公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
焦慮症+強迫睇過兩個精神科

第一個醫生半退休 用藥好重手 一隻血清素一隻鎮靜劑 兩粒抗焦慮藥
一日差唔多食六粒藥但效果最明顯 第一日即刻冇晒症狀

之後睇返其他精神科醫生都話唔使食咁重手 就咁一隻pristiq 100mg 就搞掂
效果就冇第一個醫生個組合咁勁
個分別似一次過用重劑量藥減晒啲焦慮同少量嘅藥少少咁慢慢降低焦慮
食咗三個月都繼續會心煩唔自在焦慮緊張 但有時就好舒服好似看破紅塵咁冇晒雜念

其實就咁講係咪好難可以評論到邊一種治療方法好啲?
睇緊個好靚女嘅精神科醫生
好正
可唔可以講吓精神分裂
我都食左差唔多一年藥啦....
強迫症係咪多數要一世食藥
坦白答長期食精神科藥物對身體有咩負面影響?
讀完 做實習醫生
搵工嘅時候搵精神科

我冇咩建議
你拎到MBBS 就相信你有基本做醫生嘅能力
睇吓你未來想留喺香港定移民?
不如同屋企人傾吓

同埋而家有海外醫生呢條路…….
你喺外國讀完想番嚟都好易……………..如果UK 嘅大學係喺個認可列表入面
我平時盡量都希望藥物越簡單越好
首先病人會準時食啲 同埋唔會有咁多副作用

仲有好多時鎮定劑 都盡量短時間需要時
希望可以減少依賴嘅情況
唔一定要一世食藥
有時好咗都可以慢慢減藥

但假設
如果減/停咗藥會復發
令你強迫症嘅症狀嚴重咗 做唔到你平時要做嘅嘢
呢個會唔會係你想要嘅狀況
定係調返轉 食一個低劑量嘅藥 而又可以生活到 當一個慢性病咁樣處理
邊一隻
精神科藥物有好多…
明白 辛苦你
我知道有d 醫院pharmacy 要求一定要咁樣開
如果天生性格係容易緊張
小學開始由細到大都好細膽 中學開始已經有疑病思想+強迫
咁多年生活最後就引爆左
呢種同突發壓力引爆焦慮係咪相對較棘手?

我見有啲人anxiety食ssri兩個禮拜已經冇晒事
但我食緊三個月snri pristiq都係時好時壞

之前一日太多藥 所以成日見好少少又停藥或者有需要先食
如果而家聽足醫生吩咐食pristiq 以前呢個習慣會唔會對病情有影響?
就seroxat 啦
樓主靚唔靚仔
而家我哋都會叫佢做思覺失調

佢啲病徵同平時情緒病最大嘅分別

在於有好主要嘅症狀都係幻覺同埋妄想
setinin(quetialine)長期食會唔會對身體有影響?
一直都有食開 因為有失眠問題
但今日見左公立 個醫生唔開呢隻比我
其實劉馬車係咪真係有精神病
呢隻屬於 SSRI
常見副作用包括為噁心、腹瀉、頭痛…但會隨時間消失
長時間食都安全
靚唔靚
見仁見智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞