桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
條數計就咁計,但實際上你好少會因為兩把lv0嘅附魔劍而刻意落一啲搜尋卡搵佢哋出嚟,因為有其他性質相似「用到下」嘅下位替代,例如.45,如果我落2張.45代替咗背包或者最壞的打算嘅卡位,當我起手抽倒.45嘅時候第一回合打倒武器嘅機會率係100%,但如果你落嗰啲搜尋卡起手抽倒,因為你搜尋係可以失敗嘅,機率一定係低過100%,所以如果唔係一啲好重要嘅高級武器又或者你成個牌組都build around,基本就唔會落嗰啲卡,落多兩把武器更加實際
條友應該純粹想教吓數
如果用紅色來計,打假波一turn都渣十張牌上手,邊有人真係會咁做,結果都係拎哂打假波道具上手先
試玩咗幾鋪, 用大家都話易既黃色, 打easy都有啲難...
成日被怪圍, 拳同腳又唔夠高走唔甩
入咗overpower/i have got a plan/mind over matter 各2張都唔夠抽.
主要1次打1damage 啲怪閒閒地都4血. 重要好多時都未必成功
新手Solo用藍色容易啲上手
聽日試下先, 另外有啲問題想問
1.有hunter既怪我避咗一次之後我再去其他地方,
佢enemy phase 係咪淨係會起返身唔會追人? 定係會起返身同時追人.
2. 呢隻野唔明佢個forced有咩用? 平時唔係係唔係都會喺enemy phase ready返咩?
定係係指investigate phase避咗佢都無用, 到佢turn就直接起身+打人?
1) enemy phase- move&engage&attack
2) 平時upkeep phase 先至ready ,佢forced 早一個phase ready, then move&engage&attack

P.s. enemy move 同 attack 之間有player window 可以俾你做啲嘢….
1同2都係同一個答案,upkeep phase先會ready

1 upkeep phase ready左到下回合enemy phase先會再追
2 後者正確
Carcosa已到
台灣訂?
我覺得都係黃色,不過建議你唔打怪多,core同一循唔係真係咁多場強逼戰鬥
thanks. 一直都玩錯以為enemy phase 佢地就ready返
轉咗用藍色個mark 啲武+1 dam爽好多 又有vicious blow +1 係有時拎clue難啲.
之前用黃色daisy第2關midnight mask隻怪6血有hunter, 唔殺就無得拎clue. 佢一出黎基本都投得降... 果關走佬下一關又出返晒黎...

另外想問ally 係咪隨時(包怪被怪打/encounter crad/ agenda etc) 都可以幫自己頂傷/horror? (除咗direct damage/horror)
可以試下記者帶藍武,btw,Mark都係勁,隻game牌多既都勁

Ally係,但記住頂唔哂你要自食

反而我想問,如果食2血2恐,隻ally又係2血2腦,其實係唔係可以比佢食哂,我玩左咁耐都係逐點分配,所以最多食3點
可以食晒,因為分配晒所有傷害先判定有無被擊敗
1循 Senario 4 係咪有一個地點會無牌放落底(自己揀)?
因為佢話放密室,密室匙 同3張encounter洗均後放落啲地點度.
但除咗起點之外仲有6個地點
無野喇睇真啲原來要抽走一張.
1. 請問比較新擴充啲牌可唔可以用喺比較舊嘅角色度?
2. 會唔會用同一循嘅牌先好玩啲(新牌舊劇本容易咗?)
3. 買咗一堆擴充返嚟,你地係點分類啲遭遇牌重返送嗰啲隔得好密寧願到時自己搵
4. 免費觸發能力(m字符號)有啲係用資源觸發,係咪可以一次過加完又加?即1資源+1,2資源+2 … 咁?
5. 如密謀有提到buff怪力量,咁嗰張密謀推走咗係咪就Debuff返?
1. 可以
2. 我覺得慢慢加card pool好玩啲,玩cycle 1用core+cycle 1,玩cycle 2用core+cycle 1 2,之後先帶返cycle 2去cycle 1玩
3. 我一個細盒裝晒一個cycle嘅encounter,無用隔
4. 無寫明嘅話可以無限用
5. 係,總之張卡喺場上先有效
而家唔知買唔買好.買左marvel基本上都係我砌自己副deck,之後上網炒deck畀班fd用,佢地平時唔會花時間去研究又唔會睇rule,每星期都係出黎玩一兩舖之後轉其他board game,所以操作都唔算好熟.可以預視到玩ah應該會係咁輸
我覺得ah易投入過marvel
唔睇rule唔研究就一定,除非佢哋會研究就買埋啦,呢啲都係要host做埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞