桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
我都覺得phrase熟最緊要 其他卡效野唔好錯得太嚴重但流程主要暢順嘅話 我諗新人玩都會接受到

同埋第一次玩可以鼓勵大家多 d討論可以做到啲同打算點 會有投入感好多
大家會點收納盒嘢

同埋香港買卡套有咩好地方
天悅
同上, 暫時搵到最平既龍盾
我班fd玩開複雜board game, 所以慣左完整講晒
其實對住張提示卡講大概就得, 反正熟讀rulebook都係會不停錯
遇到問題再解釋, 玩多幾場core game就熟
暫時用緊Swam
$24 100張, 厚套幾好用
6489啱啱好,但洗牌個卡邊可能會花
6590就大少少,可自行斟酌
玩到cycle 3以後,咁core 同cycle 1/2 啲卡仲多唔多機會用?
係咪coc嘅巴打
Coc好耐都無玩過
準備一場太辛苦
Core同一循環嘅玩家卡去到而家all in嘅環境都會不停咁用,唔洗擔心outdate嘅問題
同大家講一個必勝既無敵combo,但慎用,純粹同大家講隻game你肯用腦,會有好多反智牌組(不過呢d反智牌組都係無用禁卡表

另外建議大家新手教學最好用一循,core第二關我覺得係新手勸退關,第一關建立既成就感去到第二關已經蕩然無存

一循最快都要去到火車先會感到惡意,起碼有所準備。

另外我覺得威尼斯好岩帶新手,就算拎4副新手組既deck去打,都好有機會過到關,只係個結局唔完美,但會有成就感同刺激度,而且無咩好難既規則
我core過到呀
而家玩一循
成日都覺得好急
有手牌都無時間去裝
出左怪,個角色又唔打得唔避得
如果一個回合打唔死
下次遭遇又有新怪
仲難打
睇你玩咩人,可以同你講,基礎同一循,係黃家藍家既天下,其他家有根本上既實力差距
我覺得Jenny Agnes Wendy仲勁喎
我反而覺得core3先勸退,

core2反而幾有feel,最多清唔晒啲異教徒
過到core2,core3九成過到架wor

你話新手教學嘛
新手點知有呢樣野,未開boss已經end game
可能我新手第2關已經比隻豬頭打到不要不要

到再返來打已經唔新,又唔覺得第三關惡,第一次已經捱到boss出來
反而一循我係打到火車果關先第一次覺得好難打有種跑極都仲係慢左既感覺
火車真係少人先過到,我地4人團點諗都無可能過到
我上次捱到3架車已經好好彩
上bgg見人第2架已經收皮
如果用離譜玩法就實過到既(4個綠色,4隻錶呢類),但正常玩根本係逼你輸
兩個玩次次都輕鬆過,四個玩一定斷車死幾件
4個玩我一定要求起碼綠色要買隻錶先好入呢關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞