桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
Core game最尾一節啲地點牌下面點解會有第二節啲地點嘅連接圖示 乜仲會用番架咩
其實我一個月內All In左Marvel 同Arkham
但完全無開過Marvel就沉迷咗入Arkham Horror

就算係Marvel Fan,都真係不得不承認AH整體上真係好玩d同有深度d
真心想多啲人玩,快啲推爆post
你玩所有cycle都係果啲icon架啦
set game無提過既遭遇組同地點卡就唔會入場
咪係 點都會用返core d遭遇咭㗎啦

依兩個圖示喎 冇用點解唔淨係留連接主道路嗰個
我知遭遇組會重用 但我指地點卡
同icon樹林會互相連結
屌我知啦 啲密林會互通 我柒咗 冇野了
係 我柒咗
新舊版其實係相同既野
只係分左唔同包裝

如果買到舊版就唔需要買新
反之亦然

如果買到我建議可以買左先
除開故事牌
每個cycle都有新角色新裝備組deck用
一口氣買晒core+1-4cycle先組牌
打落去會順好多
相反,剩係得core的話頭三關都難到想死

利申已玩英文舊版core+1-4
邊有咁貴
我印象中舊版一個cycle大概$200+$120x6
$1000內應該搞掂

新版唔知
新版都6xx+4xx,舊版細盒150up
新板我買8百幾
台灣係8xx,香港好撚貴
想問個好白痴嘅問題 之前玩solo無遇過

如果隊友A成功躲避, 隻怪變橫置狀態, 之後隊友B決定要打隻怪, 會唔會拉左隻怪去隊友B個交戰區?
隊友b要用一個行動交戰拉隻怪去交戰區
之後用一個行動攻擊
唔會 因為佢打直先會同人交戰
而且即使有反擊,橫置唔還拖
應該唔需要拉怪
同地區就打得
調查員可以攻擊所在地點的敵人,包括:與他交戰的敵人,該地點處於非交戰狀態的敵人,該地點與其他調查員交戰的敵人。
你想表達咩?
你唔需要交戰狀態都可以打到怪的(冷漠怪除外)

簡單講「交戰」即係挑釁隻怪引到你面前
呢個行動同攻擊係兩樣野

中文rules真係睇壞人
明明英文叫engage清楚明白

最底果句
樓上有人講左,補返圖
咁即係我又一直都玩錯左
但如果係龐大敵人呢?
一樣係一個避左之後個個都可以打又唔會食反擊
Btw
我柒左
自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞