桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
卡牌版完全唔同架
卡牌版係有紅黃藍綠紫五隻角色類型
你當好似Pokémon 咁有火系水系雷系草系嗰啲
黃色人就用黃色牌組,擅長搜線索

循環係指一個完整故事既擴展包集合,由1個豪華包+6個神話包,總共8關所構成
我既理解
基本情況下
首先你回合 移動1回合 遇怪觸發戰鬥
一係走佬 一係打
打就 按力量值 去擲骰 eg 4力量 擲4粒
每一粒計 有5或6點先叫成功 可以扣怪一滴血
之後到怪物回合
你殺唔死佢 你角色就會扣血同精神 扣幾多就按怪物卡所寫 而且係必扣
6循環就代表有6組故事?
豪華包 係咪等到於 基礎包?
得基礎包可唔可玩到?

同埋循環之間既卡 可否互用?
之後game over

btw solo玩按3 4角 好似會易玩啲
但好撚燒腦
一般黎講 最易玩係二人game 一藍一黃
你可以咁理解
基礎包等於序章
咁入面會有角色,有卡組,有一個短既劇本,同埋有啲token
咁咩叫循環呢
你可以理解第一章主線就叫做第一循環
佢入面就包含左8個關卡
但你要有基礎包既token先玩到
人物就用基礎包又得
你用佢每個主線新加既人物又得
循環入面啲卡係可以互通架
咁而家出左幾多個循環(幾多章主線)?
睇完真係了解好多
以我所知就出到第七循環
佢以前出舊版好衰
佢舊版係一個大盒
入面有頭兩節既劇本再加啲新角色
之後個六節你要另外散買
仲要順次序買順次序玩
而家佢重新出新版
會分左兩盒
一盒就齊晒八個劇本,組成一個完整既主線劇情
一盒就純粹人物卡
咁新版而家就出左第七章同第一章
第二章要8,9月左右先出
無論幾多人玩,最易玩都係全黃色
隻game個重點唔係打架,係解決問題,當然有陣時個問題會係打怪,但普遍來講,拎線索先係核心,黃色係可以用最快速度推任務,甚至做到唔打怪完任務既效果
final boss 唔駛打咩
你睇清楚黃色卡既組合,你就知其實最暴力都係黃色

用基礎加一循來計,2張I have a plan,2張暴力藥水,加上人人都用得既大斬刀,心勝於物,加上可以帶紫家法術,其實黃家係超哂班

更加唔好講之後每一循環黃家都有超S級卡加入,基本上有黃定無黃,呢隻game係2個難度(例如調查員卡組既某本書)
https://apps.apple.com/hk/app/arkham-cards/id1424000351?l=en

推薦用上面既Apps 去輔助遊戲 入面好方便可以check 規則, 又可以砌Deck
Base game 第三個劇本公認做得差,真係有興趣起碼要試埋第一循環
月巴做咩咁睇唔開
玩AH
成班桌遊圈巴打 只會你有驚唔識 冇佢哋未玩過
好呀,我試下用
唔該晒巴打
差係指邊方面?
我本身對克蘇魯好有興趣
咁啱早排睇fb 彈左廣告
我上網睇吓又覺得幾得意
咁我有咩唔明都可以多啲問各位巴打啦
坑有d深 好彩我唔好克蘇魯
玩LCG 可能要有長期入擴準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞