桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
Solo standalone狼人劇本可以一個回合內打完
想問吓版圖版係咪另一隻新game黎
買漏咗呢隻未玩
係另一隻舊game
你地玩緊個版本係卡牌修正版?
想問吓暫時有幾多個 stand-alone 劇本?
英文有8個(唔計平行調查員劇本),中文出咗其中7個
啱啱玩完core,想留意standalone
佢地難度點樣?(搵資料檢定失敗…)
請問初頭可以留意邊幾隻?
淨係玩過酒店standalone

我用Diana玩係ok 唔算太難 但某部份角色(特別無腳)應該會幾難玩
同埋想請教:
1)係咪即使大家交哂嚟推咗劇情,場上未調查嗰啲線索都保留唔使清走?

2)同埋交劇情,應該仲可以用埋剩低嘅回合同行動,啱嗎?

3) 抽遭遇卡佢話順序,係指隊長順時針執行嗎?

4) 技能卡如果係幫人出,係咪就無咗本來效果?

5)角色嘅死係咪分兩種,一種係下次增添返傷害返嚟,一種係「陣亡」以後唔會再出現?(後者係咪代表可能要再買其他角色玩

6)砌deck 係咪連換另一張 lv 0 返嚟都係要扣 1 exp?

7) 地點卡嘅「勝利1」係咪要調查哂所有線索先計入勝利區?
Card game,revised定舊版基本上互通
其實全部都幾難吓,建議買1-2個cycle再考慮standalone
5,6,7都係 Yes

5的話你係劇情血/精神歸零會即時退場 然後下一幕劇本會以你上一次退場形式咁加一點創傷開始下一局(扣血死就肉體創傷)

當創傷上限到咗角色上限就會陣亡

3的話我同朋友玩係起turn者抽先 隊長係有權選擇玩家phrase邊個起 turn 不過呢個要再確認

其他就要睇多次rule book先再確認有時玩到咁上下都成日會記錯規則
1. 無錯,除非劇情寫明要清走

2. 無錯,除非寫明立即推進,否則推進劇情當係player window (閃電/蛇仔icon)發動,唔影響行動

3. 無錯

4. 唔係,幫人投入技能效果都會結算,例如幫人投入膽量成功檢定可以抽一張卡,幫人投入思維敏捷成功+2可以即刻做一個move

5. 第一種叫退場,如果食傷退場就受一點肉體創傷,食恐懼退場就受一點精神創傷
如果劇情提到或者肉體創傷=血量,角色就係陣亡,精神創傷=sanity,角色就係瘋狂,兩種都係要轉角色繼續故事

6. 跟規矩係,每換一張卡最低消費1exp,除非有卡效果寫明可以免費/減exp

7. 無錯
3 其實唔影響無咩所謂

本rulebook咁撚複雜又多FAQ,玩錯玩漏好正常
唔好意思,有關角色死部份都唔係好明
即係「(所謂嘅)帶傷回歸」同 「陣亡」嘅條件

先唔講劇情寫明你要歸零或陣亡
咁一般譬如我 5血,咁5傷我死咗
1)咁係前者定後者?
2)定係要傷超過上限,例如6傷先陣亡?
你5血食5傷6傷係退場,受到一點肉體創傷直至劇本結束,每有一點肉體創傷你下一關入場先食一血

如果你5血有五點肉體創傷先陣亡
我明白了,謝謝你
咁仲想問「盟友」譬如 1 血 1 精神
咁我被攻擊,要食2傷 1 恐懼
咁我可唔可以「卸哂 1 傷 1 恐懼落盟友度」定係
「佢食是旦 1 傷或 1 恐懼就要死,然後淨低 2 個傷害都係要自己食」?
可以放晒,因為放晒傷害/恐懼先會判定係唔係死,所以唔超越上限都可以照放
玩法同Marvel果隻會唔會好似?
推爆佢
下個post想落返啲介紹FAQ入手攻略咁
都幾唔同

Marvel我玩得唔多,但覺得主要係儲支援打boss,攻擊扣佢血/防禦唔俾佢扣血/減慢佢agenda咁,多人都係各有各打

Arkham Horror係玩合作同睇故事,多人要分工有人負責調查,有人負責打怪,做行動要抽coin判定唔係一定成功,多啲交流同變數
睇落好多Scenario同expansion,諗緊開唔開始買好
可以買咗revised core set + 1st cycle玩吓先,啱玩先再慢慢入其他

呢隻game我覺得慢慢入加大個card pool會開心過一嘢all in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞