桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
想問下各位買邊一個pack先會有parallel investigators ?
好似係print and play黎,不過好似有外國網整左實卡
點解要skip cycle 1
覆緊上面話cycle 7抵買過 investigator expansion,我話買cycle 7不如買re cycle 2,唔係講skip cycle 1
cycle1 已經default左係買
玩一循七關
感覺都係第六關難打啲
第六關最難啦,除非你隊人針住呢關砌
有諗過,其實兩藍家帶兩黃家咁玩係咪先係最易過
或者一藍一紫帶兩藍
我同啲朋友輕鬆玩
一至兩個星期一次
六個鐘玩一至兩關
我已經同佢地講話砌卡直接砌升左lv 既
唔違反佢個砌卡限制就算
我唔想遲下要特別搵一日出黎淨係砌卡升卡而無得玩
因為我通常每次玩都係玩六個鐘就要返屋企
而家有個諗法就係爆左一循就玩多次core game
睇下有無可能帶住麗塔過一循
第六關喎
一定係紫做主力啦
整體黎講
如果關關都紫做主力,感覺其他關會幾難打
屌唔係喎,唔記得咗有1AB
第六你係指
之子
官方有出過平衡調查員同小說調查員嘅實體卡,不過經常會賣曬同埋運費會貴過啲卡

https://shop.gamezenter.com/products/arkham-horror-lcg-out-of-the-void-investigator-pack?_pos=1&_sid=583d68b56&_ss=r

https://shop.gamezenter.com/collections/all/products/arkham-horror-the-card-game-daisy-walker-parallel-investigator-and-challenge-scenario

呢到係其中一部分,full list就要上去 bgg community wiki睇
多謝各位解答嘅巴打
想問下第一次帶人玩應該要點樣教 大約要講邊啲重點
自己煲左基礎幾次 自問規則書同Q&A都算刨得幾熟嘅
卡牌屋cycle 3-6全部特價,每套平$200港紙
香港買真係貴好多
本身已經貴好多,而家人哋再特價圍返先$800一個cycle
香港買舊版$1200都唔知得唔得
唔駛咁認真既
咪照自己既理解去玩囉
錯就一定會錯架啦
我同班fd 都係越玩落去就越發現之前好多位都玩錯左
二週目先玩返啱囉
你地理解左個四個階段係要做咩先
細節位可以唔理
我諗緊點教 驚講太多又悶 講太少佢地又唔知jm9咁
未試過做KP帶game
我通常教game 係第一鋪做GM 先
如果人數夠開game, 開完必要知既rules 就開波
一邊玩我就係旁邊教同講解
咁樣佢地會入腦好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞