桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
我訂個間話預香港遲一個月先有
等埋campaign出去台灣網買
藍卡拳王見怪殺怪 專業打手
曹星如
investigator pack係勁但均價相對貴好多
想問搵左好多都唔太睇得明
想問各位自己砌deck時,有無咩特別規則?
例如只可以用咩色,幾多種色
或者每個類型嘅卡嘅數量有無咩限制?
每個調查員嘅牌背後面都有牌組構建嘅限制同要求嘅張數,跟住佢個要求砌就得。基礎版嚟講,五個角色都係主色嘅lv0-5,副色嘅lv0-2,中立嘅lv0-5,30張玩家卡(不計專屬同弱點),無特別限制你某一隻色最多可以落幾張
啱啱玩緊飛機師Winifred同黑妹Jacqueline勁到癲
調查員包5隻都好勁 調查員勁卡玩家卡又勁,不過綠色嗰隻角色好易玩錯
點玩錯?
個技能十個有八個人玩錯,特別係英文版,因為技能上每一隻字都係重要嘅

1. 投入兩張機會主義者opportunist 係普通正常人諗到嘅玩法combo,但係咁樣係唔會幫你抽一張牌,因為個技能要求係兩張「不同」

2. 嗰個新手包送畀你嗰張基礎弱點技能卡arrogance唔會幫倒你技能抽牌, 因為個技能要求係「非弱點」

3. 技能抽返嚟嗰張牌唔能夠即刻投入喺同一個技能測試入面,因為投入卡牌係一次過投入全部你想投入嘅卡,當你抽牌個刻投入卡牌嘅時機已經過咗
咁都好啲,我無玩錯
我對黃家有興趣
個廢老應該係5個入面最廢
大家用開咩卡套,有冇牌子介紹
gamegenic/龍盾 磨砂
Perfect fit 性價比都幾高
竟然
其實黃色無一家唔勁,相比之下佢就中規中距囉同埋弱點好伏,不過入面有本死靈之書勁到冇人有
core 個姐姐都已經屈
我玩紫色都呆咗 3 回合
綠色飛機師得1心志,中咗就呆到尾
但係拳王D 牌淨係拳王岩用,砌deck 無咁多選擇
基本上佢限死咗廿張係專用牌,武器都得用得拳套
砌deck都係揀盟友同埋技能cover幾多
所有stand-alone scenario都無可能solo過到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞