桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
老實講,我無做過翻譯,只係我認為當全部翻譯產品,包括小說,遊戲,那怕菜單翻譯,都會出現呢種錯誤既時候,我認為翻譯應該真係有外人唔清楚既困難,而詭鎮中文係我覺得可以買既範圍(講緊再印修正左既版本)

Btw,其實加陣講都無用,都幾肯定Asmodee之後唔再代理繁體,我都唯有希望玩樂小子會生生性性。
咁入套實無問題既,但所有翻譯字眼改過哂,如果入七循,應該將來所有都要買玩樂小子版本
你放心喎,台灣人個處理方法同大陸好唔同,大陸嘅處理方法係投訴消委會同直接出律師信同Asmodee CN打官司,嚇到佢哋乖乖地生生性性比錢做嘢;台灣人做法係第一次譯錯曬之後,台灣玩家們主動整咗個excel整合曬所有錯誤,方便玩樂小子第二次印嘅時候唔出事 所以錯就一定㗎啦,你唔買第一刷買之後既就冇事,前題係第一刷賣得曬佢先會印第二刷(雖然我唔係好同意台灣嘅做法, 養懶曬本身應該正經做事嘅人)

PS:Asmodee CN 同玩樂小子都係屬於Asmodee嘅一部分,唔係兩間完全獨立嘅公司嚟
入坑我反而推薦基礎然後二循,二循算係集大成之作,劇情同遊戲性都好足,難度都平衡,三循開始難度會劇增。一循好多惡意關(有幾關真係好嘔心),新手或者唔服氣既好易打到發脾氣,雖然呢隻game其實唔想你完美過關。

Investigator deck當你鐘意玩既時候就買啦,好幾個流派既key card係入面,唔買都玩到,但佢地除左強度,仲提供左好多變化。

Pod除左hotel外,The Blob That Ate Everything我覺得係另一種有趣,hotel係劇情有趣,呢個係機制有趣,個機制係趣到你唔介意重玩幾次

其他都無咩補充
好似最新玩樂都係繼續愛理不理,第二刷會改幾多我好懷疑

就咁睇最好係柏龍,咁多次都無出事,雖然佢暫時都無美式大game
咁唔知玩樂個七循仲會唔會再出第二第三刷呢?
見你講到譯得咁差
你幫吓大家手買咁啲第一刷,咁咪會有第二第三刷
咁revised cycle 1係邊間出?
睇大家嘈得咁勁就知買英文版算
諗住同老婆兩個人玩算
大家睇英文都無咩問題
玩game 始終學定英文有著數,不過日文game 都冒起得好快
有咩日文驚最近新出又好玩,玩親都垃圾
日文game 近排出左好多翻譯版,隻咩異世界公會遲D有中文,heart of crown 有中英文版,散英有中文版,scout 有英文版,Let's Make a Bus Route 遲D 出中英重製版,其實Saashi & Saashi D game 好多外國出版社都keep 住有出
全部冇玩,但好似幾多人講
hackclad,異世界公會會長(改terraforming mars),fogsite,magnolia
舊既
unicornus knights, 天下鳴動
btw,想入hackclad
異世界公會會長好似幾靚幾得意
但我玩詭鎮應該都有排玩
玩咗五年都重玩緊 隻game其實超耐玩,除番開一啲都唔貴,個個禮拜約埋班朋友一齊四人玩,另外就買多套中文推人入坑用
中文出得好啲就好,而家想買多個expansion都買唔落
巴打玩左咁耐啦
但純粹好奇一問
個故事係咪七循就完晒?
有無消息話過會出八循?
有舊版core game中文版
想問下新版core game啲卡係咪可以同舊版互通
字型同翻譯一唔一樣
有,今個禮拜官方喺twitter發佈咗啲小新聞, 大家預測同八循環有關

小道消息,八循環英文名叫
其實休閒玩家唔係太認真玩啲錯都算可以接受嘅,最多就玩之前做咗功課先,同埋以我所知之前台灣有人幫手自費印勘誤卡, 唔介意畀多少少錢可以搵佢哋

暫時revised core同1st cycle嘅錯我都接受到,但7th cycle講到咁過份真係忍住手先
睇吓6月2nd cycle出成點再算
日文game好多都伏
我買咗
遺憾地,由基本重置版開始(Code: AHC60), 啲關鍵字同字體全部變咗,大致上改咗呢啲字,如果想新舊產品一齊玩就要記得曬呢兩set字,佢哋係一樣意思嘅

我哋啲老玩家已經勸過佢哋唔好改關鍵字㗎啦,但佢哋堅持都冇咩辦法
之前玩完core set 第一關就停咗 一直無pick up翻
見佢出新版諗住重新入坑
另外我印象中舊版啲卡兩個人玩嘅話係啱啱好夠用
以我所知新版會提供多啲卡
如果3到4人玩夠唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞