桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
1st cycle叫咩名?就係叫1st cycle?Amazon搵唔倒
Dunwich legacy,記得買新版(investigator expansion + campaign expansion)

呢個?都好貴,貴過Revised Core set
同想問下一個Cycle要買齊Campaign Expansion同Investigator Expansion 先齊野玩倒?thx
買Campaign就有8關俾你玩,不過靠core set嘅card pool都幾難搞
好計喎
有故事我覺得幾吸引咁,買來玩下先
Marvel係幾好玩,不過冇故事始終爭啲咁
LCG card game 唔駛用咁靚
要成日拎上手揸既卡種先用好少少
其他種類卡用最cheap 既套算
成隻千幾二千張卡,入靚套會唔夠位放返入盒
可以放BG PORT 條入手攻略同教學片
仲等緊啲game送過嚟,日日上網爬文
我上網見到好多人都話玩咗幾年都仲未玩曬所有cycles 同Stand-alone

其實玩一個cycle 8關大概要幾耐?
點解咁多人都話未玩曬
我自己平均每關大約1.5hrs (4個人 有兩個新手)
如果初見關卡應該會花多唔少時間讀卡效之類

如果一個人玩用時再短d
好似平時tcg 咁 入定內膽
揀左入deck 先落龍盾

d encounter 都可以玩嗰個劇本先入靚套
想問inner有冇咩牌子硬少少。買過d 好cheap好似膠袋咁。amazon見龍盾有 inner 300蚊一千個質素如何
我係amazon買kmc 都係差唔多價
落嚟啦 等緊你呀
kmc perfect fit 平一舊到,不過最重要係質素如何
我都諗住買但未買。覺得lcg/tcg有map有故事分支好新奇好想試
我諗住跟外國buying guide買core+cycle 1+兩個investigator starter pack(睇外國buying guide建議紅綠紫,諗住買綠同紫先)
我會買cycle7 調查員多過買兩盒starter pack
差唔多價錢但多好多卡
我4人團一個禮拜開一場,連埋升卡兩個鐘打一關
8關夠玩兩個月,仲要最少都玩兩次

core game我地玩左四次,五百幾蚊玩左12次
gloomhaven都無咁好心機玩到咁多次,即刻覺得超抵
一嚟cycle 7中文版printing好大鑊,二嚟跳太多個cycle玩平衡會無咁好,如果貪平寧願等嚟緊re cycle 2到貨
有時用吓新角色玩舊關,用吓舊角色玩新關
同兩班人玩又唔同體驗,兩個人玩又得,仲可以4人團玩完換class再玩

玩十年都玩唔晒
直接玩cycle7會唔會有咩問題
我買一定買英文
你指player card?
我自己就無問題
有啲卡係的確勁過cycle1水平,但整體未至於覺得失衡
我覺得starter pack啲卡仲勁
複雜程度就的確係高左
咁直接買re cycle 2啦都出咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞