上水中四生遭老師訓斥後跳樓輕生

627 回覆
460 Like 12 Dislike
今年3月21日,姓梁的中四學生因準備翌日的考試,因而早退回家
點解佢明明早退 你地成班就話人逃學
全港最垃圾之三大類職業
社畜
教畜
警犬

不服來辯

唔好咁侮辱社同教畜
警犬低賤好多

Btw 食環呢
今年3月21日,姓梁的中四學生因準備翌日的考試,因而早退回家

正常早退又點解記大過
王潤強係出曬名ON9
唔講邊個啱邊個錯 條友冇錯嘅話點解要龜縮唔理直氣壯?你咁都唔回應只會令大家覺得你身有屎
BTW條友話佢病撚咗就真係冇人信 佢不知幾撚健康 成日都見到佢

有冇得幫下佢上報??

佢之前成日都上報講水貨客問題所以都幾出名 佢之前一路做訓導一路做民賤聯議員 好撚好賺 但上次落選咗

上次佢落選
我地成班上堂笑柒佢
包括埋啲老師
利申友校同學
係咪時代變左
依家中學走堂係常見?
以前好撚大鑊嫁喎

果陣我學校最曳果D都唔敢逃學 依家竟然話無傷大雅

正常早退又點解記大過

任你噏都唔肯交代下 唔講以為正苦部門嚟
宜家啲00後真係。。。
講真, 逃學都算嚴重違反校規.
淨係屌下你 , 記個大過算係咁啦.

你試下出來做野曠工, 分分鐘即炒

on9,上半日lunch走佬呢啲叫請假,最多咪第二日補返請假信,竟然講到要記大過咁嚴重

你咪試下返工咁做囉
第二日仲有得你返?

屌你將返學同返工攞黎一齊比
返工有人工,返學無人工
如果返工仲咁做就係抵死,係戇鳩
中學年代走堂根本無傷大雅

Band5畢業?
無傷大雅都講得出
走堂呢個係紀律同誠信問題喎

小朋友乖乖地做功課啦

D垃圾讀垃圾學校係到同band1比
以為band1都係咁冇規律

唔講仲以為講緊大學
飛仔中學生涯就唔好拎出黎啦
好多錯字

正常早退又點解記大過

個老師一現身
唔理事實係點都一堆人追住佢黎咬喇
佢解釋完一樣有大把人話佢講假話
晒氣
個老師收工仲搵個學生傾電話,梗係照佢肺啦唔通傾心事咩上面個預言家有冇讀過中學架

逃學比人照肺抵死喎.....
定係返學校開大個教員室大門照會開心d?

個老師點approach 個學生,大佬呢啲高中逃課得肯定有啲問題好心就俾駐校社工做啦,明知自己做開訓導開口剩係識屌,萬一條油有情緒病你咪害死人個仔囉

下下都屌個學生,人地都有自尊架

嘩, 你依家逃學重要錫住你去tum ?

第日試下曠工同老細講話去搵個社工針針先.....
呢d野係責任心的問題。
做錯野比人照肺好正常。

OK祝你第日個仔有病自殺,17年嘅心血同感情一夜之間就化為烏有,食飯少雙筷,朝早間屋咩聲都冇,你就最開心啦!

責任心vs人命,呢點唔洗我講經啦掛?學校請得個社工返黎就係特殊性個案提供支援,唔係請返黎托?個細路未成年你拎你啲廢中黎比,成年人有情緒問題識自己搵人幫,細路仔識條鐵咩?責任心,你慢慢可以學;溝通技巧,你慢慢會適感;生命,無左就無撚左。

每個學生性格經歷都唔同,成間學校班老師識逗份糧,觀察就咁遲鈍,出事後又唔敢面對,唔通唔屌得個老師?冰封三尺非一日之寒,媽咪唔理老師唔理,好似你咁有病唔睇醫生咪會自殺囉;同埋你有責任心你唔好曠工呀奴才
RIP
我剩係知講風涼話嘅一定唔知一個人要去到自殺要幾大勇氣
搞到人冇左個仔 你好唔好意思呀
正教畜

早退係要打電話比屋企人先,應該
個老師收工仲搵個學生傾電話,梗係照佢肺啦唔通傾心事咩上面個預言家有冇讀過中學架

逃學比人照肺抵死喎.....
定係返學校開大個教員室大門照會開心d?

個老師點approach 個學生,大佬呢啲高中逃課得肯定有啲問題好心就俾駐校社工做啦,明知自己做開訓導開口剩係識屌,萬一條油有情緒病你咪害死人個仔囉

下下都屌個學生,人地都有自尊架

嘩, 你依家逃學重要錫住你去tum ?

第日試下曠工同老細講話去搵個社工針針先.....
呢d野係責任心的問題。
做錯野比人照肺好正常。

OK祝你第日個仔有病自殺,17年嘅心血同感情一夜之間就化為烏有,食飯少雙筷,朝早間屋咩聲都冇,你就最開心啦!

責任心vs人命,呢點唔洗我講經啦掛?學校請得個社工返黎就係特殊性個案提供支援,唔係請返黎托?個細路未成年你拎你啲廢中黎比,成年人有情緒問題識自己搵人幫,細路仔識條鐵咩?責任心,你慢慢可以學;溝通技巧,你慢慢會適感;生命,無左就無撚左。

每個學生性格經歷都唔同,成間學校班老師識逗份糧,觀察就咁遲鈍,出事後又唔敢面對,唔通唔屌得個老師?冰封三尺非一日之寒,媽咪唔理老師唔理,好似你咁有病唔睇醫生咪會自殺囉;同埋你有責任心你唔好曠工呀奴才

如果個小朋友係唔鬧得既 應該要預早通知學校 好似有葯物敏感要預先通知醫生。。。如果唔係就真係要搵社工做訓導
教咩畜,中4打電話記個大過就自殺

呢家唔死第時做野就死啦盲反
做學生好多都前一日先溫書,final exam但前一日仲要上堂,上撚完又攰都冇咩時間溫書不如早退番屋企溫,還掂啲堂冇用
老老實實 如果個老師剩係合理地鬧 冇講咩過份野 個學生頂唔住係佢同佢父母問題

當然 如果個老師係人身攻擊就係佢仆街

只係死無對證,個老師任吹都得

但可以肯定嘅係呢位老師一定成世唔安落,見佢唔去「上靈位」,又遲遲唔肯見人,可以證明佢驚到瀨屎

會識得唔安落就唔會入民建聯

我唔會叫呢啲做勇氣

我唔會叫呢啲做勇氣

有勇氣逃避,無勇氣生存

正常早退又點解記大過

個老師一現身
唔理事實係點都一堆人追住佢黎咬喇
佢解釋完一樣有大把人話佢講假話
晒氣

作為人類, 呢d都係要面對啦

我都係教書

呢d情況 教師基本上點都死
死者為大 教師可以做既就係一五一十講出來 或者冇人會信 但起碼叫有去面對

回應 起碼似番個人
唔回應 人渣都不如
今年3月21日,姓梁的中四學生因準備翌日的考試,因而早退回家,其母本以為學校上半日課而未有多加追問。及至晚上,梁母收到學校訓導主任的電話,斥其子逃學並指會記大過,梁得悉被罰而多番求情不果,其後在晚上11時許於元朗洪福邨洪塱墮樓輕生,結束短暫17年的人生。

梁母之後亦有寫信至教育局,要求校方正視問題。她坦言「我只係想同佢傾吓計,想知佢同我個仔講咗啲咩」,又指兒子成績中上,十分乖巧,當晚他本已準備睡覺迎接翌日的考試,斥因該老師的一通電話,而令她與兒子天人相隔。她又指,該老師表達手法有問題,認為應先與家長溝通,而非直接令學生難堪。

前後矛盾,訓導唔係打電話比個老母咩?
即晚跳樓,屋企人都有責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞