公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
你已經好叻
我一日一粒0.25mg
有時會食兩粒
好多人因為驚考政府有record所以唔睇公立
尤其是紀律部隊

但本身紀律部隊訓練係考高壓環境下應對能力
如果本身有情緒病唔係燥鬱思覺失調呢啲大問題嘅話 停藥後或者食住血清素有冇機會捱到training ?
點樣可以改變諗法,個人好細膽,又成日質疑自己,同埋有疑病症,一有少少異樣就諗成絕症咁
幾時移民?
有冇啲有insight嘅重症患者?
會唔會本身有insight之後個病嚴重咗變番冇?
思覺失調多數中幾會有?
淨係講社運期間被自殺嘅人,媒體講一句死者有精神病紀錄,就好似多咗公眾覺得死者係死於自殺。我曾經好怕變浮屍,份不自殺聲明嘅可信性可能因而下降。可能呢個原因好無稽,但亦係我考慮之一

我識人曾去公立醫院睇精神科,結果佢每次因其他病痛去門診,醫生好似形住佢有psych底就有機會復發,實問佢精神狀況點。

但正如佢之前胃痛,醫生都唔會起佢因其他病痛求診嗰陣問佢個胃痛唔痛。如果我因為一次半次唔開心去睇精神科,搞到之後每次去睇門診都俾人問到咁唔舒服,我寧願唔睇精神科
你個名
我們是風
唔叻 以前無咩食 同埋Lexapro 都係一日5mg
最好果排試過兩日5mg
心理治療為主
藥物也有角色去穩定整體情緒
最緊要係唔好急於或過早停藥
一定要跟醫生商量停藥方案
停藥後 建議密啲複診
焦慮的思想模式 如經常災難化問題 可以造成生活上極大困擾
建議見下心理學家
移時話你知
總會有人有insight
思覺失調都可以有insight
通常需要耐性和重複教育去慢慢建立
好似好少聽有消防差佬會做到有情緒病
唔知係咪訓練過程情緒爆煲班人都俾人踢走晒
未賺夠?
有Psychotic depression. 請你一般有幾成機會可以好番? 還是要一直食一個low dose antidepressant 去預防復發呢?
解決唔到 要做開放性手術 醫生唔建議同埋我都驚
我見過政府精神科醫生 但係好似都無乜幫助 都係卡左係情緒影響牙骹 定係牙骹影響到情緒呢個loop到
心理治療對我講野既困擾(無論牙骹定心理上)都起唔到作用 好迷惘
psychotic depression 是較嚴重的抑鬱症
很多病人都需要藥物去避免復發
感覺到你應該好辛苦

身體問題同情緒好多時都係互相影響
有時情緒好返啲 身體嘅問題雖然未完全解決 但感覺都會好過D

希望你可以繼續去兩邊嘅醫生覆診
早日尋求到一個解決方法

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞