桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
7循出一堆勁卡,8循做咩咁保守,起埋比個fast啦嘛
我開荒係咁做,過係過到,但你唔好預最佳結局,難過既有:

3循同core

1,2循幾易,4循開始有幾隻反智調查員,用既話點都過到

(綠色有錢仔直頭可以唔用4循後既卡過哂所有關
想問下七循藍家招個發動時機係點
https://arkhamdb.com/card/08001#reviews-header

敵人階段被怪打, 發動技能將佢橫置( evade)
準備階段 -> 所有橫置牌重整 咪同無evade過有咩分別
睇吓佢張專屬卡
剩係core第2/3關都會初見殺
core牌有d弱
起碼買埋1/2 cycle先玩會開心d

想訂了....
諗到幾個比新手既建議:

新手玩呢隻game,如果唔想咁大挫敗感,可以記住幾樣野:

抽袋唔好信運,個袋永遠惡意比好意多,至少數值比難度大過2先好抽,唔係既話諗下有無其他野好做

新手要記住,最後判定既時候,難度同你能力值一樣都可以過,而且兩者最低數皆為0,所以減低難度,同增加你既能力值,2者之間有微妙既不同

增加1傷害/拎多一個線索,有呢2樣關鍵字既往往係神卡,因為佢唔係送你一個行動,佢直頭送你一次成功

係唔知道擺咩卡最好既時候,投入一張,成功可以抽返張既系列會係好好既選擇,總會有你必須用到某種能力既時候

最後建議:只有core既話,個人認為調查員強度排名大概:黃>紫/綠>藍/紅,不過最緊要係你有興趣玩,反正玩熟左,隻隻色都有佢既戰術同策略
一個劇本係咪玩一次就完,無重玩性?
你當係啦 始終每關完左佢會講返真相你知

你當三舊水買左本有得玩嘅推理小說
巴打你喺邊到訂
點子啓發 $350

我估各大桌遊店都差唔多掛 都係柏龍報價比佢地
咁我等2手group 放算
咁其實買英文都得喇?
平啲又準啲😎
首先要班fd肯睇英文,唔係就變咗單機game
之前玩Marvel Champion
要組卡牌會比較容易

啱啱接觸Arkham horror
覺得較複雜
請問大家有冇組deck心得
要自己試,唔同人數唔同組合砌deck方向可以好唔同
砌deck 係依隻game 既重點黎,牌庫大會仲多選擇無方向可以係youtube 睇片學
如果要好專精咁砌 就要針對番想玩個個劇本會有啲咩而落番相應嘅野 (例如要多說服非玩家角色嘅話可以帶華服)

其他我都只係跟角色特技同落一啲萬用卡
趁自己牌庫細果陣開始試
有新卡果陣就知可以點替換
起手抽中附魔劍嘅機率有幾高?

https://tonylearner.medium.com/probability-d592626602a6
佢計少左可以落最壞的打算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞