上水中四生遭老師訓斥後跳樓輕生

627 回覆
460 Like 12 Dislike
我剩係知講風涼話嘅一定唔知一個人要去到自殺要幾大勇氣

我唔會叫呢啲做勇氣

其實依啲叫衝動多過勇氣
而家呢一代D學生真係奇怪,
中學逃學一向都係嚴重case,
事主仲要係F4, 又唔係準備DSE,
咁都話無傷大雅?

前面仲有D白痴話大學生炒功課好閒,
喂, 咁而家事主係中學生, 唔係大學生,
大學唔駛著校服添, 咁樣比較無意思,
中學校規一向嚴格

事主比人記大過輕生, RIP
但衰D講, 事主抗壓力麻麻,
今舖唔跳, DSE一大劫,
今年3月21日,姓梁的中四學生因準備翌日的考試,因而早退回家,其母本以為學校上半日課而未有多加追問。及至晚上,梁母收到學校訓導主任的電話,斥其子逃學並指會記大過,梁得悉被罰而多番求情不果,其後在晚上11時許於元朗洪福邨洪塱墮樓輕生,結束短暫17年的人生。

梁母之後亦有寫信至教育局,要求校方正視問題。她坦言「我只係想同佢傾吓計,想知佢同我個仔講咗啲咩」,又指兒子成績中上,十分乖巧,當晚他本已準備睡覺迎接翌日的考試,斥因該老師的一通電話,而令她與兒子天人相隔。她又指,該老師表達手法有問題,認為應先與家長溝通,而非直接令學生難堪。

前後矛盾,訓導唔係打電話比個老母咩?
即晚跳樓,屋企人都有責任

屋企人係對個仔好嘅好難會畀人鬧就跳樓,當然佢有情緒/精神問題例外
咁都話無傷大雅?

中學校規一向嚴格

大學生都唔係下下抄得啦
Plagiarism 都好大鑊
咁都話無傷大雅?

中學校規一向嚴格

大學生都唔係下下抄得啦

大學同一科肥兩次就踢

考試又係on99咁難
咁都話無傷大雅?

中學校規一向嚴格

大學生都唔係下下抄得啦

資料咁少唔會知個學生跳樓嘅真相係乜

但有啲嘢一定係由細教
細時偷針大時偷金
逃學就衰硬畀人罰係一定
唔好講乜返學無錢收,免費教育嘅得黎都係政府同納稅人,有權力必有義務
如果個老師連個學生做錯事都唔管就真係教畜啦
咁都話無傷大雅?

中學校規一向嚴格

大學生都唔係下下抄得啦

但有啲嘢一定係由細教
細時偷針大時偷金
逃學就衰硬畀人罰係一定
唔好講乜返學無錢收,免費教育嘅得黎都係政府同納稅人,有權力必有義務

你要知道而家教師係好弱勢

你估以前咩

我唔會叫呢啲做勇氣

其實依啲叫衝動多過勇氣

勇氣
連記個過都頂唔順叫勇氣

就咁睇似個細路自己意志薄弱,但宜家其實資料不足
要睇曬兩邊供詞先判斷到

但絕對唔係屌個老師既時候
咁都話無傷大雅?

中學校規一向嚴格

大學生都唔係下下抄得啦

但有啲嘢一定係由細教
細時偷針大時偷金
逃學就衰硬畀人罰係一定

你要知道而家教師係好弱勢

你估以前咩

其實係,啲家長乜都投訴,當自己個白癡仔金菠蘿,完全唔比啲磨練/逆境佢地
養埋啲細路又惡又脾氣差,樣樣都自己行先,一遇到事就發狂
好多連登仔假定個situation出黎之後又當現實真係咁

自欺欺人最高境界

全部都係: 個老師應該講左點點點,佢應該點點點先會點點點

當然個老師唔敢出黎面對係好撚離譜,但係件事D資料得咁少,連登在又發揮無限創意FF,再博人圍爐取暖打飛機屌教畜
屌2屌就跳樓

成盤係血,當佢無事

把口生係人到,佢要屌咪由佢屌

我唔會叫呢啲做勇氣

其實依啲叫衝動多過勇氣

All in一百萬落利物浦就真係好有勇氣啦
有冇脆弱到咁
好多連登仔假定個situation出黎之後又當現實真係咁

自欺欺人最高境界

全部都係: 個老師應該講左點點點,佢應該點點點先會點點點

當然個老師唔敢出黎面對係好撚離譜,但係件事D資料得咁少,連登在又發揮無限創意FF,再博人圍爐取暖打飛機屌教畜

d人主要都係屌佢淆底
真相佢最清楚
唔係身有屎怕咩出來回應
我都支持佢出來回應話自己係清白
今年3月21日,姓梁的中四學生因準備翌日的考試,因而早退回家
點解佢明明早退 你地成班就話人逃學

正常早退又點解記大過

任你噏都唔肯交代下 唔講以為正苦部門嚟

個老師一現身
唔理事實係點都一堆人追住佢黎咬喇
佢解釋完一樣有大把人話佢講假話
晒氣

佢身無屎就出左黎講啦
其實成績中上
逃課先係奇怪囉
band 1學生有乜幾個會逃課

可能係其他野令佢困擾緊所以佢先逃課
而個樣野先係佢自殺既原因

無論個訓導講咩都好
因為訓斥就自殺完全係唔make sense
好多人也不明白一個外表正常,內在痴線既老母可以幾大殺傷力
自己屋企正常,無親身感受過既人唔會明

Agger
屌上面有部份人真係ON99
先勿論個老師講左乜 逃學係中學階段唔算大事? BASED ON EDB:
倘學生缺課是由於逃學、拒絕上學、學業 / 行 為 / 情緒方面等問
題,學校應立即把該高危學生 / 邊緣輟學生轉介學生輔導主任 / 學 生
輔導教師 / 學生輔導人員 / 學校社工,以便及早介入。學校亦須提醒
家長安排學生於翌日復學。
係EDB要學校開file follow逃學學生 話知你逃半日定幾長 唔好套大學自由走堂果套落中學生度咁ON9啦 above/below 18係法律上都好大分別啦 唔撚用腦講野
個老師收工仲搵個學生傾電話,梗係照佢肺啦唔通傾心事咩上面個預言家有冇讀過中學架

逃學比人照肺抵死喎.....
定係返學校開大個教員室大門照會開心d?

個老師點approach 個學生,大佬呢啲高中逃課得肯定有啲問題好心就俾駐校社工做啦,明知自己做開訓導開口剩係識屌,萬一條油有情緒病你咪害死人個仔囉

下下都屌個學生,人地都有自尊架

嘩, 你依家逃學重要錫住你去tum ?

第日試下曠工同老細講話去搵個社工針針先.....
呢d野係責任心的問題。
做錯野比人照肺好正常。

OK祝你第日個仔有病自殺,17年嘅心血同感情一夜之間就化為烏有,食飯少雙筷,朝早間屋咩聲都冇,你就最開心啦!

責任心vs人命,呢點唔洗我講經啦掛?學校請得個社工返黎就係特殊性個案提供支援,唔係請返黎托?個細路未成年你拎你啲廢中黎比,成年人有情緒問題識自己搵人幫,細路仔識條鐵咩?責任心,你慢慢可以學;溝通技巧,你慢慢會適感;生命,無左就無撚左。

每個學生性格經歷都唔同,成間學校班老師識逗份糧,觀察就咁遲鈍,出事後又唔敢面對,唔通唔屌得個老師?冰封三尺非一日之寒,媽咪唔理老師唔理,好似你咁有病唔睇醫生咪會自殺囉;同埋你有責任心你唔好曠工呀奴才

下?
曠工好應該 ?
我又真係未曠過, 你成日曠 ?
唔返工, 請病假都打返公司啦哥哥仔.

咁以後d 學生有咩問題唔好話佢啦 ? 個個去搵社工 ?
比人話兩句就走去跳樓又可以賴個呀sir
咁都話無傷大雅?

中學校規一向嚴格

我可能真係老. 依家中學逃學都可以無傷大雅架?

不過我讀中學都十幾年前的事
其實成績中上
逃課先係奇怪囉
band 1學生有乜幾個會逃課

可能係其他野令佢困擾緊所以佢先逃課
而個樣野先係佢自殺既原因

無論個訓導講咩都好
因為訓斥就自殺完全係唔make sense

Agger
Band 1仔仲要已經form4 反叛期都過左啦 同埋真係曳夠疆逃學個d都唔會介意比你鬧
個老師收工仲搵個學生傾電話,梗係照佢肺啦唔通傾心事咩上面個預言家有冇讀過中學架

個老師點approach 個學生,大佬呢啲高中逃課得肯定有啲問題好心就俾駐校社工做啦,明知自己做開訓導開口剩係識屌,萬一條油有情緒病你咪害死人個仔囉

呢d野係責任心的問題。
做錯野比人照肺好正常。

OK祝你第日個仔有病自殺,17年嘅心血同感情一夜之間就化為烏有,食飯少雙筷,朝早間屋咩聲都冇,你就最開心啦!

責任心vs人命,呢點唔洗我講經啦掛?學校請得個社工返黎就係特殊性個案提供支援,唔係請返黎托?個細路未成年你拎你啲廢中黎比,成年人有情緒問題識自己搵人幫,細路仔識條鐵咩?責任心,你慢慢可以學;溝通技巧,你慢慢會適感;生命,無左就無撚左。

每個學生性格經歷都唔同,成間學校班老師識逗份糧,觀察就咁遲鈍,出事後又唔敢面對,唔通唔屌得個老師?冰封三尺非一日之寒,媽咪唔理老師唔理,好似你咁有病唔睇醫生咪會自殺囉;同埋你有責任心你唔好曠工呀奴才

下?
曠工好應該 ?

呢d野係責任心的問題。
做錯野比人照肺好正常。

下?
曠工好應該 ?

屌 責任心vs人命真係笑撚左 邊個知佢夜晚會自殺?如果個老師明知佢會自殺再夜晚打去屌7佢咁就真係謀殺。依家學生逃學 學校跟返程序做野有錯?
如果你係學校正正常常 唔係有明顯跡象根本連社工都好難睇得出問題
又話佢早退
早退同逃學差好遠
扮病早退定放飯自己走左
就算放飯自己走 老母補返家長信話咩個日有野做唔記得請事假
個老師好人小小都冇事啦
最嚴重咪扣你幾分或者缺點話你冇按情序做野
根本個老師都唔妥個學生先要記人大過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞