上水中四生遭老師訓斥後跳樓輕生

627 回覆
460 Like 12 Dislike

一名在上水就讀的中四學生,今年3月疑因逃學遭老師訓斥後輕生,遺下一對垂淚痛哭的父母。事隔至今已逾3個月,其母斥該老師並無就此事交代半句,亦無道歉,今早到學校門口拉起橫額及派傳單,冀施加壓力要求該學校正視事件。東網亦已向學校了解事件,暫未獲回覆。

今年3月21日,姓梁的中四學生因準備翌日的考試,因而早退回家,其母本以為學校上半日課而未有多加追問。及至晚上,梁母收到學校訓導主任的電話,斥其子逃學並指會記大過,梁得悉被罰而多番求情不果,其後在晚上11時許於元朗洪福邨洪塱墮樓輕生,結束短暫17年的人生。

梁母斥事件發生至今逾3個月,惟導致其子輕生的老師仍無現身說法,更遑論一句道歉。她今早到其子曾就讀的中學示威,拉起橫額及派傳單,稱要求學生認清該老師的「真面目」,及向她道歉。梁母指,其子輕生後,校長、班主任及社工先後2次到其家慰問,她亦提出要求和該老師見面,惟校長稱該老師因患病而未能會面,但答應其子5月28日「上靈位」時該老師會到場,惟終亦不見影。

梁母之後亦有寫信至教育局,要求校方正視問題。她坦言「我只係想同佢傾吓計,想知佢同我個仔講咗啲咩」,又指兒子成績中上,十分乖巧,當晚他本已準備睡覺迎接翌日的考試,斥因該老師的一通電話,而令她與兒子天人相隔。她又指,該老師表達手法有問題,認為應先與家長溝通,而非直接令學生難堪。她指會繼續派傳單及拉橫額,直至該老師現身道歉。在梁母受訪時,校方派了5名保安從旁監視,更要求她離開。
正一教畜
正一教畜

逃學記大過唔係好正常咩
件教畜好撚仆街
老老實實 如果個老師剩係合理地鬧 冇講咩過份野 個學生頂唔住係佢同佢父母問題

當然 如果個老師係人身攻擊就係佢仆街
老老實實 如果個老師剩係合理地鬧 冇講咩過份野 個學生頂唔住係佢同佢父母問題

所以唔知情況都係唔亂咁評論

以前我阿哥又係學校成日比老師隊住黎鬧
其實學生哥真係會好壓抑
正一教畜

逃學記大過唔係好正常咩

高中啦大佬 難得個學生自己肯返屋企溫書 好心學校就咪撚理佢地啦
你話 條友係逃學去網吧打機就話抵屌啫
個老母都知個仔係返屋企溫書 咁樣都要追究
請指出學生逃學被罰的不合理之處

其實學生哥真係會好壓抑

因為有啲教畜真係會將私人情緒發洩係學生到

同樣都有好多學生係溫室長大 少少刺激都接受唔到
正一教畜

逃學記大過唔係好正常咩

依家係教不嚴,師之惰

學生大半日都留係學校,老師一定會負上部份責任,何況係個學生收到大過驚好似案底咁睇唔開先自殺。
其母斥該老師並無就此事交代半句,亦無道歉

事后

根本個老母就假定左個老師錯先
請指出學生逃學被罰的不合理之處

你係咪肯定佢係逃學先,欺齡?有心理疾病?
學生係學校發生既事同老師脫離唔到關係
好心學校班濕鳩老屍 自己教得廢 就放過班學生啦
人哋想俾心機溫書準備考試 你係都要迫人上你果啲濕鳩堂 害撚死個學生呀

其實學生哥真係會好壓抑

因為有啲教畜真係會將私人情緒發洩係學生到

同樣都有好多學生係溫室長大 少少刺激都接受唔到

呢樣真 不過真相真係得個學生同老師知
下次記過又可以扮自殺避左個過
出黎返工做野比人屌得重金啦,如果咁就自殺,咁香港每日都死好多人
呢d 仆街應該死撚晒佢
錯既唔係我 錯既係世界
變既唔係我 變既係社會

根本個老母就假定左個老師錯先

個仔咁樣死左
當事人同阿媽會個面交代下好難?
教畜
記大過姐 唔洗跳喎
反而想知個窗畜講過咩 到而家都唔肯出黎面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞