桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
我都剛入坑一陣 好好玩 已經收齊1至7循同重返
一循環邊有咁多經驗值,嗰隻錶要8經驗值, 仲要淨係落得一張,你落咗都未必抽倒, 叫個綠色調查員兩三關一經驗值都唔用淨係為咗買嗰隻野性價比唔夠高
你哋係咪玩normal 難度?
新人入坑岩岩買左revised core set
請問技能判定時我可以扔幾多張手牌出黎加數值?
係咪一定要扔技能?可唔可以扔事件?
唔該
自己可以投入無限張卡做檢定,每個同地點嘅隊友可以投入一張

任何卡只要啱符號嘅就可以投入,投入支援卡或者事件卡上嘅符號嘅話成張牌除咗符號冇其他效果,投入技能卡就除咗個符號之外額外仲有一啲功能
作為古神既信徒,深入一點不是問題

Btw,果隻錶既性價比係4人局我覺得係T0級,有咩野比至少多12動,有可能再多4資源4卡更高性價比?

抽唔抽到就真係無得講,但綠色咁多隻英,普遍都唔缺手牌,再加上一開波31抽10,要中隻錶無想像中咁難

(有興趣可以試下4綠4錶暴走隊
唔該哂

如果我同隊友係同一個地點
隊友同另一隻怪獸交戰緊
我可唔可以攻擊同隊友交戰緊既怪獸?
得core同一循,黃色調查能力拋離其他人太多,呢3隻solo還好,人越多越力不從心
可以,但記住fail會打隊友
我四人團得一個人無死到
記者真係好勁
我已經用禁卡表
真正萬惡之源係賭一把拳王一二連擊,2張致命打擊再賭一把,打17血

古神都捱唔住葉問既拳法
聽你咁講好想試下
因為賭一把係真禁卡,官方taboo list係真禁用,曾經有個講法係你任何combo用咗賭一把而個combo勁,同你個combo無關,係賭一把勁啫
但呢個玩法要隊友幫手出賭一把?
我見拳手無得砌綠卡
用拳王打core係變左做無雙game,有麗塔幫手,打小怪一拳,打大怪用事件都係1-2拳,古神都捱唔到2個回合,隊友純調查就得

不過黑仔起上來個袋唔幫你,都係比人sm
勁係真係勁,不過無使點用腦勁嘅卡通常我都唔會點樣用,除非經驗值真係多得滯,同埋去到後期綠色條頸開始多咗好多競爭對手,8xp 總有好多其他嘢可以升

不過值得留意嘅係全場只可以同時有一張懷錶存在,你裝咗其他三個隊友就唔可以裝住,直到你用咗棄咗其他隊友先可以裝
係,不過後期有方法任何人都可以塞一張0級卡入去,果張都係萬惡之源

隻game4循開始失哂控,唔可以玩普通難度,因為會變左easy mode

講緊開左禁卡表都係

黃家可以一次調查清一個地方所有線索講緊係每個回合可以咁樣掃一次
五循環有一張叫做Versatile嘅卡,效果係可以落一張其他色嘅lv0卡,不過就要加五deck size,不過呢張牌我好少用,都係嗰句,太勁唔好玩
都玩到無咩新combo好玩,近期同fd試左場封印局,成場封到抽數字,變左計加減數game
無限combo呢啲玩一次就算啦 玩普通就係要為咗試多啲其他神奇嘅牌組,一玩專家就試唔倒㗎喇
點解我玩簡單都難打到仆街
唔係你嘅問題,我或者好多老手喺個遊戲出一循嘅時候就已經玩緊,玩咗四、五年普通難度都玩唔好就死得啦,所以同你嘅能力係冇大關係,係識玩嘅人玩得耐,經驗比你多啫
七循都多咗好多新卡可以玩,譬如可以試下Parallel Daisy True Magicka Gear Up Backpack一開始就拍咗大半副deck出嚟, 然後手到揸住四支紫色spell asset用will 做所有嘢; 又或者Bob輔助流用Catalogue 五蚊消費券,用淨一蚊嘅時候Joey the Rat 賣咗消費券換兩蚊, 然後拾荒又喺discard攞返張消費券返嚟
七循最好玩係動物園隊長用埋you own me one最多可以養8隻狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞