桌遊系列-詭鎮奇談

1001 回覆
61 Like 6 Dislike

once a single investigator successfully evades the "massive" enemy, it is exhausted and disengaged from ALL investigators and will not attack anyone during the Enemy Phase.
除非指明,例如
好奇問下 大家平時去邊玩多
屋企
自己有竇,收人場租帶人玩
又帶game同朋友玩
但人係難約,可能一個月都唔知玩唔玩到2、3次
發現ah board game,eh board game同ahlcg d角色圖全部都係重用,真係太慳皮,每個角色畫多2,3幅都好丫
d圖太經典
你叫人重畫成本高之餘d人會唔認得新圖
維持畫風都好重要
FFG呢間嘢通病 一張畫出幾隻game
我又係 但難聚人玩 要個個都同一日得閒唔易
三隻唔同game用同一set圖點都講唔過去。轉畫風就唔洗轉,係要要轉下動作表情角度,畫下唔同場景之類。
巴打們有無玩全球驚慄同Mansion of Madness ?
大家推唔推薦?

我應該遲早會心郁郁買埋
我明

不過說明你未做過呢行
畫師畫一張唔使錢?
呢d通常係特約逐張計
呢d高品質畫又要指定內容又要固定畫風
個畫師好難換人
唔係是但無名無姓就畫到
你自己留意佢d畫係邊個畫
呢d生產成本既野唔係個個識
MoM都好好玩
不過我覺得AHLCG好d
係無左堆公仔
掉轉睇係慳左空間

舊板圖版就不了
我覺得AHLCG好d
老實講並唔係差
只係珠玉在前有比較
我覺得mom唔好玩,你係跟晒佢rule都覺得好玩

另外推介一隻The others: 7 sins
不過係我個人喜好未必個個鍾意
點解巴打覺得唔好玩?可唔可以講多少少
我考慮緊入唔入

同埋想問重玩性係咪好低?
每回合得兩個move節奏好差,行得又探索唔到

太多random,唔止encounter,連出招判定咩能力同打幾多都係random,如果唔好彩1 turn可以食恐懼食到瘋狂

故事性比想像中差,無乜投入感

重玩性就因為我覺得唔好玩所以唔高
想問下問 you begin the game with Duke in play即係點?
唔係好明同用其他角色就咁開始玩有咩分別

巴打你咁講完,依家有少少卻步
一開波直接放隻狗入場,唔使洗入deck
出去試玩吓先
有一個問題,想問一問各位

如果
A同一隻怪打緊,B玩家對同一隻怪進行攻擊
如果攻擊失敗,玩家呢會受到B玩家嘅攻擊傷害
就算攻擊失敗之後,想問個隻怪係咪都會轉移去B玩家嘅威脅區域?
唔會
無論成功失敗 都唔會
你憑咩覺得會?

都話攻擊 同 交戰 係兩樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞