桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike
隻game係講經驗,你無經驗打簡單都係難到想棄game,你有經驗打地獄都要用禁卡表,邊張卡好用,邊張卡廢,打得多慢慢就會識,我一開始玩,打core第二關比係比隻豬頭打到不要不要

同埋隻game個card pool越大越有利,例如有無買黃色調查員既黃色係2隻game(果本書離哂大譜),所以一開始開荒難係正常,個人感覺跟進度開荒既話,難度係:

三循—>基礎—>一循—>二循—>四循及打後,

所以基礎其實好難玩到四循你熟左,就會發現好多失控combo
有米
如果講Core Set一定係修訂版好過舊版

如果講循環就其實係無分別(1+1 vs 1+6) 都係果堆卡 不過係有兩個中文字眼嘅改變

準備 → 重整
消耗 → 橫置
有無巴打買到/玩過The Meddling of Meowlathotep 個pod?

淨依個未買齊
想問係膠野定係真係好玩嘅?
Lm
另外,想問下
見d人話可以mix pod 埋 唔同循環玩?
想問點set入?
仲有禍害>險境
應該買唔到
當番外篇。探探下險去酒店住一晚咁
自己決定幾時插入都得 你當3.5關咁之類

不過其實會影響XP平衡 都係獨立玩好啲
險境都譯得幾好

禍害(險境)是一個關鍵詞能力。
當結算帶有禍害(險境)關鍵詞的遭遇卡時,調查員不能與其他玩家交流。在禍害(險境)遭遇卡牌結算期間,其他玩家不能打出卡牌,觸發能力或在調查員的技能檢定中投入卡牌。
重整橫置其實都好過準備消耗,準備消耗係直譯但中文嚟講有歧義
拳王係指Nathaniel ?
一個人玩有冇話好難?
玩緊 marvel幾like lcg boardgame
想入坑
係,佢算係打core最易打既角色之一由其是2人局
我覺得呢隻人越多越好玩,因為要傾策略,但solo都無問題,marvel就1-2個人玩開心d,3個人開始已經要等勁耐
想問知唔知點解依隻特別難買?
好似話本身係愚人節玩嘢,點知太受歡迎先print一次
其實幾時先應該入手果5包調查員
如果唔介意老翻就..........
想入嗰時
一個人玩副deck要全能d 因為無人幫到你
要擇日㗎咩
梗係要啦,中文版香港成日斷貨
有錢時
台灣買,呢排仲要特價緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞