當然清潔力夏天會唔太夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞